5 жовтня 2018 року – Всесвітній день учителя

Уже традиційно, 5 жовтня за ініціативою ЮНЕСКО у всьому світі відзначається Всесвітній день вчителя.

Інтернаціонал Освіти на міжнародні інституції наголошують, що Всесвітній день учителя – є важливою подією для всього освітнього співтовариства. Це нагода віддати шану представникам педагогічної професії та сприяти реалізації Рекомендації МОП/ЮНЕСКО щодо статусу вчителів (1966 р.) та Рекомендації ЮНЕСКО про статус викладацького складу вищої освіти (1997 р.). Разом з Політичними рекомендаціями МОП щодо сприяння гідній праці освітнього персоналу дошкільної освіти ці документи визначають міжнародні стандарти професії вчителя.

Темою цьогорічного Всесвітнього дня вчителів є гасло «Право на освіту означає право на кваліфікованого вчителя». Цього року також відзначається 70-та річниця прийняття Загальної декларації прав людини (1948 р.), в якій освіта визнана фундаментальним правом людини. Проте й сьогодні освіта є недоступною приблизно для 264 мільйонів дітей та молоді в усьому світі.

У 2015 році міжнародне співтовариство взяло на себе зобов’язання забезпечити право на освіту, прийнявши Ціль сталого розвитку № 4, що закликає до всеохоплюючої та рівноправної якісної освіти для всіх до 2030 року.

Вчителі відіграють ключову роль у забезпеченні дітей та молоді високоякісною освітою та досягненні Цілі № 4. Саме тому, прийнявши програму «Освіта 2030», міжнародне співтовариство зобов’язалося забезпечити, щоб «вчителі та освітяни були наділені відповідними повноваженнями та правами, були добре підготовленими, кваліфікованими, мотивованими, та мали підтримку в забезпечених ресурсами системах з ефективним управлінням».

Незважаючи на широке визнання важливості вчителів у формуванні майбутніх поколінь, вчителювання сьогодні не вважається престижною професією. Заробітна плата та умови праці вчителів у багатьох країнах не відповідають зарплаті та умовам праці професіоналів з аналогічним рівнем освіти та підготовки.

Робоче навантаження зростає, умови праці погіршуються, вчителі все частіше працюють за тимчасовими контрактами. Як наслідок, страждає престижність професії вчителів, адже вона нерідко асоціюється з неналежною підготовкою, поганими кар'єрними перспективами та відсутністю професійної автономії.

Цього року також відзначається 50-річчя Об’єднаного комітету експертів МОП/ЮНЕСКО із застосування Рекомендацій щодо викладацьких кадрів. Цей Комітет здійснює моніторинг реалізації Рекомендацій МОП/ЮНЕСКО. Цьогорічна сесія Комітету проходитиме у Женеві 1-5 жовтня, під час відзначення Всесвітнього дня вчителя.

Як і під час попередніх сесій Комітету, Інтернаціонал Освіти подасть свою доповідь про становище вчителів, яка базуватиметься на опитуванні членських організацій щодо їх оцінки реалізації Рекомендацій МОП/ЮНЕСКО у різних куточках світу. Презентація цієї доповіді Інтернаціоналу Освіти також відбудеться у Всесвітній день вчителя.

5 жовтня голос вчителів має бути почутий в всьому світу. Тому Інтернаціонал Освіти  закликає профспілки освітян співпрацювати з відповідними зацікавленими сторонами у сфері освіти, в тому числі з іншими профспілками, міністерствами освіти та іншими інституціями в сфері освіти, ЮНЕСКО, МОП, організаціями громадянського суспільства та іншими партнерами, при необхідності, щоб відзначити Всесвітній день вчителя, а також 70-річчя Загальної декларації прав людини та 50-річчя Об’єднаного комітету експертів МОП/ЮНЕСКО.

Для отримання додаткової інформації або якщо виникнуть будь-які питання можна звертатися до Інтернаціоналу Освіти на електронну адресу 5oct@ei-ie.org. Інтернаціонал Освіти закликає поділитися своїми заходами та діяльністю у Всесвітній день учителя, для подальшого висвітлення їх на веб-сайті Інтернаціоналу Освіти.

Адже коли наші голоси звучать разом, ми можемо вплинути на уряди та міжнародне співтовариство, щоб розширити повноваження вчителів для побудови стійкого та демократичного суспільства.

Зі святом, освітяни, з Всесвітнім днем учителя!

 
Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори