«Профспілка іде!»

«Профспілка іде!»Голова Дрогобицької районної організації Профспілки працівників освіти і науки України Ольга Грицик була однією із учасниць Всеукраїнського конкурсу, який щорічно проводить Федерація профспілок України, виборювала звання «Краща жінка – профлідер районної організації».

Високий авторитет не лише серед спілчан, а й мешканців Дрогобиччини підтвердила вже не вперше. Три роки тому отримала від земляків мандат депутата районної ради.

Її бойовий заступник Наталія Жук, яка знає глибинну сутність професіоналізму – стала нещодавно вчителем року області і учасником Всеукраїнського туру, каже про Ольгу Богданівну: «Це рідкісна сьогодні особистість, яка прийшла в райраду чесно служити людям. Не має особистих планів на шмат землі чи бізнесу, мандат їй потрібен для посилення своєї ваги при вирішенні справ для спілчанина, утвердження соціальної справедливості. Це додає віри, що такі депутати і у наш час є».

Сама Ольга Богданівна про свою депутатську діяльність каже: – Перший рік був для мене пізнавально-виховний – вникала в нюанси депутатських розкладів, згодом зрозумівши, за що насправді доводиться голосувати, якщо недостатньо поінформований чи лінуєшся вникати в економічні складові питань, дієш «на сліпо» і не на користь справі.

Взялася вивчати нюанси бюджетного процесу. Почали на мене скаржитися начальству: мовляв, притримай ту Ольгу, занадто скрізь пхається...».
Я пояснила: як соціальний партнер хочу і доб’юся належних коштів, якими ви ж і будете розпоряджатися. А люди скажуть про вас, що ви – добрі господарі. Не все вдається. Переживаю. Нещодавно трапилася мені книжка одного теолога, де прочитала: роби, що можеш, по совісті, не будь байдужим і пам’ятай: ти не всесильний. Трохи полегшало на душі. Тепер, як навіть хворію, за мною телефонують: «Де ти там пропала...». Приходжу на сесію, кажуть «О! профспілка йде!». Я рада, що вже не Ольга Грицик, а ціла Профспілка.

У профлідера Дрогобиччини – ділова й надійна команда голів первинних профспілкових, яка, як кажуть, з неба не падає. Це послідовна організаційно-навчальна праця. Ольга Богданівна не без гордості розповідає про семінар, який організували, наприклад, у Вороблевицькій ЗОШ 1-3 ступеня, де головою профспілки Галина Мачишин, деректором Михайло Бунь, колишній профлідер з Городоччини, завуч Галина Герман – теж родом з профспілок.

Цей колектив став прикладом ефективної співпраці адміністрації і громадської організації. Тут природним, звичним явищем є попередньо узгодити з профкомом тарифікацію вчителів, співпрацювати в їх атестації, матеріальному і моральному стимулюванні членів трудового колективу «Від такої колегіальності авторитету додається кожному з соціальних партнерів, – продовжує районний профлідер. – Тож в освітянському колективі панує злагода і взаємоповага. Наглядний приклад для інших».

Вміти витримувати позицію, – наголошують авторитетні голови первинок сільських шкіл Люба Лужецька, Люба Татомир, член президії Дрогобицької районної організації пофспілки освіти Світлана Бальо, – маємо у кого повчитися і чиїм авторитетом, вибачте за відвертість, скористатися, часто-густо й підпепртися. Ольга Грицик – людина чистої совісті, здобула собі добру славу працею.

Тепер, буває, продовжує одна з профлідерів, що дирекція навіть спонукає, щоб в колективі «керував» профлідер, утверджуючи демократію, свій же авторитет і конструктивну співпрацю соціальних партнерів, особливо, коли йдеться про переговорний процес і укладання колективного договору. Адже цей документ покликаний покращити умови праці всіх членів трудового колективу.

В укладанні районної галузевої Угоди, – додає Ольга Грицик,- маємо порозуміння із завідувачем районного відділу освіти Іваном Стецком, і, наприклад, винагорода за сумлінну, творчу працю є у нас диференційованою. У цифрах доплат досягає відрадних розмірів заслужено.
Голова районної організації не минає жодної нагоди об’єднати вчительство району. Вже шостий рік освітяни сільських шкіл беруть активну участь в пізнавальному районному та обласному конкурсі «Що? Де? Коли?» Процес настільки захоплює, що бути членом команди вважають престижним голови первинних профорганізацій і директори. Тонус у ньому задає сама Ольга Богданівна.

Цьогоріч активними були одинадцять шкіл району, в командах – директори Михайло Голець, Микола Нащочич, Світлана Савка, Емілія Юрча, методисти райметодкабінету Ігор Михаць, Андрій Яник, Володимир Новаківський.

Цьогоріч конкурс кмітливих і допитливих освітян проходив на базі Лішнянської школи, команда якої виборола перше місце за активної участі голови первинної організації профспілки Ольга Кисиличак. Словом, не хлібом єдиним.

Не все у цей кризовий час так просто з матеріальним забезпеченням освіти. Ольга Грицик методом спроб, пошуків, наполегливої праці і послідовної громадянської позиції переконалася: якщо під час бюджетного процесу ретельно попрацювати з чиновниками різних рангів у області і на місцевому рівні, можна добитися його прозорості.

Зараз працюють над тим, щоб знати, скільки держава має виділяти коштів на кожного учня та дошкільника, скласти свої контрольні цифри, добиватися належних коштів від своїх соціальних партнерів. Усім на благо, коли «профспілка іде!», а часом за громадські справи і наступає.

Ольга Лобарчук, Львівська обласна організація Профспілки

Схожі публікації


Догори