Марія Яцейко: «Після 24 лютого освітяни стали і волонтерами, і психологами, і вчителями»

Нещодавно в режимі онлайн відбувся спільний – Львівської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України та Державної служби якості освіти у Львівській області – вебінар щодо актуальних питань дотримання вимог законодавства у сфері освіти.

В його основі були запитання, які надійшли до обох організацій від керівників закладів освіти, працівників, профактивістів і профлідерів, наголосила у своєму вступному слові і привітанні майже 600 його учасників начальниця управління Державної служби якості освіти Валентина Загрева.

Цей захід, сказав один із лекторів – заступник начальника відділу інституційного аудиту Управління Андрій Хамик, і характер надісланих запитань, дозволили переконатися, що «ми діємо в правильній номенклатурі».

Для Профспілки – це ще одна трибуна, яка додає позицій, урізноманітнює, осучаснює і вдосконалює роботу громадської професійної спілки. Обласна профлідерка Марія Яцейко наголосила, що освітяни добротно працюють на своєму трудовому фронті, а після 24 лютого 2022 року стали водночас і волонтерами, і психологами, і вчителями. Головною темою цього он-лайн навчання Марія Григорівна назвала правові аспекти освітянської праці та фінансове забезпечення галузі.

Про те, що зустріч потрібна, актуальна і, як наголошували організатори, не остання й матиме регулярні засади, свідчило те, що тільки одному з його учасників – професору кафедри соціального права, доктору юридичних наук Львівського держуніверситету імені Івана Франка, члену Служби правової допомоги ЦК Профспілки Володимирові Бураку дісталося понад 160 запитань.

На всі запитання фахівці на цій зустрічі відповіді надати не мали можливості, тож, як підкреслила Марія Яцейко, продовжать працювати зі спілчанами - освітянами в телефонному режимі, в чаті профспілкової спільноти, і двері профспілки для членів – завжди відчинені.

До слова, відповідаючи на запитання про нове в законодавстві про освіту в час воєнного стану, професор наголосив, що саме профспілці вдалося відстояти важливі позиції оплати праці вчителям, які працюють дистанційно, і тим, які вимушено перебувають за кордоном, позицію щодо тривалості відпусток.

Йшлося на вебінарі про нюанси укладання строкових договорів з керівниками, роботу за сумісництвом, які теж зазнали змін в час воєнного стану. Нагадаємо, календарними вважаються святкові та вихідні дні.

Заступник голови обласної організації Профспілки Мар’ян Калин звернув увагу на те, що навчальний рік починається 1 вересня і закінчується в теперішніх умовах 30-31 червня. Він відповів на блок запитань щодо особливостей оплати праці, в якій не без участі профспілкової організації, не сталося зниження її рівня, не знято відповідальності з роботодавця за виплати.

Допускається граничний розмір виплат 5-30% лише за престижність праці, в якій, однак, не треба застосовувати різниці в межах тієї чи іншої територіальної громади чи керуватися мотивами дискримінації, для прикладу, за кількість учнів чи подібне.

Профспілка опротестовує розбіжності в недавніх листах Мінфіну і Міносвіти, щодо фінансування освіти в акцентах на місцеві бюджети, розподілу освітньої субвенції, тощо.

Закон про відпустки і запитання цього блоку роз’яснив завідувач сектору правового забезпечення управління Державної служби якості освіти, голова первинної профспілкової організації цієї установи Ярослав Гірковий.

Про особливості атестації та право сертифікованих педагогічних працівників на позачергову атестацію у 2023 році вела мову начальниця відділу роботи з експертами управління Державної служби якості освіти у Львівській області Анжела Стефанишин.

Підсумки вебінару вдалися на позитив для всіх його учасників.

 

Ольга Лобарчук, Львів 

Схожі публікації


Догори