Освітяни Львівщини підписали регіональну галузеву Угоду

Традиційно Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України в грудні проводить ділову зустріч з роботодавцями для підведення підсумків року і виконання обласної галузевої Угоди.

Цьогорічна спільна нарада профспілкового активу і роботодавців з обласного департаменту освіти і науки облдержадміністрації, завідувачів міських та районних відділів освіти, відділів освіти ОТГ вирізнялася тим, що, крім звітів, з якими виступили новопризначений заступник керівника департаменту Ігор Гайдук та заступник голови обласної організації профспілки Мар’ян Калин, двостороння комісія представників сторони роботодавця та громадської організації напрацювала новий проект Угоди на 2016-2020 роки. Її, після активного обговорення, підписали директор профільного департаменту Любомира Мандзій та профлідер Марія Яцейко.

Ігор Григорович наголосив на тих моментах і пунктах Малої трудової Конституції, які виконати було в цих фінансових і соціальних умовах проблемно. Його виступи ще як студентського профлідера Національного лісотехнічного університету завжди вирізнялися грунтовним знанням проблем і юридичним підгрунтям. У визначенні пріоритетів 2017 року акцентував на посиленні відповідальності за взяті зобов’язанні і тих пунктах Угоди, яка складається з 10 розділів, що визначають рівень соціального захисту освітян. Йдеться про 3-5 розділи «Зайнятість», «Оплата праці», «Охорона праці та здоров’я».

Цьогоріч вдається, наголосив доповідач, як того й вимагає документ, що регулює стосунки соціального партнерства, завершуємо рік без боргів із зарплати, покращено умови праці в школах, дошкільних і позашкільних установах, навіть, для прикладу створити сучасну, технічно обладнану бібліотеку для дітей з порушенням зору, створили за рахунок реконструкції та побудови нових дитсадків, – кількасот додаткових місць дошкільнятам.

При створенні територіальних громад, оптимізації шкіл вдалось працевлаштувати вчителів. Проблем у 2017-му додає оптимізація шкіл-інтернатів, відсутність належної правової бази для створення опорних шкіл та ряд інших питань, у вирішенні яких сприятиме такий соціальний партнер, як профспілка і такий правовий документ, як Угода, що має бути відповідно зареєстрована, забезпечує додаткові правові регулятори для налагодженя позитивного виробничого життя у сфері освіти.

Доповідач від громадської професійної організації Мар’ян Калин стрижнем своєї доповіді поставив головне гасло нещодавньої грудневої акції протесту в Києві під егідою ФПУ «Європейським тарифам – європейську зарплату». Незважаючи на проблеми, які поставали перед спілчанами і їх громадською професійною організацією посеред року, завершити його вдається з майже повними виплатами за сумлінну працю і її престижність.

Порівняння з іншими регіонами дає повне право Львівській організації галузевої профспілки констатувати: хто бореться, той виборює. А активу організації  доносити цю інформацію до кожного спілчанина, роз’яснюючи, що сотні гривень до оплати праці отримали завдяки своїй згуртованості в професійній організації і бойовій позиції її  керівництва, обласного профлідера Марії Яцейко, її команди. Як підкреслила сама Марія Григорівна, виступаючи перед активом і роботодавцями: роль профспілки  сьогодні кардинально змінюється від каси взаємодопомоги і розподілу соцстрахівських подарунків на Миколая до соціального поборника інтересів людини праці. За ці виборені сотні гривень кожна людина може придбати своїй дитині і своїй сім’ї подарунки на свій смак і потребу. Профлідер наголосила на важливій ролі активу прфспілки  вже зараз при прийнятті місцевих бюджетів і освітянських статей витрат на освіту.

Рік за роком профспілка, згідно пунктів Угоди, добивалася участі громадської оганізації в атестаційній комісії, розслідуванні нещасних випадків, справедливому розподілі уроків, діяльності комісії з трудових спорів, захисті спілчан в судах. Попри всі складності, позитивним, підкреслив Мар’ян Миронович, є те, що середнє педнавантаження в області зросло в середньому  на 0,5 і до 16 годин. Додано до ЄТС 2 додаткових розряди, що, безперечно, позначиться  на рівні і недопущенні зрівнялівки оплати праці.

 Серед пріоритетів визначив боротьбу за  розмір першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, подальшу конструктивну співпрацю з територіальними громадами в захисті соціальних інтересів спілчан, індексацію пенсій і зарплат, виплату відряджальних, покращення умов праці та оздоровлення спілчан.

В обговоренні проекту нової Угоди взяли участь члени робочої комісії – голова Кам’янка- Бузької районної організації профспілки Віра Краєвська. Вона підкреслила: колдоговори  та Угода є регулятором співпраці соціальних партнерів. Завідувач  Буського відділу освіти Богдан Глуховецький не минув таких спірних моментів, як призначення відповідальних за охорону праці, де теж дійшли консенсусу, деякі пункти Угоди вдалося актуалізувати  до реалій, деякі навіть підсилити.

Завідувач Городоцького відділу освіти Ігор Яскевич визнав: цьогоріч не вдалося виділити 0,2 відсотки на охорону праці і 0,3 – на оздоровчу та культпросвітницьку роботу. Однак, розповівши, як позитивно сприймають освітяни їх самодіяльний театр, районний вчительський хор, яким багато років опікується і є його президентом голова районної профспілкової організації Ганна Вакар, мабуть, найперше собі, пообіцяв усіма силами постаратися, щоб, згідно колдоговорів і Угоди, 0,3% відрахувань від зарплати пішли на оздоровлення і культурно-просвітницьку роботу освітян.

Голова первинної профспілкової організації працівників Національного університету «Львівська політехніка» Володимир Гайдук зосередив увагу присутніх на «Додатку № 2» до Угоди щодо пунктів про право працівників, які працюють в шкідливих умовах, на додаткові відпустки. Галузевій профспілці, сказав голова профкому Львіської академії друкарства Олег Гірняк, доведеться поборотися за реальне підвищення зарплати,  в сенсі, що у вишах, де скупо з фінансами, норовлять переводити працівників на урізані ставки, щоб так і залишилася вона далеко до нової мінімальної платні – 3200 гривень.

Голова Самбірської районної організації профспілки працівників освіти і науки Ірина Цуприк підняла питання про укладання Угод з територіальними громадами, що, за словами обласного галузевого профлідера, матиме окреме рішення.

Депутат обласної ради депутатів, голова Дрогобицької районної організації галузевої профспілки Ольга Грицик, зазначила: прийняття Угоди часто рятує організацію від надмірної прискіпливості контролюючих органів, посилює ефективність роботи громадської організації і роботодавця на результат, якщо вони вміло співпрацюють заради благ трудової людини.

Директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Любомира Мандзій подякувала членам робочої комісії за скрупульозну працю над малою трудовою Конституцією освітян, вперше поставила свій підпис разом з Марією Яцейко під регіональною галузевою Угодою на наступні 4 роки.

 


Ольга Лобарчук, 

Львівська обласна організація Профспілки

Схожі публікації


Догори