Обласну Угоду у Волинській області – підписано!

15 грудня 2016 року у навчально-методичному центрі Профспілок відбувся IІІ пленум Волинської обласної організації Профспілки, на якому розглядалося питання щодо стану виконання обласної Угоди між управлінням освіти, науки та молоді обласної державної адміністрації та комітетом обласної організації Профспілки працівників освіти і науки на 2011 – 2015 роки та її укладення на новий термін.

У роботі пленуму взяли участь начальник управління освіти, науки та молоді обласної державної адміністрації Людмила Володимирівна Плахотна, голова ради директорів вузів І – ІІ ступенів акредитації, директор Луцького педагогічного коледжу Петро Микитович Бойчук, ректор Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти Петро Степанович Олешко, члени комітету обласної організації Профспілки, голови профспілкових організацій, начальники районних відділів (управлінь) освіти, члени ревізійної комісії та інші запрошені.

З доповіддю від сторони роботодавця про стан виконання Угоди виступила начальник управління освіти, науки та молоді обласної державної адміністрації Людмила Володимирівна Плахотна.

Голова Волинської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки Василь Григорович Грановський наголосив на необхідності подальшого розвитку соціального партнерства як з обласним управлінням, так і з іншими владними структурами.

На пленумі було відзначено, що зазначені положення Угоди стали основою для укладення угод у містах і районах області, колективних договорів в установах і закладах освіти, сприяли вираженню питань, пов`язаних з трудовими договорами, оплатою праці, регулюванням робочого часу та часу відпочинку, визначення додаткових соціальних пільг і гарантій.

Станом на 1 грудня 2016 року договірним процесом охоплено 38087 працівників, що складає 99,8 % від їх облікової чисельності. Угоди укладено у всіх містах і районах області між управліннями і відділами освіти, міськими, районними комітетами і радами Профспілки, колективні договори укладено у 877 навчальних закладах, включаючи дошкільні і позашкільні, загальноосвітні навчальні заклади і вищі навчальні заклади I-IV рівнів акредитації.

На користь соціального діалогу свідчать позитивні здобутки, досягнуті в ході реалізації положень угоди. Здійснювалось стабільне функціонування мережі навчальних закладів і установ освіти. Забезпечено певне зростання заробітної плати працівників та поліпшення стипендіального забезпечення студентів. Результативними є положення Угоди щодо своєчасної та в повному обсязі виплати заробітної плати в тому числі за період відпусток. В рамках домовленостей сторін Угоди забезпечується виплата одноразової адресної грошової допомоги випускникам педагогічних вищих навчальних закладів. Наближено до прожиткового мінімуму розмір стипендій.

У розвиток соціального діалогу спільними зусиллями сторін забезпечено робочі зустрічі з керівниками органів місцевої виконавчої влади і місцевого самоврядування з метою обговорення нагальних проблем соціального захисту освітян та визначення планів їх вирішення.

Водночас забезпечити виконання ряду положень угоди не вдалося, проте зважаючи на їх актуальність вони були включені до проекту Угоди на наступні роки.

Підсумком спільної роботи стало підписання Угоди на 2017 – 2021 роки між головою Волинської обласної організації профспілки працівників освіти і науки Василем Григоровичем Грановським та начальником управління освіти, науки та молоді обласної державної адміністрації Людмилою Володимирівною Плахотною.


 

Волинська обласна організація Профспілки

Схожі публікації


Догори