Планета «Черемоша»

Народному ансамблю пісні і танцю Львівського  національного університету ім. Івана Франка – 55 років. Із них – півстоліття, як отримав звання народного. Упродовж своєї історії вірним спонсором, помічником колективу було не лише керівництво університету, а й освітянська профспілка – первинна і обласна.

Назва його, не випадково від норовливої, чистої гірської ріки, належить голові тодішнього студентського клубу Романові Баб’якові. Біля витоків творчого «Черемоша» стояли здібні митці – диригент Володимир Панасюк, хореограф  Пилип Сех, керівником оркестру став Тарас Решетило. Сьогодні керівник оркестру Оксана Ступак, балетмейстер Юрій Різун і художній керівник та диригент Тетяна Когут  ведуть учасників ансамблю до нових творчих вершин.

Мабуть, у всі роки свого творчого життя йому таланило на керманичів та учасників. На жаль, не поталанило, у свій час, мені. Коли була студенткою цього вишу, не потрапила в ансамбль, оскільки, маючи музичну школу з класу віолончелі, була спрямована добровільно-примусово до університетського камерного оркестру. Та коли й сьогодні чую назву «Черемош», перед очима пропливають ритми і барви найкращих студентських років життя. Хто з нас не знав цей ансамбль і не мріяв  туди потрапити!? Учасники 48 Всесоюзних, Всеукраїнських та міжнародних фестивалів. Гастролі у Польщі, Хорватії, Франції, Канаді та США, особлива творча атмосфера університетського художнього колективу, яка доповнювала зміст життя юних. Це була та й є – ціла культурологічна планета, на якій активними учасниками  за 55 років стали понад  5 тисяч молодих людей – студентів престижного в регіоні та державі вищого навчального закладу з елітними духовними традиціями, в які й вписується цей народний колектив.

Й сьогодні, каже директор Центру культури та дозвілля ЛНУ Мирослава Михайлівна Булатова, особливість роботи керівників з колективом – студенти вступають і закінчують виш, покидаючи  ансамбль, – є те, що до нього приходять діти і внуки черемошан, яким ніби передається дух, традиції, а, навіть, певні творчі навики та надбання попередніх поколінь. Тільки за останній рік колектив дав на Львівщині, в Україні і за кордоном близько 20 концертів. Те, що народний ансамбль зустрічався, наприклад, з Президентом Австрії  і презентувався у Цісарському Палаці Відня, в черговий раз свідчить про популярність, мистецький та культурний рівень колективу. Його виступ нещодавно викликав фурор на міжнародному фестивалі в Болгарії – під вигуки «Браво» аматорів   з України не відпускали зі сцени. Мова мистецтва «Черемошу» зрозуміла й близька  людям різних соціальних станів, різних культур і мов.

Тож нехай ці дві п’ятірки у творчій біографії ансамблю стануть черговим прекрасним етапом його вічної молодості та творчого розвагою, який сягає все нових і нових висот.

Ольга Лобарчук, Львів 

Схожі публікації


Догори