Представництво профспілок в сучасних умовах

6 грудня 2017 року відбувся YI пленум Донецького обласного комітету Профспілки працівників освіти і науки України за участі Д.В. Самбурського, заступника голови Донецької обласної ради профспілок.

Члени обкому обговорювали питання представництва та повноваження виборних органів організаційних ланок Донецької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України в сучасних умовах в  частині захисту соціально-економічних прав та інтересів членів Профспілки.

В.о. голови Донецького обкому Т. Заморська в своїй доповіді відмітила, що актуальність питання, винесеного на порядок денний пленуму, продиктована як змінами в трудовому законодавстві, так і реформуванням системи освіти, подальшим розширенням повноважень органів місцевого самоврядування, їх децентралізацією.

Виборні органи структурних ланок Донецької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки згідно з ст.19 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»  здійснюють захист трудових прав працівників навчальних закладів через представництво в органах державної влади, управлінських структурах освітньої галузі, а також шляхом співпраці з  депутатами всіх рівнів.

Згідно з Законом України «Про соціальний діалог в Україні» особливого значення набуло питання представництва й визначення репрезентативності організацій працівників і роботодавців під час ведення колективних переговорів з укладення угод.

Підтверджено репрезентативність Донецької обласної  організації Профспілки працівників освіти і науки України, налагоджена робота з Національною службою посередництва і примирення в Донецькій області, продовжується  співпраця з іншими галузевими профспілками, що знаходяться в Донецькій області, затверджено Основні напрями роботи обласної організації на 2016-2020 р.р, в тому числі, в частині представництва і повноважень профспілкових органів та гарантій їх діяльності.

Одним з пріоритетних напрямів роботи обласної організації Профспілки  являється робота з соціальними партнерами.

Простежуються певні результати роботи з департаментом освіти і науки Донецької облдержадміністрації. В рамках соціального діалогу проходять зустрічі з директором департаменту, обговорються  заходи щодо спільної роботи Донецького обкому профспілки з департаментом. Представники Донецького обкому профспілки введені до складу обласної атестаційної комісії, колегії департаменту, керівник обласної організації- член ради директорів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації.

З метою забезпечення представництва голови виборних профспілкових органів беруть активну участь у роботі колегій органів управління освітою, атестаційних комісій, експертних груп по перевірці діяльності навчальних закладів на відповідність державним стандартам, проведенні нарад керівників навчальних закладів.

Безпосередньо в навчальних закладах згідно із законодавством соціальний діалог забезпечується спільним вирішенням питань запровадження, перегляду та змін норм праці, в т.ч. розподілення навчального навантаження, тарифікації; оплати праці, умов виплати та розмірів надбавок, доплат, премій, винагород, інших заохочувальних, компенсаційних виплат; робочого часу і часу відпочинку; застосування підсумованого обліку робочого часу тощо. З профспілковими комітетами погоджуються графіки змінності та надання відпусток; з дозволу профкому здійснюється залучення працівників до надурочних робіт та робіт у вихідні дні; профкоми беруть участь у розробці правил внутрішнього трудового розпорядку, положень про стимулювання працівників; вони активно співпрацюють в атестаційних комісіях та ін.

Через механізми соціального партнерства організаційними ланками обласної організації вирішуються основні статутні цілі і завдання щодо захисту соціально-трудових, професійних прав та інтересів працівників і студентів, забезпечується виконання постанов, пленумів, президій Донецького обласного комітету Профспілки, нормативних та керівних документів ЦК Профспілки.

Під час обговорення доповіді члени Донецького обкому Профспілки працівників освіти і науки України обмінювалися досвідом роботи з цього питання порядку денного пленуму, вносили конструктивні пропозиції, слушні зауваження

Присутніми на пленумі членами обкому відмічено, що існують невикористані резерви для поліпшення зазначеного напряму роботи: Тому всім залишається  тільки  проявити  громадську єдність та солідарність в діях.

За підсумками оздоровлення членів Профспілки обласної організації, дітей та членів їх сімей відбулось нагородження кращих.

Донецька обласна організація Профспілки 

Схожі публікації


Догори