Ангела Меркель зустрілася зі студентством Шевченкового університету

Федеральна канцлерка Німеччини Ангела Меркель, яка прибула з візитом до України 1 листопада 2018 року, зустрілася зі студентством Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

«Мисліть позитивно й боріться за свої мрії, – звернулася до молоді канцлерка Ангела Меркель і поділилася особистим досвідом: – Колись я сама працювала фізиком і навіть не уявляла, що Німеччина отримає політичну єдність і стане могутньою державою. А вже з 1989 року я вирішила брати все в свої руки й стати активною».

У вітальному слові Леонід Губерський нагадав присутнім, що пані канцлер прибула в Україну на запрошення Петра Порошенка, щоб особисто зустрітися зі студентами КНУ імені Тараса Шевченка й поспілкуватися з українськими політиками. Ректор Університету зауважив: «Ангела Меркель – одна з найвпливовіших політиків у сучасному світі, її діяльність має значення для всієї світової спільноти, а для нашої країни – особливо. Пані Меркель є вірним другом України, який послідовно та невтомно працює й задля нас із вами».

На офіційну зустріч із пані Меркель прибула Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Для участі в зустрічі акредитувалося понад 30 українських і зарубіжних медіа, зокрема, інформаційні агенції France-Presse, Thomson Reuters, Associated Press, Bloomberg, DPA; медіакомпанії ARD, Deutsche Welle (DW),ZDF, Die Zeit, Радіо «Свобода» та безліч інших.

Пані канцлер відповідала на запитання від студентів КНУ імені Тараса Шевченка, які цікавилися порадами щодо актуальних реформ в Україні.

Боротьба з корупцією повинна бути першою реформою в Україні, на думку Ангели Меркель. «Я вважаю це однією з надскладних проблем, ця проблема не вирішується за один день, потрібно ще багато чого зробити за допомогою міжнародних експертів, які мають досвід». Інша реформа, за словами федерального канцлера, повинна здійснюватися у системі децентралізації – «(Україна) величезна країна, необхідно передати відповідальність мерам, громадам і дати можливість збирати податки». Також Ангела Меркель реформувала б законодавчу основу приватизації, адже, на думку німецького канцлера, в Україні досить багато державних підприємств, що не мають достатньої ефективності.

Федеральний канцлер зазначила, що потрібно продовжувати докладати зусиль для реалізації Мінських домовленостей. «Мінські домовленості стосуються тільки Донецької та Луганської областей. Домовленості не стосуються Криму. У Криму це було порушення територіальної цілісності України. Але що стосується Луганщини та Донбасу, то я думаю, що там скоріше вдасться відновити цілісність. Власне, ми працюємо в рамках Мінських домовленостей. Прогрес надто повільний, нам не потрібно послаблювати зусилля до того часу, поки не будуть виконані Мінські домовленості», – сказала вона.

А ще студентів цікавило сучасне становище ЄС, засади співжиття в сучасному глобалізованому світі та безліч інших аспектів.

Леонід Губерський вручив пані Меркель сувенір із символікою КНУ на згадку про візит до Шевченкового університету.

 

За матеріалами Центру комунікацій КНУ імені Тараса Шевченка, 

фото – Наталя Мацибок-Стародуб, Микола Канівець 

Схожі публікації


Догори