Гідна праця для домашніх працівників-мігрантів: двостороння зустріч українських та польських профспілкових об’єднань

Гідна праця для домашніх працівників-мігрантів: двостороння зустріч  українських та польських профспілкових об’єднань23 липня 2016 року у Львові представники українських та польських профспілкових об’єднань під час круглого столу обмінялися інформацією та успішними практиками задля більш ефективного захисту та гідних умов праці для домашніх працівників-мігрантів.

На цій зустрічі під головуванням Сергія Савчука, Національного координатора Міжнародної організації праці в України, було приділено увагу виконанню проекту «Глобальна програма із захисту домашніх працівників-мігрантів та їх сімей», який полягає в розширенні можливостей праці для домашніх працівників-мігрантів, які переміщуються в межах коридору Україна-Польща, а саме: отримання справедливого доходу; забезпечення безпеки на робочому місці та соціальний захист їх сімей; більш сприятливі перспективи для розвитку особистості і соціальної інтеграції; свобода висловлювати свою занепокоєність; організовувати і брати участь у прийнятті рішень, що впливають на їхнє життя і рівність можливостей та ставлення.

Глобальна програма із захисту домашніх працівників-мігрантів та їх сімей діє в Україні з 2014 року. Протягом цього часу, співробітники проекту були зосереджені на заохоченні прав людини та гідної праці для домашніх працівників та їх безпечної міграції з України в Польщу.

У заході взяли участь регіональні співробітники МОП – Марія Елена Валенсуела, головний технічний радник МОП (Женева), Грігор Градев, головний спеціаліст МОП (Будапешт), представники профспілок з Польщі – Агнеша Рибчинська (NSZZ «Solidarnosz»), Томаш Ясинські (FZZ), Петр Островські (OPZZ) та України, зокрема, Профспілки працівників освіти і науки України – Сергій Курилкін, Галина Долишня, Людмила Попович, Зоряна Король, Георгій Антипчук, Оксана Піхурко, Олександр Матвіїшин.

За оцінками Державної служби статистики України, загальна кількість працівників (переважно жінки), які надають побутові та персональні послуги в сім’ях, складає близько 162 тисяч осіб. За попередніми даними Державної фіскальної служби, на сьогоднішній день лише близько 7,5 тисячі осіб самостійно сплачують за себе соціальні та пенсійні внески, що говорить про мінімальний або відсутній соціальний чи правовий захист. Домашні працівники з України, які мігрують до Польщі стикаються з тими ж труднощами, що й домашні працівники по всьому світу. Зокрема, вони вразливі до порушень їх людських та трудових прав, враховуючи статус мігрантів; відсутні механізми захисту і допомоги як в країнах перебування, так і в рідній краіні; низький соціальний статус; і переважно неформальний характер їх роботи.

За польськими офіційними даними у 2012 році за дозволами на шестимісячне сезонне працевлаштування в Польщі працювало 223 тис. українців. Приблизно така ж кількість громадян України могли працювати в Польщі без жодних дозволів. Останнім часом спостерігається тенденція до збільшення кількості трудових мігрантів до Польщі.

За результатами зустрічі будуть напрацьовані Рекомендації МОП для розробки проекту технічної співпраці щодо впровадження плану дій щодо захисту домашніх працівників-мігрантів в межах коридору Україна-Польща.

 

Юридичний відділ ЦК Профспілки

Гідна праця для домашніх працівників-мігрантів: двостороння зустріч  українських та польських профспілкових об’єднань Гідна праця для домашніх працівників-мігрантів: двостороння зустріч  українських та польських профспілкових об’єднань

 

Схожі публікації


Догори