Вимушене переміщення українців за кордон – тема зустрічі освітянських профспілок Європи

25 квітня 2022 року відбувся онлайн-семінар Європейського комітету профспілок освіти з питань солідарності із вимушеними біженцями з України, які стали такими внаслідок війни. У міжнародному заході якому взяли участь понад 40 представників європейських країн.

Президент ЄКПО Ларрі Фланаган та європейський директор ЄКПО Сьюзан Флокен розповіли учасникам заходу про діяльність ЄКПО щодо підтримки українських біженців. Він, зокрема, звернув увагу на інформаційні кампанії, зустрічі, вебінари, листи-підтримки та активні дії освітян Європи, які солідарні з колегами нашої країни.

Слово для виступу від України мав Георгій Труханов – Голова Профспілки працівників освіти і науки України, який широко поінформував європейських колег щодо гострої ситуації в державі, в тому числі у сфері освіти. Керівник організації висвітлив проблеми внутрішньо переміщених освітян, роботу педагогічних працівників в умовах дії військового стану в країні та роботу Профспілки у цей складний для країни час за дотриманням прав та гарантій своїх спілчан.

Завідувачка міжнародного відділу Катерина Малюта-Осаулова доповнила виступ голови інформацією про надзвичайно напружену ситуацію в освітній сфері, зокрема наголосила на складних умовах навчального процесу на територіях ведення активних бойових дій та важкі втрати для країни й освіти – понад тисячу зруйнованих та пошкоджених шкіл, садочків, ВНЗ тощо.

Представники Генерального Директорату освіти та культури Європейської комісії, Ульріке Сторост та Марта Муньос, висловили солідарність з українськими народом.

«Разом з ЄС та його державами-членами ми висловлюємо нашу повну солідарність з Україною та українським народом та найрішучішими словами засуджуємо неспровоковану й невиправдану військову агресію Росії, яка грубо порушує міжнародне право та Статут ООН та підриває міжнародну безпеку та стабільність», – наголосили вони і доповіли про діяльність Європейської комісії щодо підтримки біженців із України.

«У майбутньому ми будемо активізувати співпрацю з нашими українськими колегами у тісній співпраці з Європейським Союзом. Ми зробимо все можливе, щоб і надалі підтримувати Україну в її зусиллях щодо забезпечення освіти та навчання у цей важкий час», – підкреслили представниці Директорату освіти та культури Європейської комісії.

Партнери також повідомили, що Європейська комісія планує розпочати конкурс на створення партнерства у сфері шкільної освіти, професійної освіти, освіти дорослих та молоді, пріоритетом якого є сприяння інклюзії та різноманітності в освіті.

Заходи в рамках цієї програми заохочуються щодо інтеграції біженців, пропаганди європейських цінностей та боротьби з дезінформацією та фейковими новинами.

Конкурс пропозицій відкритий до 4 жовтня 2022 року (ознайомтеся з інформацією щодо Європи). 

Дорота Обідняк, представниця Профспілки вчителів Польщі виступила з доповіддю щодо ситуації з перебуванням українських громадян на території Польщі у період військових дій, спричинених російським вторгненням на територію України. Вона зазначила, що 2.8 млн українців перетнули кордон із Польщею. На сьогодні приблизно 2 мільйони залишаються на території країни. Однак, зараз спостерігається тенденція повернення українських громадян додому.

У Варшаві зараз знаходиться 100 тисяч учнів. І лише 20 тисяч – зареєструвалися і підключилися до навчання. Багато учнів не реєструються у школи, адже проходять онлайн-навчання, яке проводить Міністерство освіти і науки України.

1200 польських вчителів записалися на курс польської мови як іноземної, тому що мають викладати польську мову українським учням у школах (вони до цього не готувалися, адже методика викладання відрізняється від навчання польської мови полякам). Курси польської мови для громадян України також організовує багато різних установ і вони теж є безкоштовними.

Як зазначила представниця румунської профспілки вчителів, Олександра Корнеа, кордон Румунії перетнуло 800 тисяч українців, із них 100 тисяч – залишилося на території країни. 40% тих, хто звернувся до відповідних органів із запитом щодо отримання роботи, уже її отримали.

На сьогодні у Румунії перебуває 34 тисяч українських дітей, і лише дві з них – подали заявку на навчання в румунських школах.

Генадій Донос, голова Профспілки вчителів Молдови зазначив, що значна частина тих українців, які заїхали на територію їх держави, використовували її в якості транзиту та прямували до інших країн Європи.

Зараз чимало українських громадян повертаються на батьківщину, але залишаються й ті, хто очікує на завершення війни. Він закликав представників профспілок країн ЄС впливати на уряди їхніх країн задля прискорення процедури вступу України, Молдови та Грузії до ЄС.

 

Схожі публікації


Догори