Свято вчительських талантів на Одещині

З 22 до 25 червня проходив V обласний фестиваль «Педагогічна надія Одещини», організаторами якого є  Департамент освіти і науки Одеської обласної державної адміністрації, Одеська обласна організація Профспілки  працівників освіти і науки України та КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради».

25 учасників – педагогічних працівників Одеської області зі стажем роботи не більше 3 років приєдналися до V фестивалю молодих спеціалістів.

Захід традиційно поєднував у собі конкурсну та культурно-розважальну програми.

Для учасників були підготовлені тренінги викладачами Одеської академії неперервної освіти. Вони проходили в перший день фестивалю після офіційного відкриття. Молоді спеціалісти познайомилися з роботою Одеської обласної організації Профспілки. Голова обласної організації  Любов Корнійчук провела мультимедійну презентацію та розповіла, як працює галузева Профспілка заради захисту освітянських прав, оздоровлення вчителів та членів їх сімей, підтримки талантів спілчан тощо.

Також учасники ознайомилися з діяльністю Одеської академії неперервної освіти. Ректор Любов Задорожна розповіла, як відбувається навчання в закладі, провела гостей по залах, презентувала сучасну матеріально-технічну базу.

Змагалися найсильніші

Другий день цілком присвятили конкурсній програмі. Зранку проходив відбірковий тур з індивідуального конкурсу «Урок майбутнього». Учасники активно використовували мультимедійні технології та навіть залучали до презентацій своїх учнів. Окремо тривав конкурс засобів наочності, виконаних власноруч. Він оцінювався окремо та не впливав на загальні результати.

За підсумками «Уроку майбутнього» до фіналу вийшли 9 учасниць. Фінальна частина проходила в Одеському будинку вчених, де без перерви провели 2 конкурси – «Гімн професії» та «Світ моїх захоплень». У першому - учасниці  продемонстрували, чому вони обрали педагогічну професію та  вважають її найкращою. Креативність конкурсанток заслуговує компліментів: вони демонстрували фільми з участю своїх учнів та колег школи, співали, танцювали самі та запрошували танцювати всіх глядачів.

Для конкурсу використовували також реквізит. Так Анастасія Рунтова з Залізничненського ЗЗСО Болградського району взяла з собою на сцену світильник у вигляд сонця. Під час виступу кожний з променів загорався, а у фіналі й засяяло все сонце.

«Світ моїх захоплень» розкрив творчі таланти конкурсанток. Журі та глядачі переконалися в багатогранності вчительського таланту. Окрім співу і танців, учасниці демонстрували свої картини, мило та випічку власної роботи, зроблені власноруч фотоальбоми, грали на гітарі.

У фіналі на учасниць чекав сюрприз – квіз. Він мав урівноважити конкурсні бали та продемонструвати, як молоді вчителі проявляють себе без домашньої підготовки. Квіз був присвячений 30-річчю  Незалежності України – питання  про мову, гімн, історичні факти, визначні досягнення в спорті, культурі. Відповіді учасниць дещо змінили результати фіналу конкурсної програми.

У перерві на конкурсантів чекала цікава екскурсія по Одеському будинку вчених. Потім були оголошені результати фіналу.

П’єдестал переможців визначився наступним чином:

І місце посіла Рунтова Анастасія Олексіївна, вчитель фізичної культури Залізничненського ЗЗСО Болградської міської ради.

ІІ місце поділили Гловацька Лілія Олександрівна, вчитель початкових класів НВК «Балтська ЗОШ І-ІІІ ст. – гімназія» Балтської ТГ Подільського району, та Піддубняк Катерина Михайлівна, керівник гуртка «Спілкуємось англійською» КЗ «Центр дитячої творчості» Балтської міської ради.

ІІІ місце посіла Ігнатьєва Ольга Віталіївна, вчитель інформатики Олександрівського ЗЗСО Фонтанської сільської ради.

Переможці отримали дипломи та премії.

Заохочувальною премією за засіб  наочності, виконаний власноруч, нагороджена вчитель англіської мови в початкових класах опорного закладу освіти «Першотравневий ліцей» Визирської сільської ради Зюбіна Антоніна Олександрівна.

Але заохочення знайшлося для всіх учасників фестивалю.

Знайомство з галузевою Профспілкою та незабутній відпочинок

Наступного дня всі учасники відправилися в подорож до Києва. Керівництвом Одеської обласної організації Профспілки для молодих педагогів була організована зустріч з представниками Міністерства освіти і науки України та Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України.

Міністерство освіти і науки України представляли працівники Інституту модернізації змісту освіти – начальник відділу проєктної діяльності Тамара Пушкарьова та начальник відділу STEM-освіти Олена Патрикеєва.

Молодим вчителям було цікаво ознайомитися з принципами та підходами Нової української школи та освітніми технологіями, що сприяють розвитку дітей. У рамках презентації про STEM-освіту освітяни дізналися, які є сучасні вимоги до професії вчителя відповідно до очікувань роботодавця.

Детально про галузеву Профспілку та засади її роботи інформували заступники голови Профспілки Любов Гарбаренко та Сергій Романюк. Любов Андріївна розповіла про особливості децентралізації та її вплив на роботу закладів освіти. Також вона закликала всіх не залишатися байдужими до сучасних подій в освіті, активно висловлювати свою громадянську позицію, підписувати електронні петиції.

Сергій Михайлович детально пояснив молодим вчителям суть тих питань, над  якими наразі активно працює галузева Профспілка. Зокрема це відстоювання 61 статті Закону України «Про освіту», за якою посадовий оклад педпрацівника найнижчої кваліфікації має бути встановлений на рівні трьох мінімальних зарплат. Освітяни дізналися також про тарифну сітку та розряди, які присвоюються педагогічним працівникам, надбавки та доплати, тонкощі розподілу освітньої субвенції та нарахування відпускних тощо. Молоді спеціалісти зацікавилися отриманою інформацією та згодом дискутували, яким чином підвищувати кваліфікацію, щоб у той же час збільшувалася заробітна плата.

Профспілкову молодь на зустрічі представляла заступник голови Профспілки Ольга Чабанюк. Вона розповіла про можливості для молодих освітян, що відкриваються сьогодні за участі Профспілки (Галузева угода, участь в розробці та прийнятті нового молодіжного законодавства та нормативних документів тощо).

Завершальним етапом програми стала екскурсія Києвом та поїздка до Межигір’я.

Конкурсанти залишилися надзвичайно задоволені тим досвідом та враженнями, що отримали за дні фестивалю. «Дякую за подаровані емоції, за неоціненний досвід, за співпрацю та нові знайомства», «Дякуємо вам за співпрацю та турботу. До нових зустрічей!» – такі відгуки залишили учасники V «Педагогічної надії Одещини».

Одеська обласна організація Профспілки вітає всіх учасників, фіналістів та переможців цьогорічного фестивалю, бажає успіхів у подальшому розвитку педагогічної кар’єри.

Запрошуємо всіх молодих та креативних  педагогів до участі в наступному VI обласному фестивалі молодих спеціалістів!


Служба зв’язків з громадськістю та ЗМІ Одеської обласної організації Профспілки 

Схожі публікації


Догори