Молодь – рушійна сила, якщо їй конструктивно сприяти

Цьогоріч дорадчому органу – Молодіжній Раді Об’єднання профспілок Львівщини, яку очолює представник Львівської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України Андрій Олійник, виповнюється 10 років.

Історія, у тому числі й новітня, свідчить: молодь – рушійна сила суспільства і окремої організації, якщо їй конструктивно сприяють ті, у кого більший досвід звершень та помилок, але менше енергії  та ентузіазму.

За цей час, як зазначається в розділі «Молодіжна політика» буклету звітно-виборної конференції за 5 років діяльності самого Об’єднання профспілок Львівщини, наголос в діяльності Молодіжного крила профспілки робився на навчанні, «круглих столах», «дискусійних клубах», у тому числі на міжнародному рівні. Це, однак, на думку багатьох членів молодіжної Ради, – політ на одному крилі в діяльності профспілкової молоді. Не завжди складаються сприятливо обставини, але іміджевою і результативною формою діяльності профспілкової молоді є форуми, акції на захист соціальних прав членів профспілки.

Про це й ведемо розмову з членом Молодіжної Ради ОПЛ, головою студентського профкому Львівського національного університету ім. Івана Франка Андрієм Білинським.

– Андрію, нещодавно Вам вручили чергову нагороду, не першу, яка, певно, не стільки дозволяє відпочивати на лаврах, скільки зобов’язує? 

– Так, це була найвища нагорода ФПУ «Профспілкова звитяга»... Після перемоги, здається, в минулорічному конкурсі на кращого профлідера первинки?

Так, і це справді змушує працювати так, щоб у студентському середовищі не вважалося лише авансами. Не буду деталізувати зроблене. Для прикладу, останнє й поточне, яке відчув чи не кожен, – на час ремонту вулиці Личаківської, у співпраці з Львівською міською Радою, добилися 6 рейсів автобусів у години пік зранку для довозу студентів на навчання з гуртожитків до універитету. Платять піввартості проїзду – 2 грн. 50 коп.  

– А як буде після закінчення ремонту вулиці?

– Працюватимемо над тим, щоб ці рейси залишилися, якщо не компенсує навантаження на транспорт трамвай.

– А як вирішуються «часткові» питання захисту інтересів студента та іміджу профспілки?

– Були затримки стипендії – домоглися виплат, виступаємо посередниками в конфліктних ситуаціях студента і викладача – відстояли трьох студентів, що загалом навчалися успішно, і яких мали відрахувати через попуски  пар з фізичної культури.

– Допомагає авторитет і регалії?

– Допомає все: консультації обласної організації профспілки працівників освіти і науки, яку очолює пофлідер Марія Яцейко, вона тримає в центрі уваги молодіжну галузеву, з адміністрацією  вишу і управлінням соціального захисту, завдяки чому маємо субсидії для оплати в гуртожитках, співпраця з профкомом працівників університету під керівництвом Володимира Качмара.

– А Ви майбутній...

– Закінчую аспірантуру на кафедрі теоретичної та прикладної статистики.

– І Ваші громадські титули?

– Скажу щодо співпраці з міськрадою, для прикладу, важливо, що двоє наших студентів, саме від молодіжної профспілки,  делеговані в  студентську раду Львова. Від багатьох інших вищих навчальних закладів делегатів удвічі менше. Я обраний віце-президентом Асоціації правозахисних організацій студентів України.

– У нашій з Вами попередній розмові з приводу акції протесту щодо рівня стипендіального забезпечення у Львові і в Києві були нарікання на неконструктивний діалог з Урядом. Чи вдалося досягти результату?

– Ні, і діалогу з Урядом теж. Законопроект про рівень стипендіального забезпечення  тоді внесли в пакет, де йшлося і про підвищення мінімальної зарплати. Зарплату підвищили, кількість стипендіатів зменшили майже вдвічі.

– І що далі?

– Від ФПУ – торги та боротьба за студентські соціальні питання, щоб їх не заганяли в кут компромісів і певних законодавчих пакетів.

– Що важливо на сьогодні у роботі вашого студпрофкому?

– Спільно з адміністрацією  університету (маємо з ректоратом конструктивний діалог), вирішувати питання фінансування будівництва гуртожитків, у тому числі  державного. Чимало батьків готові оплачувати навчання у престижному вищому навчальному закладі, якщо студентові є де проживати. На даний час, у Франковому університеті забезпечуємо гуртожитком 50 -60% абітурієнтів.

– А в діяльності Молодіжної Ради?

– Більше комунікації. На рівні обласної освітянської галузевої профспілки тісно спілкуємося й співпрацюємо з усіма вищими навчальними закладами області, обмінюємося оперативною та важливою правовою інформацією он-лайн, актуальні питання готують на засідання Президії обласної організації, а це живе ділове спілкування, яке стимулює роботу, про яку всіма можливими засобами інфомуємо своїх 10 тисяч членів студентської профспілки.

– Успіхів Вам і бажаних результатів! 

Розмову вела Ольга Лобарчук

Схожі публікації


Догори