Навчання профактиву Одещини в Івано-Франківську

25-27 червня 2019 року в м. Івано-Франківську Одеський обласний комітет Профспілки працівників освіти і науки України проводив виїзний семінар голів територіальних організацій Профспілки, первинних профспілкових організацій працівників та об’єднаних закладів вищої освіти за підтримки Івано-Франківської обласної організації Профспілки.

Відкрила семінар Ніна Дубовик, голова Одеської обласної організації Профспілки. Вона окреслила низку питань, які розглядатимуться, та висловила щиру вдячність колегам з Івано-Франківського обкому за допомогу в організації семінару та безпосередню участь у його роботі.

Очільник Івано-Франківського обкому Мирослав Габорак привітав учасників семінару, ознайомив з історією міста, поділився проблемами та досягненнями в роботі.

Основне питання, яке стало предметом обговорення на семінарі – це удосконалення форм і методів організації та здійснення профспілковими органами громадського контролю за додержанням законодавства про працю в закладах освіти. Юрисконсульт Одеського обкому Анна Гудзь у рамках висвітлення теми правозахисної роботи профспілкових органів окрему увага приділила діям профспілкових органів у разі виявлення порушень законодавства про працю. Зокрема, розглядалися порядок обрання заходів реагування в разі виявлення порушень у ході громадського контролю; ініціювання притягнення до відповідальності роботодавця за порушення законодавства про працю та про профспілки із зазначенням суб’єктів, об’єктів та санкції, які можуть застосовуватись до винних осіб. Також поділилася практичним досвідом у сфері охорони прав членів Профспілки із виокремленням тем, які особливо гостро поставали під час усних чи письмових звернень працівників, наприклад: захист від незаконного звільнення, реалізація права на відпустку, на оплату праці та інших.

Досвідом  роботи правової служби Івано-Франківського обкому Профспілки з питань трудового законодавства поділилася Зоряна Король, заступник голови обкому. Вона розповіла, як вирішують питання в разі порушення прав на гідну працю освітян – членів Профспілки. Це – надання кваліфікованої юридичної допомоги, зустрічі з роботодавцями та засновниками, роз’яснювальна робота  в колективах, проведення семінарів, надання письмових консультацій.

На запитання профспілкових лідерів первинних профспілкових організацій працівників закладів вищої освіти Одещини  щодо захисту соціально-економічних прав професорсько-викладацького складу та інших працівників вищої школи відповідав Олександр Білоцький, голова первинної профспілкової організації працівників Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

Наприкінці семінару учасники обмінювались думками, досвідом роботи, прикладами із вирішення різних проблем та шляхами їх подолання:

– виплати надбавки  за престижність праці в максимальних розмірах;

– розподілу, перерозподілу та використання освітньої субвенції;

– співпраці з органами Держпраці.

Згідно з програмою семінару одеський профактив  відвідав Івано-Франківській національний технічний університет нафти і газу. Представник профкому  первинної профспілкової організації працівників Богдан Гривняк познайомив  гостей із науково-освітньою діяльністю цього унікального вишу та з роботою профспілкової організації. Захоплюючими були відвідини геологічного музею університету з однією із найбагатших колекцій мінералів у Європі; інноваційно-виставкового комплексу, де представники нашої делегації із задоволенням брали участь у різного роду експериментах.

Приємним сюрпризом для одеського профактиву  стало нагородження Почесною грамотою Івано-Франківського обласного комітету Профспілки голови Кілійської районної організації Профспілки Тетяни Бойченко за багаторічну співпрацю з Коломийської районною організацією Профспілки.

І звісно, неможливо, перебуваючи в цьому чарівному, квітучому куточку нашої України – Прикарпатті, не познайомитись із його історією та не побувати в Карпатах. Із задоволенням відвідали Галичину, відомий кліматичний курорт у м. Яремче; насолоджувалися мальовничими краєвидами Прикарпаття з Ведмежої гори та гори Буковель, побували на цікавій пішохідній екскурсії історичними місцями Івано-Франківська.

Профспілковий актив Одеської обласної організації Профспілки висловлює щиру вдячність організаторам цікавого семінару та незабутньої подорожі – Одеському обкому Профспілки і його голові Ніні Олександрівні Дубовик та Івано-Франківському обкому і його очільнику Мирославу Михайловичу Габораку.

Служба зв’язків із громадськістю та ЗМІ Одеського обкому Профспілки

Схожі публікації


Догори