Обласна освітянська конференція відбулася на високому представницькому і фаховому рівні

Обласна освітянська конференція відбулася на високому представницькому і фаховому рівніУ Чернігівські області, як і в усій країні, закінчуються останні приготування до нового навчального року.

27 серпня в приміщенні обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка відбулася обласна конференція педагогічних працівників області, учасниками якої стали усі ключові особи, причетні до благородної освітянської справи.

Зокрема, в заході взяли участь Володимир Хоменко – голова обласної державної адміністрації, Анатолій Мельник – голова обласної ради, Олександр Соколов – Чернігівський міський голова, Михайло Чечетов – народний депутат України, Світлана Сакаєва – директор Київського регіонального центру оцінювання якості освіти, Тетяна Матвеєва – голова обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України, заступники голів райдержадміністрацій і міських голів з гуманітарних питань, працівники управління освіти і науки, районних (міських) відділів і управлінь освіти, голови районних (міських) організацій Профспілки та педагогічні працівники дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних, професійно-технічних, вищих навчальних закладів, шкіл-інтернатів.

Відкрив конференцію начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолій Заліський, який підвів підсумки розвитку освіти області у 2011-2012 навчальному році, проаналізував стан підготовки до 2012-2013 навчального року та визначив основні завдання щодо впровадження нових стандартів початкової освіти з 1 вересня 2012 року.

Виступаючи перед освітянським загалом, голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко наголосив, що протягом цього року зроблено суттєві кроки в процесі реформування галузі. Зокрема, було згадано: програму розвитку дітей старшого дошкільного віку «Впевнений старт», збільшення мережі дошкільних навчальних закладів, впровадження в навчальний процес сучасних інформаційно-комунікаційних технологій, поліпшення ситуації з підвезенням дітей до місця навчання та ін. Також “губернатор” наголосив, що робота з оптимізації регіональної мережі освітніх закладів планується, насамперед, не як закриття чи реорганізацію шкіл, а будівництво та реконструкцію оновлених сучасних закладів.

Виступ Тетяни Матвеєвої, голови обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України, був насичений фактами, конкретними пропозиціями і проблемами, з якими стикається Профспілка, яка є представником інтересів рядових працівників галузі.

Профспілковий лідер освітян області позитивно відзначила проведення опитування вчителів щодо статусу і ролі вчителя в українському суспільстві, проведеного нещодавно Інститутом інноваційних технологій та змісту освіти за дорученням профільного Міністерства: «Чи не вперше за останні роки центральним органом державної влади, який здійснює керівництво у сфері освіти, поставлено завдання щодо вивчення проблем соціального характеру, матеріального та побутового забезпечення українських вчителів».

Продовжуючи свій виступ, Тетяна Матвеєва відзначила один з найпозитивніших результатів роботи системи соціального партнерства за останні роки – прийняття нової Угоди між обласним управлінням освіти і науки та обласною організацією Профспілки.

Відповідні угоди також прийняті і на рівні районів і міст. «І треба відзначити, що угоди – не папірці, які лежать під сукном, а документи, які діють і приносить велику користь нашим спілчанам. Тільки завдяки цим угодам за 2011 рік працівники нашої галузі отримали додаткових пільг на 2,3 млн. грн» – наголосила голова обласної організації Профспілки.

Дуже добре було сприйнято затверджене рішенням обласної ради Положення про забезпечення безкоштовного підвезення педагогічних працівників навчальних закладів Чернігівської області, розташованих у сільській місцевості, до місця роботи та у зворотному напрямку. Аналогічні положення прийняті в 9 районах області, але, на жаль, відсоток охоплення підвозом в області поки що не змінився. Тетяна Матвеєва висловила сподівання, що реалізація Положення про підвезення педпрацівників обласних установ, а також спроби віднайти кошти на підвіз у Борзнянському, Щорському і ряді інших районів змінять найближчим часом цей показник на краще.

Щодо одного з основних питань конференції – впровадження нових стандартів початкової освіти, то тут голова обласної організації Профспілки, відзначаючи значну підготовчу роботу, водночас висловила занепокоєння з приводу готовності вчителів початкових класів до викладання в 1-их класах іноземної мови, а з 2-го класу – предмету «Сходинки до інформатики»: «У нас в області з 1 вересня почнуть функціонувати більше 500 перших класів. При цьому лише 150 учителів мають спеціальність «Учитель початкових класів» та спеціалізацію «Учитель іноземної мови у початковій школі».
Торкаючись питання впровадження Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів, Тетяна Матвеєва схвалила збільшення посад у закладах, відзначаючи, що при цьому забороняється збільшення чисельності працівників. Крім того, їх реальне запровадження зупиняє обмеженість бюджетів. Так, у цілому, на 2012 рік по області затверджено видатків на оплату праці на 9 місяців (у минулому році 9,9 місяців).

Недофінансування галузі в 2012 році загрожує неможливістю забезпечити виплату заробітної плати працівникам освіти більшості районів області в жовтні-грудні.

Профспілка працівників освіти звернулась до Міністерства фінансів, Верховної Ради України з вимогами про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» в частині збільшення обсягів фінансування навчальних закладів та установ освіти до розмірів, які б гарантували нормальний перебіг навчально-виховного процесу, виконання норм чинного законодавства щодо трудових, соціально-економічних прав, інтересів працівників та осіб, які навчаються.

Обговорюючи текст Ухвали серпневої конференції працівників освіти Чернігівської області, Профспілка також внесла свої пропозиції. Зокрема, за словами Тетяни Матвеєвої, посиленої уваги вимагають пункти щодо покращення житлово-побутових умов молодих спеціалістів, вжиття заходів щодо повної та своєчасної виплати заробітної плати працівникам галузі, а також забезпечення виплати щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам за сумлінну працю та зразкове виконання службових обов’язків до Дня працівників освіти, як це передбачено Угодою.

На завершення заходу, в урочистій атмосфері деякі працівники освіти області були нагороджені Почесними грамотами обласної державної адміністрації, обласної ради, управління освіти і науки, Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки.

Віталій Копиш,
Чернігівська обласна організація Профспілки



Обласна освітянська конференція відбулася на високому представницькому і фаховому рівніОбласна освітянська конференція відбулася на високому представницькому і фаховому рівні

Схожі публікації


Догори