Справжня дружба кордонів не має

Ніч 24 лютого запам’ятає більшість українців – обстріли, бомби, ракети, страх за власне життя, за життя своїх дітей… Дорога в невідомість, інші країни, інші мови… Як же ж потрібні були багатьом українцям слова підтримки, руки допомоги, і як багато наших земляків знайшли все необхідне у наших друзів-сусідів в країнах Східної Європи, перш за все – у Польщі.

Вже 25 лютого 2022 року, на другу добу війни, Голова Сілезької окружної Спілки Вчителів Польських Ядвіга-Олександра Резлер запропонувала допомогу освітянам Тернопілля та їхнім родинам.

Члени Спілки Вчителів Польських (ZNP) організували розміщення у профспілкових закладах відпочинку українських матерів із дітьми, котрі змушені були покинути свої домівки, вихованців українських шкіл-інтернатів та дитячих будинків. З їхньою допомогою було створено прекрасні умови для навчання українських дітей-школярів, студентів, для праці педагогів-українців у Польщі.

Саме тому президія ради Тернопільської обласної організації Профспілки вважала за необхідне відгукнутися на запрошення Сілезького Округу ZNP та направити делегацію для участі 24 вересня 2022 року в урочистостях з нагоди 100 річчя ZNP у Горній Сілезії.

Під час урочистої імпрези голова обласної організації Людмила Мокей щиро подякувала колегам із Польщі за вчасно протягнуту руку допомоги, за всі ті добрі справи, які вони творять щодня, за розуміння проблем українців і щиру підтримку освітян України.

Людмила Мокей також висловила ініціативу щодо значного розширення співпраці Тернопільської обласної організації Профспілки з Сілезьким округом ZNP після перемоги над російським агресором та віру в об’єднання спільних зусиль профспілкових родин обох країн для підтримки інтеграції українських учителів у європейську освітянську спільноту.

Ядвіга-Олександра Резлер вручила Тернопільській обласній організації Профспілки відзнаку ZNP за вагомі досягнення у питаннях захисту прав людей – статуетку Ікара. У попередні роки цією відзнакою було нагороджено територіальну організацію Польської Гельсінської Спілки, відомих громадських діячів округу.


Пресцентр Тернопільської облорганізації

 

Схожі публікації


Догори