Круглий стіл «Соціальне партнерство як чинник державно-громадського управління освітою»

Круглий стіл «Соціальне партнерство як чинник державно-громадського управління освітою»Цікава конструктивна розмова щодо основних напрямів соціального партнерства у розвитку державно-громадського управління школою в умовах сьогодення відбулась у ВІППО.

Відкриваючи зустріч з освітянськими профспілковими лідерами, ректор інституту Петро Олешко наголосив: «Проблема соціального партнерства як вагомого чинника державно-громадського управління освітою є дуже актуальною, бо спрямована на організацію та забезпечення оптимальних умов функціонування освіти.

Формування ідеології та культури соціального партнерства передбачає створення у слухачів курсів підвищення кваліфікації соціальної компетентності й нормативно-правової підготовленості у питаннях прав людини, взаємодії з роботодавцем, соціального захисту, трудового права, значення і ролі діяльності профспілок.

У роботі з керівниками освітніх установ ми звертаємо особливу увагу на необхідності виконання завдань соціального партнерства. У першу чергу – створення гідних умов праці для педагогічних колективів та забезпечення сприятливого соціального клімату для діяльності педагогів, у якому б вони могли ефективно та успішно реалізувати себе».

У виступі голови Волинської обласної організації Профспілки працівників освіти та науки Василя Грановського було зроблено глибокий аналіз діяльності освітянської профспілки Волині, спрямованої на захист прав педагогічних працівників та окреслено перспективи розвитку соціального партнерства у вирішенні нагальних проблем освіти краю.

Учасники круглого столу визначили необхідні першочергові заходи щодо створення системного механізму ефективного розвитку державно-громадського управління у містах та районах області у надзвичайно складній ситуації сьогодення.

На зустріч з профспілковими керівниками і ветеранами профспілкового руху були запрошені представники ЗМІ, зокрема з Волинської державної телерадіокомпанії і «Волинської газети».

Як страшний сон, згадують волинські педагоги 90-ті роки. Досі не можуть забути, як засівали розумне, добре, вічне у той час, коли по вісім місяців не отримували зарплати. Із гіркою усмішкою розповідають, коли пішою ходою прямували із райцентрів під стіни облдержадміністрації, вимагаючи повернути зароблене. Саме тоді, в 90-ті, вчителі зрозуміли роль профспілки у захисті їхніх інтересів. Упродовж п'яти останніх літ спільними зусиллями місцевої влади вдавалося уникати такого ганебного явища, як заборгованість із зарплати і всіх передбачених законодавством доплат. А наприкінці минулого року члени профспілок знову переконалися: сила освітян – у їх єдності.

У грудні минулого року вчителів та науковців шокувала звістка про зняття всіх доплат і водночас збільшення навантажень. Стурбованість викликала інформація про запровадження платного навчання для школярів, починаючи з 9-го класу та зняття стипендій зі студентів. Тож не чекаючи реалізації цих, м'яко кажучи, непопулярних рішень, профспілки вирішили діяти рішуче: заявили про неприпустимість подібних нововведень. 23 грудня минулого року провели загальноукраїнську акцію протесту, пікетуючи Верховну Раду, і, як бачимо сьогодні, не дозволили кинути вчителя в умови виживання.

– Так, нам вдалося захистити педагогів, – у вступному слові зазначив голова Волинської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки Василь Грановський. – Але чимало змін у системі освіти мусимо, зважаючи на складну ситуацію в державі, сприймати за належне.

Ці зміни, зокрема, стосуються роботи методкабінетів, скорочення кількості працівників освітніх закладів, брак фінансування на доїзд учителів і виплату добових тощо.

– Ні для кого не секрет, що 13 шкільних автобусів із Волині довелося передати для потреб у зону АТО, зізналися районні педагоги. – Через брак власного транспорту ми змушені були домовлятися з перевізниками. Їхні послуги обернулися великими фінансовими затратами. І тепер ми не знаємо з яких джерел отримати додаткові кошти.

Так само невизначеним лишається питання літнього оздоровлення, путівок тощо. Тому всі викладені вище моменти профспілкові лідери домовилися викласти у зверненні та донести його до парламенту й уряду вже найближчим часом: до моменту внесення змін у Держбюджет 15 лютого.

– Безперечно, освітяни й науковці з розумінням ставляться до обмежень у фінансуванні, але й сподіваються на розуміння з боку держави. На усвідомлення того, що саме педагоги формують інтелект країни й закладають той потенціал, від якого залежатиме наше завтра. Тому економити за рахунок якості освіти – неприпустимо!

В обговоренні проблеми взяли участь Людмила Кузьмич - голова Камінь-Каширського РК Профспілки, Євгенія Бабійчук – голова Ківерцівського РК Профспілки, Катерина Редько – голова Шацького РК Профспілки, Жанна Карась – голова Луцького РК Профспілки, Надія Гарбар – голова Любешівського РК Профспілки, Євгенія Карп’як – голова Горохівського РК Профспілки та інші. У роботі круглого столу також взяли участь ветерани профспілкового руху Олексій Камлочук, Марія Сільванюк, Михайло Скопюк.

Волинська обласна організація Профспілки


Круглий стіл «Соціальне партнерство як чинник державно-громадського управління освітою»Круглий стіл «Соціальне партнерство як чинник державно-громадського управління освітою»

Схожі публікації


Догори