Обіцяного чекали, чекали і… запротестували

Обіцяного чекали, чекали і… запротестували25 листопада майже сотня вчителів Дрогобиччини вийшли на акцію протесту до райдержадміністрації.

З ними була їх профлідер – Ольга Грицик та працівники відділу соціального захисту обласної галузевої профспілки Мар’ян Калин та Василь Корчинський. Освітяни одного з найбільших районів Львівщини не хочуть бути упослідженими в оцінці їх праці.

Вчителям Львівщини за дорученням Львівської облдержадміні-страції до Дня професійного свята освітян в районах і містах обіцяли виплатити не менше 50% винагороди за сумлінну працю. Знайшлися очільники районної виконавчої влади, йдеться, наприклад, про Турківщину і Пустомити, які зуміли вшанувати своїх вчителів не лише словом, а й ділом, виплативши 75% винагороди за надсумлінну працю. У Львові освітяни отримали 80 % винагороди.

Знаменита в багатьох аспектах Дрогобиччина, на жаль, відзначилася у протилежному – пообіцявши 50 відсотків, насправді взялися виплатити вчителю за високу професійність лише 20%.

Директори - свідомі роботодавці - висловили солідарність зі своїми працівниками, які не погодилися з такою різкою зміною розміру винагороди. Чиновники вирішили їх “виховувати”, і дехто змушений був таки підписувати накази про урізання виплати.

З цим не змирилася районна організація профспілки. Її очільника Ольгу Богданівну Грицик за твердість, послідовність у відстоюванні соціальних інтересів людини праці земляки обрали депутатом райради. За принципову позицію сьогодні зазнає тиску з різних сторін. Профактив за дорученням спілчан, прийняв рішення провести пікетування Дрогобицької райдержадміністрації.

До речі кажучи, цей район перевиконав план збору коштів до місцевої казни на 112 відсотків. Але, вочевидь, не на освітян вони розраховані.

Складається враження, що очільник районної виконавчої влади просто не схильний до справді партнерського соціального діалогу з освітянською громадою, а це додає негативу до співпраці зі стороною соціального партнерства - профспілкою, через яку, як одну з найпотужніших громадських організацій, мала б проводитися розбудова громадянського суспільства, конструктивний діалог з владою та роботодавцем.

Перед акцією протесту відбулося засідання районної ради профспілки працівників освіти і науки, участь у якій взяли керівник управління освіти, молоді та спорту РДА Іван Стецко, завідувач відділу соціально-економічного захисту обласної ради профспілки працівників освіти і науки Мар’ян Калин, голова громадської ради при РДА та голова Спілки захисту вчителів Степан Макар, голови профспілкових осередків шкіл.

Іван Стецко наголосив: це поважне зібрання знову розглядає наслідки. А причина була закладена при прийнятті бюджету, коли на винагороду вчителям заклали лише 10%. Однак виникає питання, де тоді були депутати і посадовці?

Де найкраще працює фінвідділ, там найважче вчителям! – сумно констатував завідувач відділу соціально-економічного захисту обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Мар’ян Калин. З його виступу випливало, фінвідділ Дрогобицького району працює дуже добре, боргів із зарплати, на відміну від інших районів, нема. Та це і є однією із причин того, що винагорода вчителям становить не 50, а 20%. У Жидачівському районі борг із зарплати сягає понад 8 млн.грн., але там виплачено 50%. Отримали дотацію. А Дрогобицький район залишився ні з чим. Проте, наголосив, п. Калин, перед цим засіданням працівники профспілки мали зустріч з головою Дрогобицької РДА Михайлом Винницьким. Очільник району попросив тиждень, щоб вирішити ситуацію, яку так і не вирішено.

Є протокольне доручення новопризначеного голови облдержадміністрації О.М. Сала, яким голову Дрогобицької РДА зобов’язано вишукати кошти на винагороду освітянам з різних джерел, включаючи й спонсорські.

У коментарі до ситуації перший заступник голови райдержадміністрації Степан Рудницький зазначив: освітян влада чує і від їх претензій голову у пісок не ховає. “На ці виплати не закладені кошти. Ми вишукуємо фінансові резерви. Ведемо консультації з областю, очікуємо на додаткову дотацію”, - додав посадовець. Про ситуацію на Дрогобиччині повідомлено на урядову «гарячу лінію».

Профспілкові активісти налаштовані рішуче. Свою колегу О.Б. Грицик підтримують у законній боротьбі голови міських, районних, первинних організацій вищих навчальних закладів профспілки працівників освіти і науки області.

Ольга Лобарчук, Львів

Схожі публікації


Догори