На Чернігівщині обговорено питання фінансування галузі

На Чернігівщині обговорено питання фінансування галузі25 травня 2016 року традиційно профактив обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України зустрівся з представниками влади з питань фінансування галузі освіти області на поточний рік.

Перш за все, від імені освітян голова обласної організації Профспілки Тетяна Матвеєва поставила питання, які найбільше турбують спілчан. Це і найбільша в Україні заборгованість із заробітної плати, і зниження рівня оплати праці, і перспектива вчасного одержання відпускних, і прогноз з фінансуванням з нового навчального року.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Валерій Дудко назвав причини, через які вже з початку року працівникам шкіл Чернігівщини несвоєчасно виплачується зароблене. Це невідповідність розміру освітньої субвенції реальній потребі, зміни до законодавства, які не дозволяють місцевим органам влади брати бюджетні позички, та заниження в місцевих бюджетах доходної частини. Головний фінансист області підтримав ініціативу обласної організації Профспілки освітян, яка домагається внесення змін до Формули розподілу освітньої субвенції, які б врахували специфіку нашої області. Він запевнив, що ситуація в області дає забезпечить  вчасну виплату заробітної плати та відпускних.

Начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Микола Конопацький зупинився на проблемі мережі освітніх закладів, необхідності виконання закону, який з 1 вересня забороняє утримувати за рахунок освітньої субвенції школи І-ІІ та І-ІІІ ступенів, у яких менше 25 учнів, а таких в області 62. Він також повідомив, що підготовлено лист до Міністерства освіти та науки України щодо змін у призначенні  субвенцій освітянам області.

Голови профспілкових організацій отримали можливість поставити керівникам обласних структур найбільш наболілі питання свого регіону. Це і припинення фінансування дошкільних навчальних закладів у Корюківці, і відсутність бажання районної влади йти назустріч освітянам у Городні, і дефіцит фінансування у Прилуках, і заборгованість з індексації у Талалаївці та інші.

У зустрічі також взяв участь Ігор Москаленко – голова Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, який  підтримав дії обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України щодо ведення соціального діалогу з владою для вирішення соціальних і трудових прав працівників закладів освіти області.

 

Ніна Дудка, 

заступник голови Чернігівської обласної організації Профспілки

На Чернігівщині обговорено питання фінансування галузі На Чернігівщині обговорено питання фінансування галузі

 

На Чернігівщині обговорено питання фінансування галузі На Чернігівщині обговорено питання фінансування галузі

 

Схожі публікації


Догори