Питання освіти на саміті лідерів країн Великої двадцятки

7-8 липня 2017 року у Гамбурзі відбулася зустріч лідерів країн Великої двадцятки. Канцлер Німеччини Ангела Меркель, яка головувала на саміті, сформулювала три основні завдання, що стояли перед його учасниками: посилення стійкості світу до викликів, забезпечення стабільності розвитку, а також підвищення відповідальності при прийнятті рішень.

Напередодні саміту найбільші світові неурядові організації, що діють у галузі освіти, направили термінове звернення до лідерів G20: для побудови кращого майбутнього необхідно кардинально збільшити фінансування освіти.

«Якщо ми зараз не збільшимо терміново та суттєво фінансування освіти, то ми не наблизимося до забезпечення всеохоплюючої та справедливої якісної безкоштовної освіти і можливостей навчання протягом усього життя для всіх до 2030 року», – підкреслено у листі до глав держав Великої двадцятки, підписаному 16 організаціями громадянського суспільства, в тому числі Інтернаціоналом освіти.

Освітяни та активісти закликали лідерів найпотужніших економік світу «зробити вирішальний крок щодо фінансування освіти у 2017 році, забезпечивши виділення ресурсів для підвищення ефективності та рівності державних систем освіти».

Підписанти листа закликали уряди Великої двадцятки бути амбітними у фінансуванні освіти як у своїй країні, так і в країнах, що розвиваються, та включити свої зобов'язання в документи, які будуть прийняті за підсумками саміту.

«Настав час зробити пріоритетним фінансування освіти та вивести світ на шлях реалізації Цілі сталого розвитку в сфері освіти», – таким твердженням завершується лист до лідерів Великої двадцятки.

В остаточній Декларації саміту у Гамбурзі питанням освіти відведено чимало уваги. Пропонований неурядовими організаціями текст частково врахований у підсумковому тексті: «Ми беремо до уваги пропозицію Генерального секретаря ООН створити Міжнародний фінансовий фонд для освіти, враховуючи інші існуючі ініціативи, такі як Глобальне партнерство для освіти, та фонд «Освіта не може чекати», та з нетерпінням очікуємо подальшого розгляду та детального вивчення цієї пропозиції під головуванням Аргентини з метою внесення рекомендацій щодо неї». Однак у Декларації не йдеться про забезпечення фінансування цих ініціатив у повному обсязі, що пропонували неурядові організації у своєму зверненні.

Крім того, у Декларації йдеться про «сприяння цифровій грамотності і цифровим навикам в усіх формах освіти на навчання протягом життя», «покращення доступу жінок до ринків праці шляхом надання якісної освіти та професійної підготовки». Лідери країн G20 визнали «необхідність навчання навичок, необхідних для майбутнього світу праці, важливість забезпечення можливостей перекваліфікації та підвищення кваліфікації протягом всього трудового життя».

У Декларації визнається «важлива роль професійно-технічної освіти та навчання, включаючи якісного учнівства, в інтеграції молоді на ринку праці». У цьому контексті лідери країн Великої двадцятки наголосили на особливій ефективності «забезпечення скоординованого високоякісного навчання в класних кімнатах та навчання на виробництві, в основі якого лежить співпраця між урядами, бізнесом та соціальними партнерами».


Завантажити Звернення міжнародних організацій англійською мовою
Підсумкова декларація саміту G20 англійською мовою
Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори