Вчителі Ірландії можуть втратити 6000 євро, якщо будуть страйкувати

Кожен вчитель Ірландії може втратити до 6000 євро протягом двох років, якщо візьме участь в акціях протесту на підтримку рівної оплати праці тих, хто нещодавно розпочав працювати в галузі. Ці втрати будуть викликані можливими санкціями з боку міністерства, повідомляє видання Іrish Examiner.

Річ у тому, що з метою стабілізації державних фінансів, у червні 2017 року Комісія з трудових відносин Ірландії запропонувала укласти Угоду про стабільність в бюджетній сфері на 2018-2020 рр. (PSSA), якою передбачено зростання зарплат працівників бюджетної сфери, в тому числі і вчителів.

Лідери профспілок вчителів рекомендували своїм членам, а це 70 тисяч працівників освіти, відхилити цю Угоду, оскільки в ній не передбачалося такого ж підвищення зарплат для вчителів, які приєдналися до цієї професії після 2011 року, як і їхнім колегам, що працюють в галузі довший час. Різниця у загальній сумі зароблених коштів за кар’єру, за умови збереження пропонованої шкали, між тими, хто почав вчителювати до і після 2011 року, могла сягнути 100 тисяч євро.

У підсумку три основні профспілки вчителів Ірландії відхилили цю угоду, заявляючи, що вона на три роки закріплює систему нерівності в оплаті праці. Так, члени Профспілки вчителів Ірландії на загальнонаціональному голосуванні щодо Угоди про стабільність більшістю в 87% відхилили пропоновану Угоду при явці 52%. Одночасно учасники голосування також уповноважили Профспілку більшістю у 81% на проведення акцій протесту, в тому числі страйків, для того, щоб домогтися більш справедливої угоди.

Незважаючи на те, що профспілки вчителів не підтримали Угоду, вона вступила в силу, оскільки її підтримала більшість профспілок працівників бюджетної сфери. Дія її поширилася також і на вчителів, які отримали передбачене нею підвищення зарплат.

У квітні цього року на профспілкових конференціях виступили делегати, які вже отримують значно менше своїх колег, що почали працювати на рік чи два раніше.

На конференціях Асоціації вчителів середньої школи Ірландії (ASTI), Ірландської національної організації вчителів (INTO) та Профспілки вчителів Ірландії (TUI) було оголошено про готовність вдатися до акцій протесту починаючи з вересня цього року. Профспілка вчителів Ірландії вже має мандат від своїх 17 тисяч членів на проведення акцій протесту. Дві інші профспілки отримали добро від делегатів конференції на проведення голосування серед своїх членів, якщо проблемні питання не будуть вирішені до кінця травня.

У свою чергу Міністр освіти Ірландії Річард Брутон попередив профспілки вчителів про наслідки подібних дій, включаючи фінансові. Співробітники міністерства уточнили можливі заходи у випадку страйків вчителів, які передбачені законом.

Серед них – відтермінування на дев'ять місяців чергового підвищення заробітної плати, яке передбачене Угодою. Відповідно до Угоди, з 1 жовтня цього року зарплати працівників мають вирости на 1%, але кожен, чия профспілка візьме учать у страйку, отримає підвищення лише з липня 2019 року.

До того ж, подальші підвищення зарплат на 1,75% та 2%, які мали б відбутися відповідно у вересні 2019 року та у жовтні 2020 року, будуть також відтерміновані на дев'ять місяців.

Крім того, працівники, на яких не розповсюджується дія Угоди про стабільність, у випадку якщо їхня профспілка буде проводити страйк, не отримають підвищень по шкалі заробітної плати, деякі з яких відбуваються щорічно залежно від стажу роботи.

Загалом внаслідок цих санкцій вчитель, який розпочав працювати у 2010 році, за два роки може втратити 4000 євро. Це еквівалентно його місячному заробітку.

Для вчителя з 20-річним стажем втрати можуть становити 6500 євро – майже півторамісячний заробіток – якщо акції протесту розпочнуться незабаром після початку шкільного року. Наразі переговори тривають. 

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори