Покрова Пресвятої Богородиці: народні звичаї та обряди

Покрова – це особливе свято для українців. Його повна назва – Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці та Приснодіви Марії. 

З історії свята

За переказами, у 910 році Богородиця, осяяна небесним світлом й оточена ангелами та святими, з’явилася людям, які молилися у Влахернському храмі у Константинополі за визволення від ворогів, які оточили місто. Пресвята Діва Марія зі сльозами стала молити Бога за християн. Потім Божа Матір на знак того, що бере народ під свою опіку, покрила людей у храмі чесним своїм омофором (наплічником з хрестом, яку носять священники на богослужіннях). 

Пресвята Владичиця сяяла небесною славою, а покрив у руках її блищав «краще за промені сонячні». Цей дивовижний покрив і захистив місто.

Свято Покрови Божої Матері та ікона Покрови – символ невпинного заступництва Владичиці за рід людський. Воно є одним із найвеличніших свят, тому на честь нього досить часто освячують новозбудовані храми.

Час вечорниць та весіллів 

З Покрови починалися вечорниці, котрі тривали до Великодня, і весілля, які тривали до пилипівських заговин (майже кінець листопада). 

У давнину молоді дівчата чекали Покрову з особливою радістю, адже це була пора наймасовіших шлюбів. 

Незаміжні дівчата підходили до ікон в церкві і примовляли: «Свята Покрівонько, покрий мені голівоньку».  Вважали, якщо хлопець на Покрову до дівчини залицяється, то візьме її заміж. А якщо на Покрову зіграти весілля, то молодята будуть жити душа в душу.

У цей день потрібно було йти богослужіння вночі  (з 13 на 14 жовтня) і поставити свічку Богородиці. Також не можна було працювати, а на святковому столі обов'язково повинні бути булочки, пиріжки, а також можна вживати м'ясо й молочні продукти.

 Народні прикмети

  • Яка погода на Покрову – такою буде і зима.
  • Відліт журавлів до 14 жовтня – бути ранній зимі.
  • Якщо лист із берези та дуба на Покрову впаде чисто – до легкого року, а нечисто – до суворої зими.
  • Якщо до цього дня не спадає з вишень листя – на теплу зиму, а звільниться – на сувору.
  • Якщо цього дня сніг не покрив землю – не покриє у листопаді та грудні.
  • Зранку вітер з півдня, а по обіді із півночі – початок зими буде теплим, але згодом похолодніє.
  • Якщо вітер з півдня низовий – зима буде теплою, з півночі горішний – холодною, із заходу – сніжною; коли ж протягом дня вітер змінюватиме напрямок, то і зима буде нестійкою.
Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори