На контролі-соціально-економічний захист членів Профспілки

На контролі-соціально-економічний захист членів Профспілки26 листопада 2015 року відбувся IІ пленум комітету Закарпатської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України.

На порядку денному висвітлювалися питання про роботу виборних органів організаційних ланок профспілки з представництва та захисту трудових прав працівників навчальних закладів в умовах децентралізації повноважень органів державної влади та органів місцевого самоврядування, про підсумки роботи VIII з’їзду Профспілки працівників освіти і науки України та заходи комітету обласної організації Профспілки щодо організації його рішень та про проект обласної угоди на 2015-2017 роки.

Голова обласної організації Профспілки, Тетяна Повханич, інформуючи присутніх з першого питання, відзначила, що низкою прийнятих законів розширено повноваження місцевих органів влади та місцевого самоврядування, реформовано міжбюджетні відносини, внесено зміни до Бюджетного та податкового кодексів, змінено підходи до соціального страхування.

Серед норм прийнятих законів є й такі, що звужують трудові права та соціально-економічні інтереси громадян. Було наголошено на необхідності долучення всіх профспілкових активістів до обговорення проектів «Концепції розвитку освіти України на період 2015-2025 рр.» та «Стратегії реформування вищої освіти в Україні до 2020 року» з метою відображення в них соціально-економічних питань працівників галузі та освітянської молоді.

Також у доповіді очільника обласної освітянської Профспілки піднімалося багато складних та проблемних питань стосовно освітньої субвенції, індексації заробітної плати, фінансування дощкільної освіти, функціонування методичних кабінетів, розміру студентських стипендій, посадового окладу працівників першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, підвозу педагогічних працівників тощо.

З питаннями підсумків роботи VIII з’їзду Профспілки працівників освіти і науки України, який відбувся 17 листопада 2015 року в м. Київ, виступила голова Ужгородської районної організації Профспілки Ольга Ходанич.

Вона окреслила членам пленуму основні тези доповіді голови Профспілки Георгія Труханова, наголосила на досягненнях і проблемах захисту прав та соціально-економічних інтересів спілчан впродовж звітного періоду. Довела до відома присутніх зміст заяв делегатів VІІІ з’їзду до народних депутатів України, парламентських фракцій, комітетів Верховної ради України.

Підтримуючи позицію ЦК Профспілки, учасники пленуму зважаючи на те, що заяви, листи, звернення не мають належного впливу на владу, запропонували розглянути питання щодо активізації дій профспілок з використанням більш радикальних методів, не заборонених законодавством.

Інформуючи учасників пленуму про проект обласної угоди на 2015-2017 роки, Тетяна Повханич наголосила на важливості включення змісту положень Генеральної та Галузевої угод, після їх укладання, до обласної угоди між департаментом освіти і науки Закарпатської обласної державної адміністрації та обласною організацією Профспілки працівників освіти і науки.

Прес-служба обласної організації Профспілки



На контролі-соціально-економічний захист членів Профспілки На контролі-соціально-економічний захист членів Профспілки

На контролі-соціально-економічний захист членів Профспілки На контролі-соціально-економічний захист членів Профспілки

Схожі публікації


Догори