Молодь Франції виступає проти реформи трудового законодавства

Молодь Франції виступає проти реформи трудового законодавстваТисячі молодих людей і членів профспілок вийшли на вулиці французьких міст, протестуючи проти внесення урядом нових змін до трудового законодавства.

У четвер, 17 березня, більше сотні навчальних закладів по всій країні були зачинені у зв’язку з акціями протесту, які проводили студентські організації за підтримки профспілок.

Найбільша демонстрація пройшла в Парижі, у якій, за даними поліції, взяли участь близько 9 тисяч осіб. За оцінками Національної  студентської профспілки Франції, по всій країні участь в акціях протесту взяли понад 150 тисяч осіб.

У Парижі, Марселі та Ренні відбулися незначні зіткнення студентів з поліцією.

Урядовий законопроект передбачає пом’якшення вимог щодо 35-годинного робочого тижня в країні і послаблення деяких норм трудового законодавства з метою стимулювання найму працівників на роботу. Однак протестувальники стверджують, що даний законопроект в першу чергу послабить захист працівників.

Голова організації студентів старшої школи Зоя Гушлбауер наголосила: «Активність молодих людей демонструє, що вони стурбовані цим законопроектом, оскільки це - їхнє майбутнє, і вимагають його повного відхилення».

«У ньому ціла низка заходів, які завдадуть шкоди ринку праці, молоді, суспільству в цілому, і саме тому ми не хочемо цього закону,» – заявляє Максенс Терміньон, 25-річний безробітний інженер.

Законодавство Франції щодо прав працівників – одне із найсуворіших у світі. Уряд і роботодавці хочуть внести до нього зміни, щоб спростити процедури найму та звільнення працівників.

В урядовому законопроекті технічно зберігається 35-годинний робочий тиждень, але передбачається, що компанії можуть організувати альтернативний робочий час, виходячи за рамки галузевих угод, аж до 48-годинного робочого тижня і 12-годинного робочого дня.

Уряд намагався здобути підтримку з боку профспілок, з цією метою вніс деякі зміни до законопроекту у понеділок, 14 березня. Зокрема, він прибрав із законопроекту положення, що пом’якшували правила роботи вдома та в нічний час, та ввів функцію судового контролю, щоб гарантувати, що транснаціональні компанії не вдаються до штучного банкрутства своїх французьких підрозділів з метою звільнення працівників. Жодні із запропонованих урядом змін не задовільнили студентів.

Профспілки та молодіжні організації вимагають скасування даного законопроекту. Вони закликали до нових акцій протесту 24 березня, коли законопроект буде представлений на засіданні Кабінету міністрів.  

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

 

Молодь Франції виступає проти реформи трудового законодавстваМолодь Франції виступає проти реформи трудового законодавства 

Молодь Франції виступає проти реформи трудового законодавстваМолодь Франції виступає проти реформи трудового законодавства

 

 

 

Схожі публікації


Догори