Соціальні партнери в сфері освіти Чернігівщини аналізують виконання обласної Угоди

У середині грудня 2016 року в приміщенні Навчально-методичного центру профспілок відбулось спільне розширене засідання Колегії Управління освіти і науки обласної державної адміністрації та пленуму комітету Чернігівської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України.

Захід проходив за участю Наталії Романової – заступника голови – керівника апарату Чернігівської обласної державної адміністрації, Ігоря Москаленка – голови Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, Світлани Сакаєвої, директора Київського регіонального центру оцінювання якості освіти.

До участі у спільному засіданні колегії та пленуму були запрошені  члени комітету обласної організації Профспілки, голови профспілкових організацій,  члени колегії управління освіти і науки ОДА, начальники відділів освіти райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування, управлінь освіти міських рад. На розширеному засіданні розглянуто питання:

1. Забезпечення доступності та якості освітніх послуг в умовах малокомплектної школи.

2. Про стан виконання Угоди між Управлінням освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації і Чернігівською обласною організацією Профспілки працівників освіти і науки України на 2012-2020 роки.

З першого питання доповідала Олена Соронович, заступник начальника Управління – начальник відділу загальної середньої та корекційної освіти.

Про стан виконання Угоди між Управлінням освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації і Чернігівською обласною організацією Профспілки працівників освіти і науки України на 2012-2020 роки доповідали Тетяна Матвеєва – голова обласної організації Профспілки та Микола Конопацький – начальник Управління освіти і науки облдержадміністрації.

Голова обласної організації у своїй доповіді наголосила, що переговорний процес є найбільш перспективним і конструктивним видом соціального партнерства.

Підвищенню рівня соціальної захищеності працівників сприяла реалізація передбачених угодою заходів щодо соціального партнерства.

Захисні положення обласної угоди стали основою для укладення районних і міських галузевих угод і колдоговорів навчальних закладів та установ освіти. Застосування їх сторонами колективно-договірного регулювання на місцях сприяли позитивному вирішенню питань, пов'язаних з трудовими договорами працівників, оплатою їхньої праці, регулюванням робочого часу та часу відпочинку, оздоровлення членів профспілки, їх духовного розвитку.

Колективними договорами охоплено 33,0 тисячі працюючих або 99,8 % загальної їх чисельності. Важливого значення набули колективні договори у вищих навчальних закладах.

Напрямом, який потребує розвитку,  є ведення соціального діалогу і укладення колективних договорів на рівні об’єднаних територіальних громад.

В обох доповідях було приділена увага  мережі загальноосвітніх навчальних закладів. Учасники  спільного засідання колегії та пленуму зазначили, що до процесу оптимізації мережі слід ставитись більш помірковано, враховуючи не лише економічний ефект, але, перш за все, забезпечувати нормальний перебіг навчально-виховного процесу.

Пленумом відмічено, що особливого значення при захисті трудових прав та соціально-економічних інтересів спілчан набули домовленості сторін щодо надання додаткових порівняно з чинним законодавством трудових та соціально-економічних пільг. За два роки з часу попереднього звіту по Угоді показник додатково залучених коштів на одну особу збільшився з 80 грн. у 2014 році до 100 грн. у 2015 році.

Виконуючи положення обласної Угоди, обласна організація здійснює громадський контроль за дотриманням законодавства про оплату праці, спрямовує свою діяльність  на забезпечення громадського контролю за виконанням вимог охорони праці та здоров’я, безпеки життєдіяльності.

В обласній організації продовжує діяти Програма оздоровлення та відпочинку членів обласної організації Профспілки.

За фінансової участі профспілки у 2014-2016 роках оздоровлено 2300 дітей. Значна увага приділялася створенню необхідних умов для задоволення духовних інтересів працівників галузі.

Водночас, відмітили учасники спільного засідання колегії та пленуму, через недостатній рівень фінансування не вдалося забезпечити виконання ряду положень угоди.

В обговоренні доповідей взяли участь  Анатолій Тимошенко — проректор з науково-педагогічної та виховної роботи, голова первинної профспілкової організації Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка, Сергій Вовк - начальники управління освіти Прилуцької міської ради,  Надія Бобруйко- голова Козелецької районної організації Профспілки, Олег Демченко – голова Борзнянської районної організації Профспілки, Ігор Москаленко – голова Федерації профспілкових організацій Чернігівської області.

Виступаючі наголосили, що у нинішніх умовах, коли органами влади та місцевого самоврядування здійснюються заходи щодо створення об’єднаних територіальних громад, оптимізації мережі навчальних закладів, створення опорних шкіл та філій, соціальний діалог покликаний бути запобіжником порушень трудових, соціально-економічних прав освітян. У цьому процесі значно посилюється роль та відповідальність сторін соціального діалогу.

На сьогодні метою соціальних партнерів є збереження галузі й недопущення звуження прав її працівників.

За результатами розгляду питань учасниками спільного розширеного засідання Колегії Управління освіти і науки обласної державної адміністрації та пленуму комітету Чернігівської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України були прийняті конкретні рішення.

 

Ніна Дудка, 

заступник голови Чернігівської обласної організації Профспілки

Схожі публікації


Догори