Обговорюємо пріоритети діяльності структурних ланок

Відбувся черговий пленум комітету Чернігівської обласної організації профспілки.

Пленум розглянув питання про підсумки проведення ІХ з’їзду Профспілки працівників освіти і науки України, VIII з’їзду Федерації профспілок України та пріоритети діяльності структурних ланок обласної організації. З доповіддю виступила  Т.А. Матвеєва – голова обласної організації.

У своїй доповіді голова організації, як делегат обох з’їздів, зупинилася на основних питаннях, які піднімалися на цих профспілкових форумах. Зокрема наголосила, що з’їзди продемонстрували конструктивну позицію профспілок в суспільному житті. Вони продовжують цілеспрямовану роботу щодо відстоювання прав та гарантій членів профспілок, дотримуючись принципів єдності, солідарності, справедливості і законності.

Рішення обох з’їздів поставили певні пріоритети діяльності усіх структурних ланок  обласної організації.

Доповідачка наголосила, що колективно-договірне регулювання трудових відносин  залишається важливою формою соціального партнерства в освіті Обласна Угода між управлінням освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації і Чернігівською обласною організацією діє до 2025 року.

У зв’язку з територіально-адміністративними змінами триває процес укладення колективних угод та договорів у новостворених міських, селищних та сільських громадах.

Ключовим питанням рівня оплати праці педагогічних працівників є розмір надбавки за престижність. Протягом останніх років цей розмір є більш-менш стабільним, а у деяких територіальних громадах навіть зріс після передачі закладів із районів.

Однак є випадки, коли органи місцевого самоврядування намагаються безпідставно зменшити розмір надбавки, перевищуючи свої повноваження.

У доповіді наголошувалося, що нинішній рік є останнім у процесі формування територіальних громад. Нові кадри, відсутність управлінської вертикалі, різні обсяги повноважень органів управління освітою, заперечення всього старого, що пов’язано з районом, бажання керівників органів місцевого самоврядування досягати своєї мети негайно та  незважаючи на закон – це проблеми, з якими обласна організація стикається мало не щодня.

Адміністративно-територіальна реформа змусила змінити форми громадського контролю за дотриманням трудових прав спілчан. Спори доводиться вирішувати навіть у судовому порядку. На сьогоднішній день юрисконсульт обласної організації представляє в суді 19 членів Профспілки з Козелецької, Бобровицької та Понорницької громад.

Особливу увагу у доповіді було приділено зміні структури обласної організації в нових умовах.

Станом на 1.05. 2021 року цього року організаційні  ланки обласній організації є у 56 територіальних громадах з 57.

Одним із важливих питань залишається  активізація діяльності, спрямована на посилення фінансової та виконавської дисципліни організаційних ланок.

З метою інформування та навчання голів організаційних ланок з цього питання обком Профспілки у лютому 2021 року провів семінар та надав кожній організації Інформаційний вісник «Основні напрями фінансової діяльності профспілкових організацій», де надано алгоритм діяльності структурних ланок у зв’язку із змінами Статуту, податкової діяльності як неприбуткових, договірного  врегулювання відрахування профспілкових внесків, змінами юридичних підстав існування організацій.

Члени комітету обговорили доповідь і прийняли відповідну постанову з даного питання.

Пленум також розглянув виконання бюджету комітету обласної організації  Профспілки за 2020 рік та затвердив бюджет комітету обласної організації на 2021 рік.

Учасники пленуму прийняли звернення до голови Верховної Ради України Д.О. Разумкова, Комітету Верховної ради з питань освіти, науки та інновацій, депутатів Верховної Ради від Чернігівської області з приводу проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення» щодо неприпустимості прийняття зазначеного законопроекту, як такого, що значно звужує права працівників, зокрема педагогічних і науково-педагогічних.

Чернігівська обласна організація Профспілки 

Схожі публікації


Догори