Навчання фахівців Правової служби: практично й на перспективу

21-23 травня 2019 року у місті Івано-Франківськ відбувся семінар-навчання фахівців Правової служби Профспілки працівників освіти і науки України. Тематика навчання – «Завдання Правової служби Профспілки із захисту трудових та соціально-економічних прав членів Профспілки на сучасному етапі»

Відкрили роботу заходу Голова Профспілки Георгій Труханов, заступник Голови Профспілки Сергій Романюк та голова Івано-Франківської обласної організації Профспілки Мирослав Габорак.

Голова Профспілки Георгій Труханов у вступному слові розповів про діяльність організації на сучасному етапі та окреслив виклики та загрози, які постають перед профспілковим рухом. Окремо наголосив на важливості посилення правового поля діяльності профспілки, експертно-аналітичній роботі, роботі з молоддю, активній співпраці з міжнародними організаціями тощо. Насамкінець розмови Георгій Труханов висловив сподівання, що протягом усіх днів юристи розглянуть актуальні правові питання й обміняються досвідом практичної роботи на місцях.

Про здійснення державного контролю та нагляду за додержанням законодавства про працю в установах та закладах освіти в сучасних умовах, зокрема, з урахуванням рішення суду про визнання нечинною постанову Кабінету Міністрів України від 29.04.2017 № 295 «Деякі питання реалізації статті 295 Кодексу законів про працю та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» поінформувала учасників семінару Олена Коновалова, заступник директора департаменту – начальник відділу з питань трудових відносин Держпраці України.

На правові аспекти впровадження змін в законодавстві, які стосуються регулювання трудових відносин з керівниками та педагогічними працівниками закладів загальної середньої освіти, у тому числі в опорних закладах та філіях: проведення конкурсного відбору керівників, прийому та звільнення, атестації та сертифікація педагогічних працівників звернув увагу під час виступу Володимир Божинський, керівник експертної групи з питань державно-громадського управління директорату дошкільної та шкільної освіти Міністерства освіти і науки України.

Бурхлива та емоційна дискусія виникла серед учасників семінару після презентації Сергія Дятленка, експерта з питань освіти Програми «U-LEAD з Європою» щодо реформи освіти в умовах децентралізації влади: управління освітою в об’єднаних територіальних громадах, правових аспектах діяльності опорних закладів, кадрових та фінансових питаннях.

У форматі круглого столу відбулося обговорення питань дотримання прав профспілок у відповідності до законодавства України та конвенцій МОП, які провели заступник Голови Профспілки Сергій Романюк та завідувач юридичного відділу апарату ЦК Профспілки Сергій Курилкін.

Загалом програма була різнопланова та насичена. Так, було передбачено висвітлення та обговорення низки актуальних питань серед яких – правові аспекти регулювання трудових відносин у закладах загальної середньої освіти, управління освітою в об’єднаних територіальних громадах під час реформи освіти в умовах децентралізації, правові аспекти діяльності опорних закладів, кадрові та фінансові питання тощо.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори