Заключна конференція Міжнародної організації праці з трудової міграції

Заключна конференція Міжнародної організації праці з трудової міграціїУ вівторок, 24 червня, відбулася заключна конференція проекту «Ефективне управління трудовою міграцією та її кваліфікаційними аспектами». Проект реалізовувався протягом 2011-2014 років в Україні і Молдові Міжнародною організацією праці (МОП) спільно з Міжнародною організацією з міграції (МОМ) за фінансування Європейського Союзу.

Проект був спрямований на вирішення проблем трудової міграції у рамках всезагальної програми гідної праці МОП за участю урядових установ, роботодавців, соціальних партнерів і трудящих-мігрантів з України і Молдови. Чотири основні компоненти проекту відповідали наступним конкретним цілям:

1) Розвиток можливостей щодо збору та аналізу статистичних даних з питань міграції;

2) Розширення можливостей держав в управлінні міграційними потоками відповідно до потреб їх ринку праці;

3) Сприяння дотриманню прав людини, посиленню соціального захисту, в тому числі через двосторонні угоди про соціальне забезпечення робітників-мігрантів;

4) Надання технічної допомоги та розвиток потенціалу управління трудовою міграцією шляхом прийняття відповідного законодавства та залучення соціальних партнерів.

Під час заключної конференції представники основних зацікавлених сторін обговорили основні результати проекту.

З вітальними промовами перед учасниками конференції виступили Міністр соціальної політики України Людмила Денисова, представник Делегації ЄС в Україні Стефан Дальгрен, Директор бюро МОП в Будапешті Антоніо Граціозі, та представник МОМ в Україні Стефан Роджерс. Зокрема, Людмила Денисова підкреслила успішність даного проекту і зазначила, що Міністерство соціальної політики України вже напрацювало пропозиції щодо нового проекту в сфері міграції, який пропонується зосередити на питаннях вивчення і запозичення іноземного досвіду термінового реагування на проблеми міграції, удосконалення збору даних щодо міграції, удосконалення якості професійної освіти з точки зору визнання відповідності кваліфікацій та посилення ролі соціальних партнерів.

Загальний огляд здобутків проекту презентувала національний координатор проекту Тетяна Міненко. Зокрема, було отримано нові статистичні дані щодо трудової міграції; проведено дослідження щодо зв’язку між освітою та міграцією та дослідження міжнародної мобільності українських педагогів і науковців; розроблена та протестована методологія впровадження системи визнання неформального навчання в Україні; проведено обговорення адміністративних протоколів угод про соціальне забезпечення з Португалією, Естонією, Польщею; підвищено рівень обізнаності відповідних державних установ, неурядових організацій та соціальних партнерів щодо регулювання трудової міграції; підписано протоколи про співробітництво між профспілками України, Молдови та Італії.

Тетяна Міненко також наголосила на успішному семінарі, проведеному в рамках Проекту у червні 2013 року спільно з Профспілкою працівників освіти та науки України. Було відзначено, що Профспілка освітян України підписала договір про співпрацю в питаннях міграції з італійською профспілкою. Враховуючи велику зацікавленість профспілки та досить значну кількість педагогічних працівників, які випробовують долю за кордоном, було підготовлено практичну інформацію щодо юридичних засобів захисту своїх прав в Італії та інформацію про мережі, які можуть надати допомогу в цій країні.

Окремо доцент кафедри економічної теорії Києво-Могилянської академії Ольга Купець презентувала результати дослідження міжнародної мобільності українських педагогів і науковців. Згідно з опитуваннями потенційних мігрантів, 7% вчителів та 14,7% викладачів ВНЗ і науковців оцінюють свої шанси на переїзд за кордон у найближчі 12 місяців як імовірні або дуже ймовірні. Інтерес до міграції серед студентів-випускників педагогічних закладів є дещо вищим: 45% молодих респондентів повідомили про серйозні роздуми щодо міграції за кордон протягом найближчих 12 місяців. Головними мотивами міграційних намірів та їх реалізації серед вчителів і студентів педагогічних закладів були економічні. Для викладачів ВНЗ і науковців переважним є професійний розвиток. Ольга Купець зазначила, що викладачі ВНЗ/науковці та вчителі загальноосвітніх і професійно-технічних закладів мають зовсім різні типи міграції. Перші мігрують задля навчання та професійного розвитку, маючи наміри оселитися за кордоном і працювати за фахом. Вчителі ж належать до типових трудових мігрантів з економічних причин, багато з яких перебувають у країні призначення нелегально і працюють на будь-яких доступних роботах, які, зазвичай, не вимагають високого рівня освіти і кваліфікацій.

У роботі конференції взяли участь також і представники Профспілки працівників освіти і науки України.

Підсумовуючи результати проекту та розглядаючи можливі сфери співпраці в майбутньому, учасники конференції були одностайними в тому, що технічну допомогу з боку ЄС, МОП, МОМ та інших міжнародних організацій в питаннях міграції необхідно продовжувати, оскільки простежується тенденція до зростання міграції, особливо враховуючи останні події на сході України, зміни напрямків потоків, в тому числі і з огляду на можливу відміну віз для українців. Все це ставить перед Україною нові виклики, які необхідно вирішувати спільними зусиллями усіх зацікавлених сторін, в тому числі і соціальних партнерів.


Заключна конференція Міжнародної організації праці з трудової міграції    Заключна конференція Міжнародної організації праці з трудової міграції

Заключна конференція Міжнародної організації праці з трудової міграції    Заключна конференція Міжнародної організації праці з трудової міграції

Заключна конференція Міжнародної організації праці з трудової міграції    Заключна конференція Міжнародної організації праці з трудової міграції


Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори