Пандемія підкреслила необхідність підтримки вчителів: засідання ЄКПО

15-16 листопада 2021 року відбулося чергове засідання Європейського комітету профспілок освіти. Захід відбувся у змішаному режимі у зв’язку з обмеженнями для низки країн Європи, пов’язаними з підвищеним рівнем захворюваності Covid-19. 

У роботі засідання взяв участь Голова Профспілки працівників освіти і науки України Георгій Труханов. 

Під час засідання відбулося обговорення найбільш актуальних питань, а саме: престижність вчительської професії, що в умовах пандемії є досить важливим, вакцинація працівників освіти в країнах Європи та ставлення до цього питання вчителів, оновлення профспілок та приєднання нових молодих членів, а також нові кліматичні виклики, які стоять перед суспільством.

Учасники заходу також обговорили питання важливості інформаційної діяльності профспілок. Оскільки із розвитком діджиталізації та цифровізації, особливо в умовах пандемії, коли весь світ переходить у роботу в онлайн режимі, ще більш актуальним став розвиток інформаційної політики кожної організації. Як зазначили делегати, важливими є не лише активні дії організацій, а й донесення інформації щодо їх проведення до членів профспілок. 

На засіданні було презентовано дослідження, яке провів ЄКПО щодо ситуації у сфері освіти під час пандемії у країнах Європи та питання обов’язкової вакцинації в цих країнах.

Згідно з дослідженням, 26 із 41 країни заявили, що навчання буде переведено в онлайн або гібридний формат одразу, як тільки буде виявлено випадок зараження вірусом у колективі або оточенні. 

85% країн не надають жодної додаткової підтримки вчителям у випадку переходу в онлайн або змішаний режим роботи.

У 45% країн онлайн або змішана форма навчання залишається нормою. 51% країн впроваджують обов’язкові вимоги для вчителів, щоб вони могли надалі виконувати свою роботу. У більшості випадків це рішення не було погоджено з профспілками. Очікується, що цей показник буде зростати й надалі.

20 країн не мають жодних обов’язкових вимог.

9 з 41 країни вимагають обов’язкової вакцинації для всіх працівників освіти.

У деяких країнах працівників освіти, які не відповідають вимогам щодо вакцинації, усувають від виконання обов’язків без виплати заробітної плати, або звільняють. 

У 7.5% країн освітян звільняють (Австрія, Латвія Литва), відсторонення від роботи із невиплатою заробітної плати – у 12,5% країн (Кіпр, Угорщина, Ізраїль, Італія, Литва Україна), у 17,5% країн працівники знаходяться на карантині (Хорватія, Люксембург, Казахстан, Сербія, Швейцарія, Таджикистан, Туреччина), 15% – працюють дистанційно (Вірменія, Чехія, Ізраїль, Латвія, Словенія, Казахстан), 10% країн не впроваджують жодних заходів для працівників, які не відповідають вимогам щодо вакцинації (Німеччина, Республіка Білорусь, Румунія, Киргизстан).

Незначна кількість європейських країн забезпечує додаткові бонуси вчителям у зв’язку із кризовими заходами, спричиненими пандемією. Доплати до зарплати вчителям під час пандемії виділяються урядами Бельгії, Вірменії, Грузії, Киргизстані. Психологічну підтримку вчителі отримують в Естонії, Казахстані, Киргизстані.  

На завершення засідання, президент Європейського комітету профспілок освіти Ларрі Фланаген зазначив, що через пандемію всі країни відчули дефіцит вчителів та необхідність їх підтримки.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори