У центрі уваги – первинні профорганізації територіальних громад

Заключне цього року засідання президії Чернігівської обласної організації відбулося минулого тижня. Президія розглянула ряд важливих питань, одним із яких було питання роботи організаційних ланок Профспілки в умовах реалізації Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» на території Козелецького району.

Цей район для вивчення був обраний у зв’язку із певною специфікою роботи, яка пов’язана із створенням первинних профспілкових організацій Профспілки працівників освіти і науки України у чотирьох територіальних громадах району.

Доповідала з цього питання на засіданні президії голова первинних профспілкових організацій – Надія Бобруйко. Зокрема, вона наголосила, що в  усіх громадах відбулися профспілкові збори, обрані профспілкові комітети, прийняті Положення про первинні профспілкові організації територіальних громаді і усі первинні профспілкові організації зареєстровані в органах юстиції.

Відповідно до Статуту Профспілки проводяться засідання профкому, у листопаді в усіх первинних організаціях ОТГ проведені звітні конференції, на яких голова організації звітувала про проведену роботу у 2017 році.

На сьогодні в об’єднаних територіальних громадах (Деснянській, Кіптівській, Остерській) налагоджена тісна співпраця з начальниками відділів освіти та головами ОТГ. І керівники відділів освіти, і керівники громад визнають первинну профспілкову організацію як соціального партнера.

Після створення у 2017 р. первинних профспілкових організацій громад між ними та відділами освіти Деснянської, Кіптівської та Остерської ОТГ укладені колективні договори на  2017-2020 роки, які схвалені на конференціях.

Порівняно з районною угодою вони містять декілька нових норм:

  • додаткова відпустка встановлюється членам Профспілки колективним договором, а не членам – трудовим договором (договір не позбавляє права на відпустки не членів Профспілки, а не регулює їх інтереси);

  • запроваджується індивідуальний підхід до розміру доплат за роботу в нічний час;

  • винагорода головам профорганізацій в закладах освіти надається  в рівному відсотковому еквіваленті з керівником  закладу освіти;

  • при більшій кількості годин, ніж ставка, керівник має враховувати думку виборного органу і надавати години понад ставку, в першу чергу, членам Профспілки.

За час свого існування первинні профспілкові організації ОТГ мають ряд досягнень.

Щодо Деснянської ОТГ – там здійснювався захист спілчан в процесі реорганізації гімназії та школи в навчально-виховний комплекс «Гімназія – загальноосвітній навчальний заклад І ступеня». Досягнуто домовленості щодо надання матеріальної допомоги на оздоровлення у розмірі 30% посадового окладу технічному персоналу.

Щодо Кіптівської ОТГ – при закритті Вовчківської ЗОШ І-ІІ ступенів із 11 працівників працевлаштували – 8 осіб. Учителям Прогресівської ЗОШ І-ІІІ ступенів проведено перерахунки надбавки за вислугу років;

Щодо Остерської ОТГ, там виплачено вихователю Остерського ДНЗ «Оленка» 10 тисяч гривень підвищення окладу за педагогічне звання «вихователь-методист», яке не здійснювалося протягом попередніх років.

Всього у 2017 році виявлено та усунено 17 порушень.

Водночас, члени президії відмітили, що сьогодні гостро стоїть питання надання профспілкових послуг з оздоровлення, культурно-масової роботи та інформаційної роботи. Не розглядалося питання щодо відрахування роботодавцями 0,3% коштів від фонду оплати праці на проведення в освітянських колективах культурно-масової та фізкультурно-оздоровчої роботи відповідно до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».

У діяльності районної організації не вирішеним залишається питання розподілу повноважень між первинними профспілковими організаціями закладів освіти, які не ввійшли до територіальних громад, та профспілковими організаціями філій закладів освіти, яке потребує подальшого вивчення.

Президія комітету затвердила план роботи та показники бюджету комітету обласної організації профспілки працівників освіти і науки України на 2018 рік.

На засіданні президії розглядалися питання контролю за ходом виконанням попередніх рішень та ряд інших питань, з яких були прийняті відповідні постанови.

Ніна Дудка,

заступник голови Чернігівської обласної організації Профспілки 

Схожі публікації


Догори