V пленум Черкаського обкому Профспілки працівників освіти і науки України

V пленум Черкаського обкому Профспілки працівників освіти і науки України29 березня 2012 року відбувся V пленум Черкаського обкому Профспілки працівників освіти і науки України, на якому було розглянуто питання «Про стан і заходи щодо здійснення профспілковими органами громадського контролю за виконанням норм трудового і галузевого законодавства України у навчальних закладах і установах освіти Шполянського району».

Відкрила пленум голова обкому Профспілки працівників освіти і науки України О.Д. Жалдак. У роботі пленуму взяли участь члени обкому, члени ревізійної комісії обласної організації Профспілки, голови профкомів професійно-технічних навчальних закладів, О.І.Славінська - начальник відділу дошкільної і загальної середньої освіти управління дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти та В.В.Гомаз – завідувач сектору юридичної та кадрової роботи Головного управління освіти і науки Черкаської облдержадміністрації, відповідальні працівники обкому Профспілки.

З інформацією «Про стан і заходи щодо здійснення профспілковими органами громадського контролю за виконанням норм трудового і галузевого законодавства у навчальних закладах і установах освіти Шполянського району» виступив голова Шполянської районної ради Профспілки О.М Тішков.

Начальник відділу освіти Шполянської районної державної адміністрації Ю.О. Дядченка доповів про організаційно-управлінську роботу щодо забезпечення виконання у навчальних закладах району законодавства про працю.

Із доповіддю від комісії обкому Профспілки по підготовці питання виступив заступник голови обкому Профспілки І.І. Могила.

У обговоренні взяли участь члени обкому Профспілки: І.О. Зобенько– голова Городищенської районної організації Профспілки; Н.В.Сташенко – голова Смілянської міської організації Профспілки; Ю.М. Лункін – директор Черкаської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 19; Л.М. Нестругіна – член Центрального комітету, голова Тальнівської районної організації Профспілки; Л.В.Черевко – голова профкому Уманського гуманітарно-педагогічного коледжу ім. Т.Г.Шевченка; В.Ф.Рой – голова Драбівської районної організації Профспілки; Т.М. Коломієць – голова профкому Сигнаївського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» Шполянської районної ради.

Здійснення громадського контролю за додержанням у закладах освіти законодавства про працю - один з найважливіших напрямів профспілкової роботи.

Під час обговорення відмічалося, що у Шполянському районі соціально-правові відносини і взаємодія між відділом освіти, як головним роботодавцем і організатором виконання освітянського законодавства, та районною організацією Профспілки, яка діє на засадах рівноправного партнерства з відділом освіти райдержадміністрації, будуються на основі районної галузевої угоди, що складена на підставі обласної угоди. У всіх навчальних закладах розроблені і прийняті на зборах працівників колективні договори між керівником і відповідною профспілковою організацією. У районі забезпечено належну зайнятість всіх педагогічних працівників. Кожен з них має ставку заробітної плати. Менше від ставки педагогічне навантаження мають лише сумісники і окремі пенсіонери.

Навчальне навантаження педагогічних працівників, як головна умова праці, розподіляється і доводиться до відома вчителів та погоджується з профкомом навчального закладу не пізніше як за три місяці до початку наступного навчального року, що відповідає законодавству про зайнятість.
У навчальних закладах району забезпечено дотримання процедури встановлення доплат за додаткові види педагогічної роботи.

Розміри доплат за завідування навчальними кабінетами, майстернями, навчально-дослідними ділянками, проведення спортивно-масової позакласної роботи і завідування спортивними залами встановлюються за погодженням з профспілковим комітетом школи. Профкоми приймають відповідні постанови, а керівники навчальних закладів видають накази, якими визначається рівень доплати.

Всі види педагогічної роботи у районі розподіляються і погоджуються з профкомами навчальних закладів згідно з нормами встановленими Галузевою і обласною угодами.

Профоргани забезпечують контроль за своєчасним введенням в дію нормативних документів з питань нормування, оплати праці, розподілу навчального навантаження, трудових відносин, проведення атестації педагогічних працівників, дотримання чинного трудового законодавства в установах і закладах освіти. Усі документи і питання з правових і соціально-економічних відносин погоджуються відділом освіти з радою Профспілки, навчальними закладами - з профкомами відповідно обласної і районної Угод.

У доповіді та виступах також відмічалося, що у Шполянському районі знята з порядку денного проблема строків виплати заробітної плати.

Своєчасно здійснюються виплати педагогічним працівникам відповідно до державних гарантій, передбачених ст.57 Закону України «Про освіту» надбавки за вислугу років, допомога на оздоровлення при наданні щорічної відпустки. Виплачується щорічна грошова винагорода за сумлінну працю, так у 2010 році виплачено винагороду у розмірі 100%, у 2011 році виділено з фонду оплати праці кошти в сумі 634,2 тис грн., що дало змогу виплатити винагороду в розмірі 63,3% від посадового окладу. Щорічно виплачуються премії педагогам, які підготували переможців обласних та Всеукраїнських олімпіад, конкурсів, змагань та педагогам - переможцям конкурсів "Учитель року".

Виступаючі звертали увагу на проблеми, які існують з даного питання не тільки на Шполянщині, а і в інших містах і районах, навчальних закладах і установах освіти області.

Заслухавши і обговоривши стан і заходи щодо здійснення профспілковими органами громадського контролю за виконанням норм трудового і галузевого законодавства України у навчальних закладах і установах освіти Шполянського району було прийнято відповідну постанову.

У роботі пленуму взяв участь та виступив голова Федерації профспілок Черкаської обласної П.В. Шевченко. Голова Федерації профспілок також вручив нагороди переможцям Всеукраїнського конкурсу «Краща жінка-профспілковий лідер» Р.І.Панаско – голові Чорнобаївської районної організації Профспілки; Н.М. Слободяник – голові первинної профспілкової організації дошкільного навчального закладу № 27 «Джерельце» Смілянської міської ради; В.О. Дубовик - голові первинної профспілкової організації Санжаринської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Смілянської районної ради;
Н.І.Буртній – голові профкому дошкільного навчального закладу №15 Уманської міської ради та С.М. Шишкіній – голові профкому дошкільного навчального закладу №2 «Зірочка» Кам’янської міської ради.

Відділ зв’язків з громадськістю, ЗМІ, інформаційно-методичної роботи
Черкаського обкому Профспілки



V пленум Черкаського обкому Профспілки працівників освіти і науки УкраїниV пленум Черкаського обкому Профспілки працівників освіти і науки України

V пленум Черкаського обкому Профспілки працівників освіти і науки УкраїниV пленум Черкаського обкому Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори