У суді – перемогли!

Профспілка сьогодні, як повітря, коли все гаразд, не помічаєш, а коли біда – рятує. Хіба сподівався вчитель з Крукенич з кількадесятилітнім педагогічним стажем, колишній директор цієї школи, Юрій Євстахійович Коблик, що з ним поведуться свавільно, протизаконно? До речі, керівник школи, яка так з ним вчинила, й сама у с вій час зверталася за допомогою до професійної спілки, та коли замаячіла власна вигода, про інтереси іншого колеги і про закон, забула. Хоча, як каже голова Мостиської районної організації освітянської профспілки Олександра Погуц, все можна було вирішити культурно й по-людськи.

Втім, ноновпризначена директор теж, як і Юрій Євстахійович, вчитель математики. А тут ще й реорганізація підоспіла: місцевий ліцей об’єднали з цієї загальноосвітньою школою, яка стала іменуватися Крукеницька ЗОШ 1-3 ст.- ліцей. З кількістю вчителів і кількістю уроків - неспівпадання. Отож у вчителя  Юрія Коблика, без погодження з профспілкою і без розмови з ним, забрали певну кількість уроків, навіть з довантаженням гуртковою роботою не вийшло повної ставки. Сталося це два роки тому, вчителя і профспілку обурили методи, яким діяла керівник навчального закладу.

У кожної зі сторін свої заслуги: про Юрія Євстахійовича учні відгукуються як про хорошого вчителя, нова директор школи, кажуть, хороший господарник, що не змінює їх рівності перед буквою закону. 

Згідно з законом діяла і районна та обласна організація профспілки в особі грамотних юристів. Захищаючи інтереси спілчанина, проти якого було вчинено протиправні дії, відстоювали його інтереси в судах протягом двох років. Нещодавно за рішенням Мостиського районного суду Юрій Євстахійович Коблик поновлений на роботі з виплатою йому компенсації, за вимушені протягом означеного часу прогули, моральні збитки, судові витрати, в сумі понад сто тисяч гривень. 

Цей факт переконує: боротьба за справедливість, свої права потребує сміливості, послідовності, залізних нервів, але увінчується успіхом, якщо в критичній ситуації Ти не сам, за Тобою – професійна спілка, додає п. Юрій. Про це сказав обласному освітянському профлідерові Марії Яцейко, подякував за фаховість галузевим профспілковим юристам, голові районної галузевої профорганізації.

Від такої ситуації нині ніхто не застрахований, про це варто пам’ятати не лише тим, хто тисне на пересічних працівників щодо виходу з громадської організації, а й тих, хто цьому тискові піддається. Не спроста ж метушаться!


Ольга Лобарчук, Львів 

Схожі публікації


Догори