Львівщина: озирнулися на рік минулий та підбили підсумки роботи

Озирнулися на рік минулий, щоб визначити завдання на рік наступний. Так можна сказати про сутність традиційної підсумкової спільної наради активу Львівської обласної організації Профспілки з соціальними партнерами – представниками влади та департаменту освіти і науки Львівської військової облдержадміністрації.

Про результати виконання Угоди обласної організації Профспілки з профільним департаментом доповіла присутнім лідерка громадської професійної організації Марія Яцейко. Незважаючи на непростий воєнний час, спільними зусиллями вдалося забезпечити роботу освітніх закладів Львівщини, своєчасну оплату праці працівникам, домогтись соціальних преференцій, за які профспілка боролася послідовно. Це була стрижнева думка головної доповідачки за підсумками 2022 року. Йдеться насамперед про доплати за престижність і сумлінну працю, проведення безкоштовних медоглядів та тривалість відпусток освітянам, корекція формули нарахування освітньої субвенції. 

Не менш важливим в цих умовах стала робота фахівців обласної організації в територіальних громадах спільно зі своїм низовим активом і роботодавцями, спільні наради та навчальні семінари.

Скориставшись поважною аудиторією, урочисто було вручено нагороди кращим із кращих освітян. Знаменно, кажуть учасники наради, що серед нагороджених – заступник голови Львівської обласної організації Профспілки Мар’ян Калин та голова Об’єднаної   територіальної організації Профспілки (Сокальської, Белзької, Великомостівської міських територіальних громад) Галина Дробиняк.

Директор освітнього департаменту облдержадміністрації Олег Паска зробив наголос на важливості в час війни ролі коледжів і системи профтехосвіти, які зуміли оперативно перебудуватися і відповісти на запити часу. Введено нові професії, наприклад, операторів дронів. Популярними стали професії ремонтників техніки, зварювальників. Зросла кількість учнів і становить в області 21 626 здобувачів робітничих спеціальностей. За цим показником Львівщина є лідером в Україні. 

У 2022 році команда профтехосвіти нашої області вперше представляла державу на міжнародних змаганнях з професійної майстерності «WorldSkills International».

Важливо і те, що 87 випускників шкіл отримали 600 балів з незалежного оцінювання знань, 6 медалей на міжнародних олімпіадах, 39 призових місць у фіналі  Всеукраїнського конкурсу науково дослідних робіт учнів-членів Малої Академії Наук. Тож заслужено Іван Собко передав присутнім слова голови облдержадміністрації: освіта є другою серед державних пріоритетів після оборонної сфери.

У роботі наради взяли участь і виступили начальниця управління якості освіти у Львівській області Валентина Загрева, директорка Центру зовнішнього незалежного оцінювання якості знань Лариса Середяк. І, як наголосив директор Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Павло Хобзей, щира ділова атмосфера і креативність наради теж спонукала його до виступу і розмови з колегами. 


Говорять представники профактиву

«Вразила насиченість і конкретика наради. Відрадно, що в такий важкий час, у час війни, влада все ж не відвернулася від освіти, значить думає про день завтрашній країни. Можу це підтвердити конкреними фактами і цифрами щодо винагород освітянам у наших громадах Не йдеться навіть про традиційні відсотки виплат за сумлінну працю і її престижність: маючи відповідні надходження до місцевого бюджету, освітянам дали премію в кінці року. Про це клопотала й наша профспілка і профільна депутатська комісія, яку маю честь очолювати.

Освітяни достойно повели себе в цей складний час, згуртувалися і зуміли показати приклад, як треба працювати на свою державу.

У свій актив можу записати те, що в освітніх закладах територіальних громад не було оптимізації ні  робочих місць, ні мережі освітніх закладів. Маємо 400 сімей, де мобілізовані члени родини, яким допомагаємо, допомагаємо і 17  родинам тимчасово переміщених колег з регіонів, де йдуть активні бойові дії. 

Можу з упевненістю сказати, що конструктивна співпраця з владою і роботодавцями додає оптимізму й на завтрашній непростий день».

Ярослава Кобиця, 

голова Об’єднаної територіальної організації профспілки працівників освіти і науки України Яворівської та Новояворівської міських територіальних громад

 «Нарада потрібна, важлива, щира й без пафосу. Війна гуртує. Мені ж тут вдалося неформально, скажемо так, поспілкувався з очільником освітнього департаменту Олегом Паскою з важливого питання: приєднання чи точніше не приєднання під час воєнного стану, без аналітичного обговорення, нашого вищого навчального закладу з Львівським національним університетом імені Івана Франка. 

Проти цього, на мою думку, поспішного, рішення  Міносвіти, до слова, всупереч самим собі, бо цілком протилежне казав міністр у травні 2022-го, виступила й наша обласна організація Профспілки, інші громадські організації, такі як асоціація видавців, книгорозповсюджувачів, наші випускники, які працюють за кордоном, Рада ректорів Львівщини. 

Я мав можливість виступити в пресі на захист Академії, якій виповнюється 93 рік, вона є єдиним вишем такого профілю в Україні, де вчаться понад 3 тисячі студентів. Вони теж відважно захищають свою альма-матер. Також про основі цілі – земля, приміщення. І про це наша профспілкова первинна організація заявляє відкрито.

Ця підсумкова зустріч напередодні нового 2023 року дала відчуття дружнього плеча, додала надії, що разом ми – сила».

Олег Гірняк, 

голова первинної профспілкової організації працівників Української Академії друкарства

  «Очолюю студентську профспілку кілька місяців. Досвіду набирався, будучи обраним кілька каденцій заступником голови студентського профкому. Відчувається: обласна організація освітянської профспілки уважна до свого активу, знає, хто на що здатний, працює зі своєю молоддю. Нам вдалося оновити молодіжну первинку, намітити поле організаційної роботи, побачити реальні резерви й визначити мотивацію вступу до організації свіжих сил. Однією з таких є те, що добиваємося стипендії тим своїм активістам, які добре вчаться і знаходять час поділитися здобутками з ближніми, прагнуть розвиватися особисто. Відповідні листи надіслані в деканати. Проводимо зустрічі, переконуємо і студентів, і керівництво вишу. Очні зустрічі з активом додають сил лідерам і пересічним спілчанам».

Богдан Зятик, 

голова первинної профспілкової організації студентів Львівської національної академії мистецтв



 

 Записала Ольга Лобарчук, Львів

Схожі публікації


Догори