Зарплати вчителів та директорів шкіл у Європі 2018-2019 роках

Знання та вміння вчителів, їх відданість роботі та якість шкільного керівництва – все це важливі фактори для досягнення високоякісних результатів у освіті. Тому важливо, щоб спеціалісти, які навчають та керівники шкіл, були найбільш кваліфікованими, найталановитішими та найбільш здатними відповідати новим вимогам педагогічної професії.

Складність та різноманітність необхідних компетентностей ставить перед усіма національними системами освіти виклик: як залучити до професії вчителя найкращих випускників, а потім утримати їх.

Про це говориться у публікації інформаційної мережі Eurydice «Оплата праці вчителів та директорів шкіл в Європі 2018-2019», автори якої зазначають, що «оплата праці є ключовим елементом, що робить викладання більш привабливою професією». 

Між європейськими країнами існують суттєві відмінності у розмірі зарплат вчителів-початківців. Залежно від країни передбачена законодавством початкова заробітна плата може становити від 5 тисяч до більш ніж 80 тисяч євро на рік.

У 12 країнах усі вчителі-початківці мають однакову законодавчо встановлену зарплату, незалежно від рівня освіти, на якому вони викладають. У решті країн існує різниця в зарплаті вчителями на різних рівнях освіти, як правило, вона пов’язана з різними мінімальними кваліфікаційними вимогами.

Приблизно в половині освітніх систем вчителі отримують фінансові стимули за подальше підвищення своєї кваліфікації. Ці стимули можуть мати різні форми: підвищення в тарифній сітці, вищі коефіцієнти, доплата за вислугу років або надбавка.

Існують суттєві відмінності в розмірі та термінах зростання зарплати залежно від трудового стажу. Залежно від країни, початкова заробітна плата протягом кар’єри вчителя може зростати на 12%-116%.

Середня кількість років стажу, необхідних для отримання найвищого рівня заробітної плати, становить від 6 років у Великобританії (Шотландія) до 42 років в Угорщині. В Ірландії, Нідерландах та Польщі початкова заробітна плата вчителів може зрости більш ніж на 60% протягом перших 15 років роботи та навіть більше в наступні роки.

У 2018-2019 роках зарплата вчителів була підвищена у більшості освітніх систем, але це підвищення, як правило, було помірним або прив’язаним до інфляції. У Греції, Люксембурзі, Португалії, Албанії, Боснії та Герцеговині, Швейцарії, Ліхтенштейні та Чорногорії майже не відбулося змін порівняно з 2017/18 навчальним роком.

Болгарія, Чехія, Естонія, Латвія, Литва, Угорщина, Румунія та Словаччина, навпаки, продовжували впроваджувати заходи, розпочаті в попередні роки, для поліпшення оплати праці вчителів. Дійсно, ці країни демонструють одні з найвищих показників росту  початкових зарплат (з урахуванням інфляції) за останні чотири роки в ЄС. З 2014/15 року початкові зарплати, з урахуванням інфляції, також суттєво зросли в Ірландії, Мальті та Швеції.

Фактичний рівень зарплати сильно залежить від ВВП на душу населення країни, тобто чим вищий ВВП на душу населення, тим вища середня зарплата. Як правило, вчителі дошкільних закладів зазвичай заробляють менше, а вчителі старших класів загалом заробляють більше.

Директори шкіл часто отримують зарплату за іншою тарифною сіткою, аніж вчителі, і їх зарплата, як правило, зростає залежно від розміру школи. У більшості освітніх систем серед керівників шкіл існують суттєві різниці в зарплатах залежно від розміру чи інших характеристик школи та інших факторів, таких як досвід та обов'язки керівників.

У французькій громаді Бельгії, Чехії, Люксембурзі, Албанії та Туреччині мінімальна зарплата директорів шкіл нижча за заробітну плату вчителів із 15-річним досвідом роботи. Це також стосується деяких рівнів освіти або керівників невеликих шкіл у деяких інших країнах. 


Завантажити документ zarplati_2018_2019.pdf [160.16 Kb][187] Завантажити Переглянути документ онлайн  
Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори