«Знамя» – зміцнення здоров’я дітей та розвиток особистості

Орієнтація на інтереси дитини сьогодні – це одна із важливих рис дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Знамя» Одеської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України.

Культурно-виховна та спортивна робота в ДЗОВ «Знамя» у 2016 році була спрямована на зміцнення здоров'я, на загартовування організму дітей, на розвиток особистості дитини, розкриття її здібностей, задоволення інтересів; на ознайомлення з культурною спадщиною та національними традиціями українського народу.

За три зміни проведено більше ніж 60 заходів, у яких  кожна дитина могла відчути радість творчості, розкрити свій талант  і вміння зрозуміти однолітка у колективі, та  стати зіркою на небосхилі талантів ДЗОВ «Знамя».

Кожен день у таборі не схожий на попередній. Починаючи з урочистої лінійки відкриття табірної зміни: звучить Державний Гімн України, винос  Держаний Прапор, слова вітання і на решті довгоочікуваний «Коровай», який по шматочку відломлює кожна дитина і з’їдає в перший день зміни. «Коровай» став символом дружби, єдності, тепла та взаєморозуміння.

Одним із основних напрямів роботи з дітьми є зміцнення їх здоров'я, залучення до систематичних занять фізкультурою і прищеплювання навичок здорового та безпечного способу життя.

У ДЗОВ «Знамя» створено всі умови для проведення активної спортивної роботи, яка починалася щоранку ранковою зарядкою під музичний супровід. Діти з великим задоволенням займались зарядкою залучалися діти до різних форм фізичних вправ, прищеплювався стійкий інтерес до зарядки.

Ранкова зарядка плавно переходила у флеш-моб за участі всіх вихованців, що з самого ранку підіймало гарний настрій та заряджало їх на ввесь день. На третій день зміни проводиться театралізоване шоу, де зявляються боги запалюють олімпійський вогонь і оголошують відкриття Малих олімпійських ігор. У програмі – матчі за піонербол між дівчатками старшого віку, матчі з футболу в різних вікових группах, змагання з футболу та з волейболу між оздоровчими таборами м. Одеси (нагороджені грамотами за ІІ місце з волейболу та за ІІІ місце з футболу в рамках Всеукраїнських заходів «Олімпійське літо»;), першість табору з настільного тенісу, ігровий крос «Веселі старти» і спортивні атракціони, турнір з шашок у молодшій віковій групі і з шахів у старшій віковій групі, спартакіада, що включає в себе змагання з легкої атлетики, спортивна вікторина, прогулянки узбережжям Черного моря, регулярне купання в морі.

Щороку вихованці табору також беруть участь у міжнародній естафеті – Всесвітній біг Миру, яка проводиться з метою поширення ідеалів толерантності, дружби і гармонійного співіснування народів у світі.

Уся програма перебування у таборі насичена різноманітними конкурсами, вікторинами, тематичними святами,  походами, екскурсіями та поїздками. Так, діти відвідували Одеський театр опери та балету (балет «Лісова казка»); Одеський академічний український музично драматичний театр (вистава «Кайдаші»); Одеський академічний театр музичної комедії (мюзикл «У джазі тільки дівчата»); Одеський державний цирк (програма «Караван удачі»); Цирк Кобзов (грандіозне циркове шоу “Woozu”); Одеський дельфінарій «Немо»; Одеський зоопарк.

Незабутні були екскурсії в «Музей цікавої науки», де діти мали змогу не тільки побачити експонати, а й попрацювати з ними одночасно відпочиваючи (теоретично годину з групами дітей працювали екскурсоводи, після чого близько двох годин, кожна дитина практикувалася з різними експонатами ), діти закріпили знання з фізики, хімії, біології та інших наук; Одеські катакомби та музей «Партизанської слави» с. Нерубайське; 411-а батарея Меморіал героїчної оборони Одеси; парк «Перемоги»; вечірні прогулянки по місту та відвідування монастиря.

Дійсно святом були заходи, які проводились щовечора у таборі: традиційний пісенний конкурс «Пісня – душа народу», який складався з двох частин: «конкурс народної пісні» та «конкурс сучасної української патріотичної пісні» друга частина конкурсу присвячувалась пам’яті «Небесній сотні», героям АТО.

Найулюбленішими конкурсами були «Міс і містер табору», «Солодка парочка» до яких готуються не тільки конкурсанти, а ввесь загін та дуже активно підтримують їх протягом всього вечора; конкурс талантів табору «Крок до зірок» де приймають участь музиканти, які привозять в табір музикальні інструменти (скрипка, саксофон, сопілка, гітара), вокалісти, бітбоксери, художники – учасники та переможці різноманітних районних, обласних всеукраїнських конкурсів.

Шоу-програма «Starteenager» – це було свято, де кожен не тільки реалізував свої потреби у спілкуванні, в музиці, в танці, а й отримав гарний шанс стати «зірочкою». «Starteenager»  став дійсно танцювальним марафоном, який «запалив» не тільки команди на сцені, а й глядачів у залі.

Проводились інтелектуальні ігри: «Квест» – серед дітей молодших та середніх загонів; Брейн-ринг на тему «How do you know the history of Ukraine?» серед дітей старших загонів, діти не лише  показали свої знання з історії України, а й вміло спілкувались англійською.

Дуже яскравим дійством був «День Нептуна», який розпочався з карнавальної ходи на чолі з Нептуном та царівною морів, водяного з кікіморою, золоті рибки, пірати, русалочки, медузи; весь табір крокував під звуки горнів, барабанів.

 Нептун та жителі підводного царства зібрали багато глядачів, які із задоволенням фотографувалися з ними. На березі моря з участю усіх дітей та вихователів проводилися Нептунові розваги, які завершилися купанням всіх присутніх. У День Нептуна діти не лише розважалися, але й навчалися правилам поведінки на воді рятувати «утопаючого» та надавати домедичну допомогу, і у цьому нам надали велику допомогу команда Одеської обласної дитячої організації юних рятувальників «Школа безпеки» на чолі з Олександром Тішаевим.

Навчання з безпеки життєдіяльності пройшли всі 170 дітей, які відпочивали в таборі!

Цьогоріч у таборі було проведено інтелектуально-спортивний Квест із Нептуном. На території табору були розміщені 6 зупинок і кожен загін мав пройти ці зупинки  з випробуваннями і одержати  слова – підказки за допомогою яких знайшли карту, де вказано місце наступного заходу «Іменини Нептуна».  

Активну допомогу у проведені Квеста надали команда юних рятувальників, які очолили зупинки: «Маятник», «Тир», «Переправа». На зупинці «Морський бій» змагання проводив Нептун.

На зупинці «Інтелект» Олександр Мехеда провів майстер клас по багатополярним шахам після чого учасники кожної команди  грали  багатополярні шахи  (де на одному полі могли грати 3-4 шахіста).

Нарешті команди отримала свої слова – підказки, знайшли карту і прибули у підводне царство на «Іменини Нептуна». Їх зустріли царівна морів, золота рибка, русалочки і звичайно, господар Нептун. Він запросив на сцену іменинників зміни (для них це було несподівано). Вітали Нептуна й іменинників з Днем народження, співали пісні, танцювали, читали авторські віршами та дарували подарунками зроблені своїми руками.

Тож час цього літа для усіх відпочиваючих дітлахів промайнув швидко. Настала пора прощання.

Завершилася табірна зміна урочистою лінійкою закриття: прощальні слова, слова вдячності, нагородження переможців, учасників культурно-масових та спортивних заходів, активістів та звучить прощальна пісня.

Після вечері, як завжди всі збираються у літньому кінотеатрі на останній «вожацький» концерт – «До зустрічі». Перед концертом демонструємо відеоролики з кожного загону «Свята та будні нашого загону» згадують усі події. Діти з оваціями, а великим задоволенням підтримували виступи вихователів, багато вражень та  радісних спогадів залишилось у них.

Вечір прощання продовжився біля вогнища «Дружби». Кожен згадував прожитий час у таборі. Багато хто сумував. Зі словами вдячності зверталися діти до своїх вихователів й обіцяли зустрітися у наступному році тому, що «Знамя» – це велика родина, в яку завжди хочеться повернутися.

Людмила Мелеша, 

старший вихователь ДЗОВ «Знамя » 

          

Схожі публікації


Догори