Профспілка працює на випередження

Профспілка працює на випередженняМабуть, виходячи зі змісту головної доповіді, з якою перед 75 делегатами з 79 обраних 2430 членами освітянської профспілки Залізничного району Львова, виступила її голова Людмила Попович, виступаючі в її обговоренні голови первинок Наталія Мартинюк зі ЗСШ №40, Оксана Ковальчук зі ЗСШ №67, директор гімназії Лариса Василишин наголосили: районна організація працює на випередження.

«Ми, мовляв, ще не встигли добре «обсмоктати проблему», як над нею вже працюють Людмила Попович і обласний профлідер Марія Яцейко». Голова обласної організації освітянської профспілки погодилася: ця районна організація вирізняється не лише кількістю і стабільністю членства, а й вмінням оперативно реагувати на виклики соціуму.

Значним фактором є те, що Людмила Богданівна у свого активу, як казали, «завжди на зв’язку, завжди у зоні досяжності». А ще те, підкреслила Марія Яцейко, що на важливих етапах, як, наприклад, при прийнятті міського бюджету, на зв'язку з освітянською громадською організацією депутат міськради, начальник Залізничного районного відділу освіти, делегат звітно-виборної профспілкової конференції Галина Яворська.

Одна фраза Галини Володимирівни: конструктивна опозиція і дипломатична послідовність профспілки завжди допомагає приймати правильні рішення, – може народитися лише в результаті серйозної співпраці двох соціальних партнерів, які турбуються не про задоволення амбіцій: хто, мовляв сильніший і старший, а про справу та інтереси освітян.

Наступні завдання і обласний профлідер, і директор школи, і головний роботодавець району визначили так: зберегти досягнуті соціальні стандарти, добитися індексації зарплати в ситуації, коли, як наголосила у доповіді Людмила Попович, середній заробіток вчителя збільшився за останні роки лише на 2,6 відсотка, бо Кабмін заморозив розмір середнього посадового окладу працівника 1 тарифного розряду, починаючи з січня 2013-го на рівні 852 гривні. Ціни на товари першої необхідності, транспорт, комунпослуги зросли щонайменше втричі. При таких розкладах, продовжила Марія Яцейко, до зарплати вчителя мали б додати щонайменше кілька тисяч.

Про зрілість професійної громадської організації, її адаптацію в нових соціальних умовах вчителька НВК «Гроно» Світлана Олексюк сказала так: її роль вже вийшла за межі надання путівок та матеріальної допомоги, це велика соціальна сила, яка відчувається і під час атестації вчителя, і в культмасовій роботі, і під час масових акцій на захист соціальних прав освітянина, і у змісті та ефективності колективних договорів та угод з роботодавцем та владою.

Судячи зі стрижневої доповіді на конференції, спілчани Залізничної районної організації профспілки працівників освіти повірили в ефективність юридично грамотно сформованої і належним чином зареєстрованої малої трудової конституції. Як зазначила Людмила Богданівна, колдоговори підписано у всіх 42 первинних профорганізація, в Угоду з райвідділом освіти внесено такі додаткові преференції соціального спрямування, як матеріальна допомога на оздоровлення педагогам та обслуговуючому персоналу у розмірі 100 відсотків, винагорода за сумлінну працю, у тому числі обслуговуючому персоналу, централізованої бухгалтерії – 50%, додаткова оплата 10-12% тарифної ставки за роботу в шкідливих умовах та із деззасобами, 40 відсотків від тарифної ставки за роботу в нічний час, додаткові оплати за напруженість окремим категоріям, бібліотекарям, завгоспам, діловодам – до 50% доплат від тарифної ставки, доплати водіям та за ненормований робочий день, 20 % – учителям-логопедам за роботу з дітьми в групах компенсую чого типу, виплати за заміну тимчасово відсутнього працівника на час проходження ним курсової перепідготовки та чергових відпусток, додаткові відпустки батькам дітей до 15 років, багатодітним матерям, відпустки на санаторно-курортне лікування, тощо.

Такий документ і справді не гріх назвати малою трудовою конституцією і здійснювати реальний громадський контроль за його дотриманням, як це й робиться освітянами Залізничного району Львова. Звідси й розуміння щирості слів голови профкому дитячої дошкільної установи №2 Галини Кузьо. «Колись ми належали до іншої профспілки, будучи відомчим дитсадком і почувалися там додатком, «обслуговуючим персоналом».

Тепер ми в своєму середовищі, у своїй профспілці, де про нас дбають. Жити хочеться, хочеться працювати і доносити цей позитив до людей». Додамо: немаловажно, щоб і цей позитив, і проблеми доносились до спілчан району за допомогою передплати первинкам регіональної профспілкової газети «Життя і праця», яка, на жаль, навіть не всім делегатам конференції була відома і доступна.

Успіхів на наступне п’ятиріччя команді профактивістів, усім спілчанам, які одноголосно відкритим голосуванням обрали Людмилу Попович своїм профлідером.

Профспілка працює на випередження


Львівська обласна організація Профспілки

Схожі публікації


Догори