Профспілки студентів і вчителів закликають до виключення освіти із глобальних торговельних угод

Профспілки студентів і вчителів закликають до виключення освіти із глобальних торговельних угодІнтернаціонал освіти та Європейська спілка студентів закликали уряди країн Європи, США, та інших країн, винести питання освіти за рамки глобальних торговельних угод, таких як Угода про трансатлантичне торговельне та інвестиційне партнерство, Угода про вільну торгівлю між Канадою та ЄС.

Напередодні 14-го раунду переговорів між Європейським Союзом і США щодо трансатлантичного торговельного та інвестиційного партнерства Інтернаціоналу та Європейської спілки студентів виступили зі спільною заявою.

«Ми вважаємо, що ці угоди несуть в собі безпосередню загрозу наданню високоякісних державних послуг, у тому числі освіти, зокрема обмежуючи здатність урядів здійснювати регулювання в інтересах суспільства, заохочуючи подальшу лібералізацію послуг і розширяючи права транснаціональних корпорацій» – заявив Генеральний секретар Інтернаціоналу освіти Фред ван Левен.

«Ми не побачили чіткого і однозначного виключення освітнього сектору зі сфери дії угоди. Правила комерційної торгівлі не повинні обмежувати можливості урядів і відповідних державних органів забезпечувати гідні робочі місця і високоякісні громадські послуги, такі як освіта».

Ван Левен підкреслив, що уряди несуть відповідальність за забезпечення права людини на безкоштовну державну високоякісну освіту для всіх, та привітав партнерство «студентів, майбутніх поколінь громадян і лідерів, які, більше, ніж будь-хто інший, занепокоєні з приводу забезпечення сталого і благополучного майбутнього, в чому величезну роль відіграють громадські послуги, такі як освіта та охорона здоров’я».

«Освіта є правом людини, доступ до неї не має залежати від соціально-економічних чи будь-яких інших обставин. Для гарантування цього права потрібна громадська підтримка та управління» – підтвердила президент Європейської спілки студентів Лея Мейстер.

Європейська спілка студентів вважає, що вільний доступ до всіх рівнів освіти є наріжним каменем соціально, культурно та демократично інклюзивного суспільства, передумовою для індивідуального і суспільного розвитку і благополуччя.

«Ми бачимо освіту не як інвестицію в «людський капітал», а як джерело створення добробуту і економічного зростання в контексті суспільства знань. Європейська спілка студентів вважає, що освіта ніколи не повинна бути товаром. Студенти виступають проти антидемократичного і несправедливого обмеження освіти ринковими правилами, а також інструменталізації досліджень і навчання з боку приватних гравців на догоду комерційним інтересам. Тому ми закликаємо до відокремлення політики в сфері освіти від економічної політики і виключення освіти з торговельних угод», – стверджують у спілці студентів.

Інтернаціонал освіти та Європейська спілка студентів виступили зі спільною презентацією на тему «Освіта в Угоді про трансатлантичне торговельне та інвестиційне партнерство: наслідки для Європи і США» на заході, який проводив у Брюсселі для зацікавлених сторін генеральний директорат ЄС з питань торгівлі під час 14-го раунду переговорів щодо трансатлантичного торгівельного та інвестиційного партнерства.

 

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори