Реалії профспілкового руху освітян Львівщини

Актив Львівської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України зібрався на своє перше у цьому році засідання Ради. До її складу введено новообраного голову Сколівської районної організації Йосипа Марусяка, який був у кадровому резерві серед тих районних профорганізацій, які дбають про майбутні кадри.

Питання кадрів, зокрема їх омолодження (маємо лише 10% молоді до 35 років серед профлідерів усіх рівнів профспілкової структури), порушувалось у доповіді головного доповідача завідувачки відділом оргроботи та інформаційного забезпеченння обласної галузевої профспілки Галини Долішньої. Вона виступила зі стрижневої теми Ради «Про основні тенденції розвитку профспілкового руху працівників освіти і науки Львівщини та

завдання  первинних профспілкових організацій, як основи діяльності Профспілки, в умовах соціально-економічних перетворень». На цій проблемі загострив увагу й Пленум Центрального Комітету галузевої громадської організації, про який інформувала обласний профлідер освітян Марія Яцейко.

Основна тенденція розвитку профруху – пошук свого місця і мотивації членства в соціумі, який змінюється. Йдеться насамперед про такі зміни, які пов’язані з міграцією і скороченням чисельності населення, оптимізацією структури освіти, створенням нових адмінодиниць – окремих територіальних громад і урізаного правового поля, в якому доводиться діяти професійній громадській організації в реаліях, в яких, згідно соціальних опитувань, люди не готові психологічно до солідарності  та боротьби за свої соціальні права.

Не всім «на халяву»

В обговоренні стрижневої доповіді виступила голова Золочівської районної організації освітянської профспілки Людмила Бохна, яка бачить вихід з цієї ситуації у проведенні профспілковими юристами і профлідерами юридичних навчань, «круглих столів» для працівників галузі на місцях – у школах, райцентрах.

А поважну мотивацію членства у тому, щоб добитися в законодавчому полі норми про те, аби поширення преференцій колдоговору розповсюджувалося лише для членів профспілки. Тоді, каже, і членство у профспілці буде 100-відсоткове, і укладання колдоговорів таке ж. На жаль, посилаючись на різні, не завжди серйозні причини, ФПУ не поставила собі цей козир за мету для поступу організації. Це, якщо хочете, й певний молот для соціальних партнерів. Пані Людмила не поодинока в цій пропозиції. Її висловлюють профспілчани всіх галузевих профспілок.

Щодо мотивації членства в молодіжному середовищі, то, на думку голови студпрофкому Академії друкарства Любові Тупичак, на часі проведення навчання для активу щодо написання проектів для пошуку коштів  та грантів, які б частково компенсували втрачені можливості профспілки в оздоровленні студентів у санаторіях-профілакторіях, в організації заходів, які зацікавлюють молодь у перебуванні в професійній спілці.

Бути в центрі подій

Галина Долішня наголосила, наскільки важливо бути сьогодні професійній організації на слуху і в центрі подій в трудовому колективі, селі, місті, регіоні. Такий досвід, скажемо, має наприклад, профлідер Кам’янка-Бузької районної організації профспілки Віра Краєвська і ще цілий ряд організацій. Колеги, як зазначали у виступах, залюбки обговорили б такий досвід.  Важливо в цьому аспекті інформування людей про  діяльність профспілки, про що не забуває при передплаті профспілкової газети «Життя і праця» та інших видань Бродівська районна організація, де газета, сказала нам профлідер Оксана Надала, надходить майже у кожну первинку.

Цікаві і «вперті» цифри наводила Галина Мирославівна. Доволі показовими видалися такі: при створенні ОТГ, оптимізації освітньої мережі і в процесі реорганізації скорочено 220 працівників, до профспілки за захистом  індивідуально звернулися 67. Із 16 осіб, які подали заяви до суду на порушення своїх трудових прав, за участі профспілкових юристів винесено 16 позитивних рішень, 5 працівників поновлено на роботі. Позивачам виплачено десятки тисяч гривень за вимушені прогули, моральну шкоду та судові витрати.

 У процесі обговорення доповіді виникла дискусія про те, що важливіше для мотивації членства – авторитет профлідера чи всієї організації на рівні ФПУ. Висновок – важливий комплекс. І вміння, як зазаначив голова профкому працівників  національного університету «Львівська політехніка» Володимир Гайдук, низового профлідера, часто таки будучи залежним від роботодавця, тримати баланс у відстоюванні інтересів спілчанина, бо « чим більшу має повагу від адміністрації, тим меншу у спілчанина» - люди одразу кажуть про «вась-вась» з начальством не на користь простої людини праці». Політехнікам вдалося добитися позитиву у вирішенні житлових питань для членів профспілки. Володимир Григорович зазначив про важливість керівництва ФПУ  підняти соціальні питання на звіті Уряду.  На останньому, на жаль, проблем від профспілок чути не було. «А Об’єднання профспілок Львівщини «мовчить при збільшенні в області тарифів на проїзд,  в інших животрепетних для людини праці проблемах»

Про роботу зі зверненнями освітян і співпрацю з обласною депутатською галузевою комісією сказала депутат облради, голова Дрогобицької районної організації освітянської профспілки Ольга Грицик. Тож важливо для авторитету профспілки її активістам іти в депутати різних рівнів і не залежати від політичних партій.

Тримати під контролем проблеми працівників дитячих дошкільних установ, наголосила у виступі голова Шевченківської районної організації, член ЦК Профспілки Наталія Кузів.

У Постанові Ради серед ряду важливих питань ставиться стратегічне і важливе для розвитку всього профспілкового руху в державі завдання: вимагати від ФПУ створення Спільного представницького органу об’єднання профспілок на національному рівні для поглиблення дієвості соціального діалогу з владою і роботодавцями та його результативність.

Важливу увагу члени Ради приділили проведенню оздоровчої кампанії літа 2018-го, розбудові Трускавецького освітянського пансіонату «Пролісок» як мотиваційних критеріїв у розвитку профруху галузі.

З важливих моментів у цьому ракурсі виступив заступник голови обласної організації освітянської профспілки Мар’ян Калин, завідувачка фінансовим відділом Ганна Березовська, голова ревкомісії Степан Бурбан.

Ольга Лобарчук, 

Львівська обласна організація Профспілки 

Схожі публікації


Догори