Пріоритети профспілкової діяльності в умовах війни

30 березня 2023 року в режимі онлайн пройшов VII пленум комітету Одеської обласної організації Профспілки. На порядку денному розглядалася діяльність організаційних ланок в умовах воєнного стану.

З питання «Про особливості діяльності організаційних ланок Одеської ОО ППОНУ в умовах воєнного стану» виступила голова Одеської обласної організації Профспілки Любов Корнійчук. У своїй доповіді вона окреслила основні виклики, які постали перед спілчанами з початком російської військової агресії. У цих важких умовах члени Профспілки, як і всі освітяни та громадяни України, потребували особливої уваги та підтримки, тому дії профспілкових організацій були спрямовані в першу чергу на забезпечення  соціального захисту спілчан в умовах воєнного стану, безпеку освітян, збереження їхнього життя і здоров’я та надання всебічної підтримки. Але найголовніше  завдання – це робота на Перемогу! 

З початку війни освітяни відкрили новий фронт – волонтерський. Осторонь не залишився ніхто. Спілчани у вільний від роботи час на добровільних засадах допомагали ЗСУ, внутрішньо переміщеним особам, жителям гарячих точок. Проводилися благодійні ярмарки, а отримані кошти перераховувалися на підтримку армії. Для наших воїнів члени Профспілки закупали текстиль, рушники, теплий одяг та дощовики, продукти харчування та особистої гігієни. Спілчани плели сітки, виготовували окопні свічки. Для внутрішньо переміщених осіб збиралися гуманітарна допомога, а для жителів зон, де ведуться активні бойові дії, готували їжу та консерви. ЗВО допомагають та опікуються Військово-медичним клінічним центром Південного регіону.

Надавали матеріальну допомогу  мобілізованим працівникам та спілчанам, у яких члени сім’ї служать в ЗСУ, сім’ям загиблих членів Профспілки та членам Профспілки, у яких загинули рідні, у яких було пошкоджено майно в результаті ракетних обстрілів.

З  профспілкових бюджетів підвідомчих організацій Одеської обласної організації Профспілки на допомогу ЗСУ було перераховано близько 3582,0 тис. грн: на рахунок Національного Банку України, до цільового фонду «Оборона Одещини», у фонд Притули, Львівській обласній організації Профспілки для забезпечення умов проживання і харчування тимчасово переміщених членів галузевої Профспілки.  

Профспілкові організації долучалися до облаштування пунктів незламності та  укриттів.

Але навіть в умовах війни фокус уваги профспілкових органів до стану дотримання чинного трудового законодавства та  питань соціально-економічного захисту спілчан не знизився. Комітет Одеської обласної організації Профспілки постійно моніторив ці питання та разом з підвідомчими організаціями вживав заходів для їх вирішення.

Окрема увага була приділена діяльності студентських профспілкових організацій, які разом з адміністраціями ЗВО оперативно вирішували проблемні питання, пов’язані з організацією безпечного навчання. Восени до постійних воєнних злочинів рф додалися регулярні атаки на системи постачання електроенергії, що суттєво вплинули на процес навчання студентів як фізично, так і морально. Ця проблема доволі гостро постала взимку під час складання сесій у всіх здобувачів вищої освіти.

На багатьох локаціях закладів вищої освіти Одещини функціонують пункти незламності, в яких студенти мали змогу зарядити свої ґаджети та виконувати навчальні завдання в більш-менш нормальних умовах. У навчальних корпусах облаштовані укриття з усім необхідним, де в разі повітряної тривоги студенти мали можливість знаходитись і водночас виконувати самостійні роботи. 

Трималося на пильному контролі й питання своєчасної виплати стипендій.

Із питанням «Про виконання зведеного бюджету Одеської обласної організації та кошторису комітету Одеської обласної Профспілки працівників освіти і науки України за 2022 рік» виступила головний бухгалтер обкому Тетяна Кузнецова, яка зазначила, що  не зважаючи на зменшення працюючих членів Профспілки, бюджет комітету виконаний, кошти використовувалися максимально ефективно. Основна стаття видатків – це матеріальна допомога спілчанам, фінансова допомога на потреби ЗСУ та ТРО. 

Комітет обласної організації прийняв постанову, у якій визначені основні  напрями роботи, зокрема:

  • вважати обов’язком організаційних ланок Одеської обласної організації Профспілки надання фінансової, матеріальної, гуманітарної допомоги ЗСУ, іншим військовим формуванням та залученим до виконання завдань з відсічі збройної агресії органам, продовжувати її, допоки не буде повернуто всі тимчасово окуповані ворогом території;
  • продовжувати контроль за дотриманням трудових прав членів Профспілки, здійснювати консультаційну та роз’яснювальну роботу серед членів Профспілки з питань  трудових прав та особливостей статутної діяльності в умовах воєнного часу;
  • продовжити роботу з відстоювання належних обсягів фінансового забезпечення закладів та установ освіти Одеської області, необхідних для своєчасної і в повному обсязі оплати праці працівників та виплати стипендій здобувачам освіти, забезпечення безпечних умов роботи членів Профспілки. 

 

Служба зв’язків з громадськістю і ЗМІ 

Одеської обласної організації Профспілки

Схожі публікації


Догори