Профспілка освітян Донеччини діє попри війну

Донецька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України, її організаційні ланки згуртувалися для продовження своєї основної діяльності в умовах режиму воєнного стану. Це стало головним питанням порядку денного ІY пленуму Донецького обкому Профспілки працівників освіти.

Очільниця  обласної організації Тетяна Заморська в своїй доповіді зазначила, що режим воєнного стану значно  ускладнив виконання покладених на Профспілку завдань. У цих умовах склалася особлива ситуація з реалізацією гарантій діяльності самої Профспілки.

Але основним і пріоритетним завданням роботи в цей період залишався соціально-економічний, правовий, матеріальний, психологічний захист членів Профспілки. Комітет обласної організації Профспілки співпрацював над збереженням існуючих прав та гарантій педагогів  в умовах  воєнного стану.   В цих умовах склалася ситуація, яка призвела до певних змін в організації поточної роботи Донецької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України та її організаційних ланок, а саме: переведення працівників відповідних виборних органів на роботу в дистанційному режимі  або в режимі роботи з гнучким графіком; зв’язок з організаційними ланками за допомогою сучасних комунікаційних засобів (Е-mail, Viber, Telegram, WhatsApp) та мобільного зв’язку; відтермінування засідань виборних органів, або проведення засідань в режимі Skype-, Zoom-конференцій тощо.

Виборними органами Донецької обласної організації Профспілки приділялось багато уваги питанням здійснення оплати та забезпечення умов праці працівників (використання освітньої субвенції, виплата надбавок, винагород, допомоги на оздоровлення тощо), у т.ч. в умовах дистанційної роботи, вимушеного простою під час воєнного стану.

У доповіді було відмічено, що через бойові дії в обласній організації, як і області в цілому, відбулись певні зміни. На сьогоднішній день із 46 територіальних громад Донецької області 30 знаходяться на підконтрольній українській владі території, 9 є повністю окупованими, 7 частково окуповані.

Із 49 організаційних ланок Донецької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України 17 організацій з різних причин припинили свою статутну діяльність або не виконують норми Статуту Профспілки працівників освіти і науки України, зокрема:

– 10 знаходяться на не підконтрольній українській владі території, з головами виборних органів цих організацій втрачено зв’язок, статутна діяльність не відбувається. Тому рішенням президії Донецького обласного комітету Профспілки були достроково припинені повноваження профспілкових органів (рад, президій, профспілкових комітетів) та їх голів, що знаходяться на територіях, тимчасово не підконтрольних українській владі, та письмово повідомлені установи банків, які обслуговують поточні рахунки цих організацій, з метою анулювання їх електронних сертифікатів та електронних цифрових підписів для обмеження (блокування) списання коштів;

– 7 організацій знаходяться на підконтрольній українській владі території, але статутна діяльність не відбувається.

Таким чином, в наслідок збройної агресії рф чисельність працівників закладів освіти/членів Профспілки зменшилась більше ніж в 2 рази, а майже 25% з них переведені на простій, знаходяться у відпустці без збереження заробітної плати або з працівниками призупинено дію трудового договору.

Спілчани активно долучалися до роботи у волонтерських центрах та гуманітарних хабах, виготовляли маскувальні сітки, формували продуктові набори та готували їжу для жителів територій, на яких ведуться воєнні дії, військових, тимчасово переміщених осіб, організовували збір одягу та взуття для тих, хто цього потребує. 

Організаційні ланки обласної Профспілки долучалися до збору коштів на потреби Збройних Сил України.

Протягом року Донецька обласна організація Профспілки приділяла велику увагу питанню надання матеріальної допомоги членам Профспілки, їх сім’ям, організаційним ланкам, які постраждали під час російської військової агресії.

Під час обговорення питання порядку денного особлива увага приділялась  завданню виборних профспілкових органів області всіх рівнів  в умовах воєнного стану щодо збереження та зміцнення первинних профспілкових організацій в установах та закладах освіти, посилення їх ролі в захисті трудових, соціально-економічних прав та інтересів спілчан.

За інформацією заступника Голови Донецької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України Д. Волкова пленум затвердив структуру обласної організації, а також оновлений склад обкому.

Пленумом затверджено показники виконання бюджету за 2022 рік та прийнято профспілковий бюджет обласної організації на 2023 рік.

Підсумки діяльності Донецької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України є  утвердженням того, що складова суспільного життя і держави – професійна спілка живе, працює і діє в екстремальних умовах дії воєнного стану.

Схвалені  постанови з питань порядку денного мобілізують профспілкових лідерів на діяльність сьогодення та перспективу роботи у 2023 році. 

Поінформувала про роботу обласного комітету, ЦК Профспілки щодо надання фінансової допомоги спілчанам, які постраждали від воєнної агресії росії. 

Після обговорення учасники пленуму прийняли відповідну постанову.

 

Донецька обласна організація Профспілки 

Схожі публікації


Догори