Реформи не мають бути приводом для порушення трудових прав: рішення Президії

Відбулося чергове засідання президії комітету обласної організації.  На порядок денний засідання винесено ряд важливих питань діяльності  структурних ланок. Основним питанням засідання було дотримання трудових прав членів Профспілки в ході оптимізації мережі навчальних закладів області.

Члени президії проаналізували зміни в мережі дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів та фактори, які впливають на них. За останні 22 роки кількість загальноосвітніх закладів в області скоротилась на 37,4 %, а учнів – на 47,7 %. У середньому за рік закривалося 15 закладів. Починаючи з 2014-2015 навчального року кількість учнів має тенденцію до зростання. Із цього ж року збільшується і середня наповнюваність закладів. У той же час темпи закриття закладів посилились. Так, за останні три роки закрито 72 заклади, тобто, п’ята частина закладів, закритих за 23 роки. Найбільше закладів закрилось у попередньому році – 32. У 2016-2017 навчальному році  в області функціонувало 546 загальноосвітніх навчальних закладів. За даними управління освіти і науки у 2017-2018 навчальному році прогнозується функціонування 531 ЗНЗ, тобто на 15 закладів менше.

У 2016-2017 навчальному році за рахунок місцевих бюджетів фінансувалось 5 шкіл з кількістю учнів менше 25. Одним із способів фінансування таких закладів за рахунок освітньої субвенції є перетворення їх у філії.

Значна увага на засіданні президії була приділена тим змінам, які мають відбутися після набрання чинності новим Законом України «Про освіту». Насамперед, це передача від органів управління освітою до керівників відповідних закладів повноважень прийняття і звільнення педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів. Новий Закон також має зумовити реформування системи інтернатних закладів та психолого-медико-педагогічних консультацій.

На президії обговорювались наслідки, до яких можуть призвести останні зміни в законодавстві. Зокрема, це зміни у фінансуванні освіти, зміни до навчальних планів, новації у сфері інклюзивної освіти, створення освітніх округів.

Члени президії відмітили негативну тенденцію запровадження контрактної форми трудового договору з керівниками загальноосвітніх навчальних закладів.

З цього питання президія прийняла рішення, спрямовані на припинення існуючих порушень та належну роботу в правовому руслі у 2017-2018 навчальному році.

На засіданні президії були підведені підсумки участі у Всеукраїнському огляді роботи організаційних ланок Профспілки працівників освіти і науки України на кращу організацію оздоровлення та відпочинку дітей у 2017 році. Переможцями обласного етапу конкурсу визначено Щорську (голова Шевченко К.В.), Варвинську (голова Кисіль С.Г. та Новгород-Сіверську (голова Короткевич К.Л.) районні організації Профспілки. Переможці нагороджені грошовими преміями та Грамотами обкому Профспілки.

Рішенням президії також затверджено перспективний план навчання профспілкових кадрів і активу на 2017-2018 навчальний рік, призначено стипендію обкому Профспілки кращим профспілковим активістам-студентам і прийнято ряд важливих постанов для подальшої діяльності структурних ланок обласної організації.

Ніна Дудка,

заступник голови Чернігівської обласної організації Профспілки

Схожі публікації


Догори