«Вони невтомні у пошуку нових видів діяльності...»

«Вони невтомні у пошуку нових видів діяльності...»Цими словами завершувала свою доповідь на Раді Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України, яка розглянула одне з найактуальніших питань сучасного профспілкового руху в Україні, заступник профлідера регіональної галузевої Профспілки Галина Долішня. Йшлося про роботу первинних профспілкових організацій студентів та аспірантів з питань захисту прав та інтересів спілчан.

До складу однієї з найпотужніших в регіоні та й в Україні профспілок входить 16 відсотків всіх вишів області, а молодіжний загін спілчан в освітянській громадській організації становить 47031 особу, це понад третина складу всіх членів Профспілки, які становлять її завтрашній день. Тож не випадково і не формально саме студентські профлідери та активісти презентують організацію на поважних соціальних рівнях в області і в Центральному комітеті. Вони є членами ректоратів та вчених рад ВНЗ, стипендіальних комісій, працюють помічниками народних депутатів, і в управліннях молоді крайової та міської виконавчої влади. Як додала профлідер обласної освітянської організації Марія Яцейко, сьогодні претендентами на ректорські посади у провідному виші Львова – національному університеті імені Івана Франка є колишні вихованці та активісти профспілки.

При обласній організації галузевої профспілки створена Асоціація голів профкомів студентів – АПОС, яку очолює голова профкому Львівського національного університету ім. Івана Франка Михайло Мураль, представником від студентських організацій обласної освітянської профспілки в молодіжній комісії Об’єднання профспілок Львівщини є голова профкому студентів Національного університету «Львівська політехніка» Богдан Поліщук, студенським мером Львова обраний заступник голови студпрофкому академії мистецтв Богдан Зятик.

Під час недавньої зустрічі голів студенських профкомів із заступником міністра освіти І. Совсун, яка відбулася з ініціативи Центрального комітету Профспілки, участь від спілчан-студентів області брав голова АПОСу Михайло Мураль. Під час розмови було внесено соціально важливі пропозиції щодо вирішення активізації профспілкового молодіжного руху. Адже молоді профлідери готові долучатися до спільного напрацювання важливих виконавчих документів, нормативних актів, конструктивної законотворчої праці задля поліпшення якості вищої освіти в країні, підвищення конкурентноздатності молодих спеціалістів на внутрішньому і зовнішньому ринку праці.

До речі кажучи, важливими питаннями, які піднімалися студентськими профлідерами і на зустрічі зі стороною влади в столиці, і на Раді обласної галузевої профспілки, були прожитковий мінімум і стипендія, практика за кордоном та на підприємствах і установах України, проблеми працевлаштування молоді, першого робочого місця випускникам – сиротам. На останньому особливо наголосила в плані соціального захисту та мотивації членства, підвищенні авторитету профспілки, виступаючи на обласному зібранні голова студентського профкому Української академії друкарства Любов Тупичак.

Галина Мирославівна Долішня, оприлюднюючи членам Ради результати роботи комісії, що готувала «студентське» питання, акцентувала на тих нових - олюднених та технологічних формах роботи, до яких вдаються студентські профактивісти. Спрацьовує на мотивацію членства і громадський молодіжний контроль за навчальним процесом, різні методи подолання корупції, дієвий контроль за побутовими умовами в гуртожитках і студмістечках , за роботою їдалень, зокрема діяльність профкомів Дрогобицького педуніверситету, Львівської політехніки, Франкового вишу. Спрацьовує в тому плані й нібито звичайне вручення в національному університеті на допомогу головам профбюро кожного факультету «Записника студента» та профспілкова реклама на зі смаком оформлених картках меню у студенській їдальні з номерами телефонів молодіжних профспілкових керманичів та захисників студентських соціальних прав. Молодіжні освітянські профлідери області вміють ловити кожну вільну хвилину студента і наповнювати її інфомативністю та корисним змістом.

Студпрофком Самбірського педколеджу, як сказав його голова Роман Сарахман, успішно провів благодійний ярмарок, кошти з якого передали вихованця Буклівського інтернату. Це теж додає плюсів до іміджу молодіжної громадської організації і самого педагогічного коледжу.

Увага організації відпочинку – один з важливих факторів мотивації членства молоді у профспілці. Це конкурси краси, пісенні, танцювальні фестивалі, організація змістовної діяльності студенських клубів, Народних домів «Просвіта».

Антикорупційна боротьба молодіжних громадських організацій настільки сьогодні актуальна, що дрогобичани презентували на Раді колегам свій плакат, з яким живе все місто. Прикріпили його до трибуни в залі Будинку вчених, де проходила Рада обласної освітянської профспілки з питання розвитку молодіжного профруху. На цій животрепетній темі наголосили у своєму виступі й голова студпрофкому Національного Лісотехнічного університету України Ігор Гайдук, молодіжний пофлідер Львівської національної академії мистецтв Анна Білоус. Творча молодь академії стала ініціатором випуску гумористичного вишівського інформбюлетня.

Студпрофкоми своїми силами організовують навчання профактиву, виїзні семінари на проблеми і теми дня. Проводять піар-кампанії, формують різні канали інформування, ведуть для студентів пошук програм стажування та вміють довести цю інформацію до спілчан, проводять із партнерською організацією «BEST» організацію спільних заходів, оформлення студентських міжнародних квитків ISIC, фанд-райзинг-ресурсне забезпечення, тім-білдінги та студенські клуби. Це, як підкреслила доповідач, лише невеликий перелік питань, над якими працюють студентські профкоми.

В унісон з цією думкою Михайло Мураль акцентував: студентська первинка не схожа на жодну іншу: динаміка життя суспільства, бурхливий розвиток інформтехнологій зобов’язує цьому відповідати.

При всій технологічності процесів не оминають можливості поспілкуватися і реально достукатися до студента франкового університету через звичайну «гостьову книгу» питань і відповідей, попрацювати з ними у соціальних мережах та через свій сайт в Інтернеті.

Словом, на раді молоді профлідери мали змогу продемонструвати свою креативність, а старші колеги щиро поділитися досвідом.

Студентський профлідер Національного Лісотехнічного охарактеризував суть Ради і підготовку до неї, як здоровий стрес для молодіжних первинок. У результаті якого голови отримали методичну і правову допомогу, підказки в роботі, спільно виробили найважливіші позиції, над якими треба працювати тактично і стратегічно. Йдеться насамперед про внесені в Постанову Ради питання регулярності і форм профспілкового навчання молодих спілчан, необхідності і вироблення механізму внесення поправок до законів про профспілки та колективні договори, які надають відповідні права і можливості саме студпрофкомам, законодавче закріплення прав і соціальних можливостей молодіжних профспілок, які наразі ущемлені порівняно до того правового поля, що мають, наприклад, органи студентського самоврядування.

Молоді профлідери співпрацюють з цими студентськими громадськими організаціями, часто співочолюють їх, підсобляють фінансово. Але цю несправедливість, коли, як сказав студенський профлідер Львівської політехніки Богдан Поліщук і отримав одностайну підтримку колег, у вченій Раді вишу студентське самоврядування має 15 представників, а величезна профспілка лише одного, треба усунути на законодавчому рівні. Оскільки це не на користь справі, студентству і соціальній рівності.

Комісія, що було акцентовано і в стержневій доповіді, визначила питання, над якими мають попрацювати молодіжні профкоми та їх лідери: дисципліна перахування профвнесків і ведення документації, активне залучення в організацію нових членів, дотриманння статутних норм у повсякденній діяльності. Внесення до колективних угод з ректоратом пакету студентських питань, активна позиція студенських профлідерів у розподілі стипендіального фонду для заохочення і матеріальної допомоги студентам, добиватися спільно і солідарно індексації стипендій, розробки Державної програми «Студенський та учнівський гуртожиток», типових положень про студентський гуртожиток, спортивно-оздоровчий табір, санаторій-профілакторій вишу, спортклуб.

Рада затвердила бюджет обласної галузевої профспілки на 2014 рік, обговорила питання проведення звітно-виборної кампанії і літнього оздоровлення спілчан та їх дітей в сьогоднішніх непростих умовах, пов’язаних з воєнними подіями на сході та півдні України.

Попри все трускавецький «Пролісок», табори Славська, Пом’ярок чекають своїх гостей. Батьки можуть придбати путівки за участі профспілок за 10-відсоткову вартість. Замовлення від низових організацій до обласної на путівки в табори мають надійти до 1-го червня, особливо в табори Причорномор’я, щоб встигнути замовити дітям квитки на залізниці. Перший заїзд в табір Коблево – з 23 червня. Тривалість змін: 18-21 день. Вирішуються питання організаційного та документального супроводу дітей в «Літо-2014-го».

Ольга Лобарчук, Львівська обласна організація Профспілки

Схожі публікації


Догори