Полтавщина і Тернопільщина: спільний семінар із питань соціально-економічного захисту освітян

Полтавщина і Тернопільщина: спільний семінар із питань соціально-економічного захисту освітянУ рамках співпраці та обміну досвідом 18-20 вересня делегація представників членських організацій Полтавського обласного комітету Профспілки працівників освіти і науки України відвідала Тернопільську область.

Очолювали делегацію голова обласного комітету Г.І. Шумейко та заступник голови Н.В. Скиба.

До складу делегації полтавчан, окрім профактивістів, входили й представники органів місцевого самоврядування та управління освітою, керівники загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів, методичної служби.

На спільному семінарі Тернопільська обласна організація Профспілки презентувала систему профспілкової діяльності з різних питань соціально-економічного захисту спілчан. З візитами гості побували в Теребовлянському, Борщівському, Заліщицькому, Збаразькому та Кременецькому районах.
Голови районних організацій профспілки Д.М. Слободянюк, М.П. Малицький, О.В. Прогодюк, І.В. Солян, Л.І. Чечуріна спільно з органами управління освітою вирішили всі організаційні питання, пов’язані з перебуванням делегації на території їхнього краю і радо зустрічали гостей.

Не маючи можливості побувати у всіх районах, спілчани Полтавщини зможуть ознайомитись і з Бучацьким краєм. Фотоальбом «Бучач» для них презентував голова районної організації профспілки Є.В. Рій. Зустрілася з гостями на Кременеччині й голова Лановецької районної організації Л.І.Мокей.

Цікавою, на наш погляд, була зустріч членів делегації з колективом Заліщицької державної гімназії імені братів Гнатюків. Директор гімназії О.Д. Войчишин та її заступники за короткий час ознайомили гостей з вагомими досягненнями закладу нового типу та акцентували увагу присутніх на важливості спільної роботи адміністрації та профкому по забезпеченню належних умов для здійснення професійної діяльності працівників, захисту їх прав та інтересів.

Із станом системи освіти району гостей ознайомив начальник відділу з питань освіти Заліщицької РДА П.М. Мирончук.

На Борщівщині делегацію зустрів разом з головою райорганізації завідувач методичного кабінету відділу освіти Гончар В.М.

Тепла зустріч відбулася й в Тернопільському національному економічному університеті. Голова первинної організації профспілки працівників Р.Ф. Бруханський, заступник голови профкому Я.І. Чайковський представили колектив університету не тільки як високопрофесійний, а й здатний з адміністрацією ефективно вирішувати питання соціально-економічного захисту працівників.

Тут профком відіграє важливу роль у забезпеченні нормальної життєдіяльності колективу. Доречно зауважити, що проректор з науково-педагогічної роботи, кандидат фізико-математичних наук, доцент, завідувач кафедрою економіко-математичних методів М.І. Шинкарик– у минулому голова профкому працівників.

В обговоренні питань щодо розвитку профспілкового руху в області взяв участь голова Тернопільської обласної ради профспілок А.В. Присяжний.
У свою чергу, полтавчани поінформували нас про соціально-економічну ситуацію в їхній області та діяльність профспілки, спрямовану на захист людей праці. Зовсім недавно представники нашої територіальної організації також мали змогу безпосередньо ознайомитись з основними напрямами роботи полтавських колег. Така форма роботи з обміну досвідом є надзвичайно важливою, оскільки кожна організація має свої позитивні надбання щодо забезпечення освітянам законодавчих гарантій.

У ході зустрічей, спілкування, обміну думками формувався один із висновків – необхідно поглиблювати соціальний діалог, удосконалювати соціальне партнерство, а в колег цього можна повчитися. Доказом ефективності такої співпраці владних органів, керівників органів управління освітою та закладів освіти, як роботодавців, і голів виборних профорганів було широке представництво полтавської делегації.

Як гостей, так і наших представників цікавили, крім іншого, й розмови, які відбувалися у форматі «запитання – відповідь». Багатьох хвилювали питання не тільки участі Профспілки у соціальному діалозі, співпраці із владою, а й виплати заробітної плати, розміри винагород працівникам за сумлінну працю і зразкове виконання службових обов'язків, матеріальної допомоги, підвозу педагогічних працівників до місця праці та додому, проведення спільних заходів органів управління освітою та організацій профспілки, студентських стипендій, впровадження освітніх програм тощо.

Ущільнена програма перебування полтавських освітян на теренах Тернопільщини максимально передбачала можливість ознайомлення не тільки з діяльністю наших членських організацій – запитань до голів місцевих виборних профорганів у полтавських колег виникало чимало, а й були презентовані культура і звичаї різних регіонів Тернопільської землі, краса її ландшафтів, історичних і духовних місць.

Зокрема, члени делегації відвідали такі святі місця нашої області як Зарваницю – величний марійський центр Західного Поділля, яка віками була для українського народу форпостом християнської віри і джерелом життєдайної сили, та найбільшу православну святиню Волині й другу в Україні, після Києво-Печерської лаври, Почаївську лавру.

Побували гості також у найбільших у світі печерах в гіпсах, розташованих на території с. Кривче Борщівського району. Одна із печер – Кришталева – вважається найкрасивішою печерою України.

Незабутні враження залишив гостям Дністровський каньйон. Частинку цього нерукотворного дива природи полтавчани побачили в м. Заліщики, оглянувши його мальовничі околиці з високого правого берега Дністра, що належить вже до території Чернівецької області.

Не залишило байдужими наших колег перебування на Збаражчині та Кременеччині, які є історичною, культурною та духовною спадщиною не тільки України, а й світової спільноти.

Попри обмеження в часі, нашим бажанням було також ознайомити друзів із жителями обласного центру, його історичними та культурними місцями, духовними скарбницями, перлиною не тільки Тернополя, а й всього західного регіону України – міським ставом, який називають озером.

Перебування полтавчан на Тернопільщині залишає для нас найкращі враження. А для майбутньої профспілкової діяльності ми почерпнули багато з досвіду колег. Залишається тільки виразити слова вдячності всім членам делегації за можливість поспілкуватися та обмінятися думками із питань поліпшення роботи у справі захисту прав та інтересів освітян.


Тернопільська обласна організація Профспілки



Полтавщина і Тернопільщина: спільний семінар із питань соціально-економічного захисту освітянПолтавщина і Тернопільщина: спільний семінар із питань соціально-економічного захисту освітян

Полтавщина і Тернопільщина: спільний семінар із питань соціально-економічного захисту освітян

Схожі публікації


Догори