Засідання ЄКПО: навантаження на вчителів через карантин та дистанційне навчання

29-30 березня 2021 року відбулося чергове онлайн-засідання Європейського комітету профспілок освіти. Засідання ЄКПО об’єднало понад 70 представників профспілок освіти із 42 європейських країн. Від України участь у роботі засідання взяв Георгій Труханов – Голова Профспілки працівників освіти і науки України, член Європейського комітету профспілок освіти

На порядку денному була низка актуальних питань, які потребували колективного вирішення у зв’язку із безстроковим продовженням карантинних обмежень, що діють в усій Європі.

Учасники обговорили складні умови, у яких доводиться працювати вчителям у різних країнах, надзвичайне навантаження на вчителів через продовження дистанційного навчання, а також спричинене цією проблемою загострення іншого питання – катастрофічної нестачі вчителів у багатьох країнах.

ЄКПО представив результати проведеного дослідження щодо закриття шкіл, заходів, які застосовувалися країнами для захисту освіти та попередження розповсюдження вірусу, пріоритетності вакцинації у країнах Європи.

Дослідження показало, що, в першу чергу, в період пандемії освітянам необхідне:

– розмежування годин роботи та особистого життя;

– визнання складних умов, у яких зараз працюють вчителі;

– чіткі та інформативні методичні матеріали для проведення дистанційного навчання;

– проведення безкоштовних тестувань вчителям та іншим працівникам галузі;

– додатковий персонал для навчальних закладів.

Питання вакцинації вчителів в усій Європі теж стало предметом обговорення та викликало жваву дискусію. Профспілки європейських країн відстоюють право пріоритетності вакцинації педагогів та інших працівників галузі, але у багатьох країнах вони зіштовхнулися зі значними труднощами у відстоюванні цього права.

Учасники засідання закликали звернутися до урядів країн з метою збільшення фінансування сфери освіти на сучасному етапі та відновлення її після завершення кризи.

Насамкінець роботи відбулося активне обговорення резолюцій щодо вищої освіти та науки, оновлення профспілок, а також питання цифрових технологій та використання штучного інтелекту в сфері освіти. Учасники наголосили на необхідності підвищення кваліфікації педагогів у питанні дистанційної освіти, інвестування в процес залучення до професії нових вчителів у зв’язку із появою штучного інтелекту. 

 
Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори