Інформативно й пізнавально: навчається студентська профспілкова молодь

Чи легко сьогодні бути молодим – це залежить від згуртованості молоді у вирішенні своїх проблем. У молоді питань більше, аніж відповідей… Який шлях обрати? Яке майбутнє пропонує суспільство? Чого прагне кожен з молодих людей? Звичайно, проблем молоді в нашій країні не вирішити без розв’язання проблем суспільства. Але й проблем суспільства не вирішити без активної участі молоді.

Саме з метою обговорення принципів діяльності студентських профспілкових організацій, пошуку шляхів виходу  з нагальних проблем осіб, які навчаються 28 березня 2019 р. в м. Ужгород відбувся семінар для голів та активістів первинних профспілкових організацій осіб, які навчаються, організований обласною організацією Профспілки працівників освіти і науки.

«Наша молодь – мізки держави – завжди готова до змін сучасного світу. У вас є бажання працювати, розвиватися у напрямку самостійного вектору.

Для реалізації у своїй країні молоді слід привертати до себе увагу.

Завдяки участі у громадському житті, зокрема пройшовши профспілкову школу – потужний майданчик для обміну досвідом, студентство має можливість формулювати і свою позицію.

Профспілки повинні стати більш згуртованими і дієвими, щоб виконувати своє основне призначення – захист прав та інтересів спілчан», – зазначила Тетяна Повханич, голова обласної організації у своєму вітальному слові та побажала учасникам семінару плідної праці.

Варто зазначити, що сама форма проведення навчання відбувалась у формі діалогу та активного спілкування між виступаючими та слухачами.

Насамперед був озвучений лист ЦК Профспілки до народного депутата України, представника ФПУ у Верховній раді України Сергія Капліна щодо занепокоєння з приводу проекту закону «Про внесення змін до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (щодо діяльності студентських профспілок, реєстраційний №3474 від 13.11.2015).

Законопроектом пропонується внести зміни в статтю 7 (членство у профспілках) та статтю 36 (обов’язки профспілок, їх об’єднань щодо захисту прав та інтересів своїх членів) Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» щодо припинення участі у первинній організації профспілки особою, яка закінчує навчальний заклад; визначення як підстави для поновлення у первинній організації профспілки особи, яка продовжує навчання за іншим освітньо-кваліфікаційним рівнем, повторну заяву громадянина (працівника); встановлення обмеження права обиратись до виборних органів первинних профспілок виключно особам, які навчаються у цьому навчальному закладі; обмеження строку повноважень членів виборних органів двома роками встановлення обов’язку для профспілок та їх об’єднань щорічно публікувати на своєму офіційному сайті всю фінансову звітність.

Такі норми зазначеного законопроекту спрямовані на звуження обсягу існуючих прав осіб, які навчаються, на участь у професійних спілках, обмеження прав і гарантій діяльності профспілок.

Про актуальні питання діяльності обласної організації Профспілки працівників освіти і науки презентаційно проінформував спеціаліст з інформаційної роботи даної організації – Федір Смірнов. Було наголошено на напрямах роботи, принципах діяльності, завданнях, певних позитивних моментах та успіхах обласної організації Профспілки.

Юрисконсульт обласної організації Профспілки Ганна Ключевська виступила з актуальними питання щодо стипендіального забезпечення здобувачів вищої освіти, їх розмірів та нововведень. Питання  відновлення та розширення стипендіатів.

Також було розкрито питання діяльності профспілок в захисті прав осіб, які здобувають вищу освіту, ознайомлено з положеннями галузевої Угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України щодо гарантованих зобов’язань, які взяли на себе сторони соціального діалогу.

Було проведено конструктивний діалог в цьому напрямку з учасниками семінару.

Згодом з роботою первинних профспілкових організацій закладів вищої освіти активно ознайомили і самі студенти, а саме були представлені: первинна профспілкова організація студентів ДВНЗ «УжНУ», первинна профспілкова організація працівників та студентів Виноградівського державного коледжу Мукачівського державного університету та  первинна профспілкова організація працівників та студентів гуманітарно-педагогічного коледжу Мукачівського державного університету.

Начальник відділу організаційно-інформаційної роботи та архівної справи обласного центру зайнятості Володимир Дупелич разом з фахівцем з профорієнтації Іриною Панкулич висвітлювали питання щодо написання резюме, адже цей вид документа став обов’язковим атрибутом процесу працевлаштування. Це обумовлено гострою конкуренцією між претендентами на кожне робоче  місце. Обговорювали з учасниками зразки записів відео-резюме. Останнім часом, як у європейських країнах, так і в нашій країні, стає дуже популярним такий спосіб самопрезентації. Сучасні роботодавці починають все більше використовувати онлайн-послуги під час пошуку кадрів для своїх підприємств. Також спеціалістами було наголошено на так званих ярмарках кар’єри та ярмарках вакансій, де безпосередньо роботодавці мають змогу зустрітись з майбутніми працівниками.

Про те, як молоді зробити крок до мрії, а саме про усі нюанси та переваги молодіжного кредитування розповіла Галина Дудчук – директор Закарпатського регіонального управління Держмолодьжитла. Молодь дізналася: що таке довгостроковий пільговий кредит для будівництва та придбання житла, на який термін він видається та які саме умови даного виду кредитування.

Наостанок було проведено анонімне опитування учасників щодо тем, які хотілося б почути студентським активістам на наступному зібранні. Серед бажаних тем були: «Профспілка як суб’єкт захисту трудового права», «Профспілка – твій захист», «Співпраця профспілки з іншими громадськими організаціями», «Профспілки на міжнародному рівні» тощо.

Прес-служба Закарпатської обласної організації Профспілки

Схожі публікації


Догори