Безробіття серед молоді у світі через пандемію

Останнє дослідження впливу пандемії COVID-19 на ринок праці, яке провела Міжнародні організація праці, присвячене її згубним наслідкам для молодих працівників, а також заходам, які здійснюються для забезпечення безпечного повернення людей на робочі місця.

Із моменту виникнення пандемії COVID-19 трудову діяльність припинило понад 1/6 всіх молодих людей у світі, а у тих, хто продовжує працювати, обсяг робочого часу скоротився на 23%, повідомила МОП.

За інформацією, опублікованою у 4-му випуску бюлетеня «Вісник МОП: COVID-19 і сфера праці», наслідки пандемії для молоді є непропорційними, причому швидке та суттєве зростання безробіття, яке спостерігається з лютого, стосується більшою мірою молодих жінок, аніж молодих чоловіків.

Для молодих людей пандемія стала потрійним ударом. Вона не тільки позбавляє їх зайнятості, а й зриває навчання та професійну підготовку, а також створює серйозні перешкоди на шляху тих, хто збирається виходити на ринок праці або змінити роботу.

У 2019 безробіття серед молоді і без того склало 13,6%, перевищуючи аналогічний показник для будь-якої іншої категорії.

У світі нараховувалося приблизно 267 мільйонів молодих людей, які не працювали, не навчалися і не проходили професійну підготовку. Ті ж представники вікової категорії від 15 до 24 років, які мали роботу, частіше за інших займалися діяльністю, яка робила їх ще більш вразливими, а саме – погано оплачувана робота, неофіційна робота або в якості трудових мігрантів.

«Економічна криза, пов’язана з COVID-19, б’є по молоді (особливо по жінках) сильніше та швидше, ніж у будь-якій іншій категорії, і відчувають вони це раніше за інших. Якщо ми невідкладно не вживатимемо термінових заходів, щоб поліпшити їхнє становище, мати справу зі спадщиною коронавірусу нам доведеться протягом десятиліть. Якщо вони зі своїм талантом і енергією залишаться на узбіччі через те, що їм не вистачило можливостей або навичок, щоб знайти собі застосування, постраждає наше спільне майбутнє, і нам буде набагато важче заново побудувати ще кращу економіку після пандемії», – заявив Генеральний директор МОП Гай Райдер.

«Вісник МОП» наголошує на необхідності прийняття у відповідь на кризу невідкладних, широкомасштабних і цілеспрямованих заходів підтримки молоді, включаючи всеосяжні програми гарантій зайнятості та професійної підготовки в розвинутих країнах, а також програми, що стимулюють зростання зайнятості, та відповідні гарантії в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

Тестування і відстеження приносять плоди

У 4-му випуску «Вісника МОП» також розглядаються заходи, що вживаються для гарантування безпечного повернення людей на робочі місця. За інформацією, наведеною в бюлетені, ретельне тестування і відстеження контактів інфікованих COVID-19 «має саме пряме відношення до стабілізації ситуації на ринку праці ... [і] помітно ефективніше сприяє стабілізації соціальної ситуації, ніж карантинно-ізоляційні заходи».

У країнах, де налагоджено тестування і відстеження контактів, скорочення середнього обсягу робочого часу знижується не менше ніж на 50%. Цьому є три пояснення: тестування і відстеження дозволяють менше залежати від жорстких ізоляційних заходів; вони сприяють впевненості населення і тим самим стимулюють споживання і підтримують зайнятість; вони дозволяють звести до мінімуму збої в роботі.

Крім того, тестування і відстеження самі собою можуть бути джерелом створення робочих місць, нехай і тимчасових, і цією роботою можна забезпечити молодих людей та інші категорії громадян, які найбільше її потребують.

У бюлетені підкреслюється важливість неухильного дотримання конфіденційності даних. При організації тестування і відстеження важливим фактором є витрати, але співвідношення вигод та витрат при реалізації цих заходів має «досить сприятливий» характер.

«Щоб домогтися відновлення економіки, з одночасним забезпеченням зайнятості, рівності і стабільності, необхідно якомога швидше повернути людей і підприємства до роботи в безпечних умовах, – зазначає Гай Райдер. – Тестування і відстеження можуть стати важливою складовою частиною комплексу необхідних політичних заходів – це допоможе нам подолати страх, знизити ризик і в короткий термін повернути економіку і суспільство до нормального життя». 

 

Скорочення робочого часу

У «Віснику МОП» надаються оновлена інформація щодо скорочення робочого часу в І і ІІ кварталах 2020 року порівняно з VI кварталом 2019 року.

У першому кварталі 2020 року скорочення робочого часу оцінюється в 4,8% (що еквівалентно повному робочому часу приблизно 135 мільйонів працівників при 48-годинному робочому тижні). Це дещо більше (на 7 млн) у порівнянні з даними, які були в третьому випуску «Вісника МОП». Кількість скороченого робочого часу в другому кварталі залишилася незмінною – 305 мільйонів.

Що стосується регіонів, то найбільше скорочення робочого часу в другому кварталі відзначено на Американському континенті (13,1 %) і в Європі та Центральній Азії (12,9 %).

«Вісник МОП» знову закликає вжити невідкладних заходів підтримки працівників і підприємств в рамках стратегії, розробленої МОП, що включає чотири основних напрями:

  • стимулювання економіки і зайнятості;

  • підтримку підприємств, зайнятості і доходів;

  • захист працівників на робочих місцях;

  • пошук рішень шляхом соціального діалогу.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори