Книга пам'яті великої Людини

«Пам'яті Андрія Васильовича Царюка» - таку назву має книга, презентація якої відбулася 16 червня 2015 року у Тальнівському районному Будинку культури Черкаської області. Ця книга присвячена 70-річчю Великої перемоги у Другій Світовій війні.


Можна жить, а можна існувати,
Можна думать – можна повторять,
Та не можуть душу зігрівати
Ті, що не палають, не горять!



Ці слова Василя Симоненка найкраще характеризують постать Андрія Васильовича, адже він ніколи не був тим, хто тліє. Його життя –горіння, його доля - доля воїна-визволителя, будівничого освіти, активного громадянина міста. Своє вчительське вміння він поклав на алтар служінню людям.


Ветеран Великої Вітчизняної війни, заввідділом пропаганди і секретар Тальнівського райкому партії, директор Тальнівської середньої школи №4, завідуючий Тальнівським районним відділом освіти, директор піонертабору „Світанок”, заступник голови районної ради ветеранів, староста хору ветеранів війни і праці, він до останніх днів віддавав себе служінню людям.


Яскравими фарбами душі розмалював на мольберті буття свій життєвий шлях Андрій Васильович Царюк - талановитий учитель, мудрий керівник, світла, щира і сильна людина, шановна на Тальнівщині. Він був маяком, дороговказом прикладом любові до людей, рідного краю, до життя.


Автором і упорядником книги є голова Тальнівської районної організації Профспілки працівників освіти і науки України Нестругіна Людмила Митрофанівна, її донька Вікторія, онука Ангелінка та понад тридцять колег, побратимів-освітян, ветеранів педагогічної праці, друзів, членів родини Андрія Васильовича.


Книга побачила світ як відповідь на численні пропозиції і побажання педагогічної громадськості Тальнівщини, учасників хору ветеранів про увічнення пам'яті Андрія Васильовича Царюка та завдяки фінансовій допомозі Черкаського обласного комітету та Тальнівської районної ради Профспілки працівників освіти і науки України, керівника СТОВ «Онопріївське» Терещука Івана Кіндратовича та сім'ї Андрія Васильовича Царюка.


Особливі слова вдячності автор висловила Наталії Володимирівні Головецькій, Андрію Васильовичу Сомику, Ользі Леонідівні Рибак, онучці Ангеліні і доньці Вікторії.


Про створення книги розповіла присутнім Людмила Митрофанівна Нестругіна.


Спогадами про А.В. Царюка та враженнями про книгу поділилися начальник відділу освіти Тальнівської райдержадміністрації В.М. Синьогуб, почесний громадянин міста Тальне Куян Іван Григорович, директор Тальнівської школи №2 Солошенко Тарас Васильович, директор Лащівського НВК Чепурна Тетяна Іванівна, керівник ансамблю «Ордана» Микола Вовк.


Зі словами подяки за гарну справу – увічнення пам’яті Вчителя – звернулися до учасників зібрання гості свята: голова Черкаського обласного комітету Профспілки працівників освіти і науки Жалдак Ольга Дем’янівна, голова обласної ради ветеранів педагогічної праці Пальтова Тамара Андріївна, голова Звенигородської районної ради Профспілки працівників освіти Бойко Майя Олександрівна.


У сім'ї Царюків співали всі, особливо гарно - дружина Олександра Нестерівна, її сестра, мама. Любив українську пісню і Андрій Васильович. У пам'ять про нього в цей день на сцені звучали мелодії у виконанні вихованки Тальнівського районного будинку дітей та юнацтво Дар’ї Царенко, хору ветеранів праці «Хлопці ого-го» (керівник Анатолій Ноздровський), доброго друга Андрія Васильовича Сошинського Олега Івановича, ансамблю української пісні «Ордана» (керівник Микола Вовк), Сергія Яковенка, керівника гурту «Обрій» Тальянківського аграрного коледжу.


Озвучила ведуча і телеграми-подяки від доньки та сина Андрія Васильовича Таміли Андріївни і Григорія Андрійовича, чоловіка сестри А.В. Царюка Василя Йоновича Олійника.


Завершився захід словами ведучої, заступника директора з виховної роботи Тальнівського НВК Черепенко Людмили Василівни, про те, що наші справи, наша подвоєна чи потроєна енергія у продовженні справи, яку розпочав Андрій Васильович Царюк, будуть йому світлою пам’яттю.


Свято, яке відбулося у Будинку культури, змусило замислитися над сенсом життя, безцінною роллю Педагога, наставника у житті кожної людини, спонукало присутніх до переосмислення духовних цінностей. Проведений захід дав змогу ще раз переконатися, що пам'ять – нетлінна, і слово Вчителя – вічне.



Тальнівська районна рада Профспілки
працівників освіти і науки України



    

    

    

    

    

Схожі публікації


Догори