Знайшли секрет популярності

У вересні працівники дитсадків відзначають своє професійне свято – Всеукраїнський День дошкілля. Може воно не настільки гучне як День працівника освіти, але у Кам’янка-Бузькому районі своїм змістом не поступається освітянському Дню учителя. Звичайно, не без активної участі районної організації Профспілки: цікаві поїздки, театральні дійства в установах за участі батьківської громади і ще дещо.

У кожному закладі дошкільної освіти діє первинна профспілкова організація.  Членами профспілки тут є працівники всіх понад 28 закладів дошкільної освіти та навчально-виховних комплексів району, двох ОТГ.

Знаючи ситуацію з дошкіллям у деяких територіях, спробувала довідатися в профлідера районної  громадської професійної організації Віри Краєвської секрет успіху профспілки в цьому освітянському сегменті. Віра Степанівна, як досвідчений профлідер, розпочала з суто людського фактора: нам, каже, поталанило з методистом з питань дошкільних закладів районного відділу освіти Наталією Федорівною Магеровською. Сорок років педстажу на різних посадах в освітянській сфері переконали її, що професійна спілка потрібна як повітря. Дихаєш і не помічаєш... Однак, це не само собою, а таки зусиллями громадської професійної організації дошкільники вже протягом двох років отримують 10-30 % доплат до зарплати. А з початку цього  навчального року – підвищення посадових окладів.

Атестація робочих місць за умовами праці окремих категорій працівників не обійшлась без активного сприяння голови районної організації профспілки, а це теж додаткова доплата до заробітної плати працівникам освіти. Коли спеціаліст від роботодавця жертовно працює, то їй і справді потрібен соціальний партнер. Разом ми маємо змогу зробити чимало у цілому спектрі питань для освітян дошкілля, наголошує Віра Степанівна.

Виникли проблеми з фінансуванням дошкільної установи в Ременові, голова районної організації освітянської профспілки разом з Наталією Магеровською зустрілися з місцевим головою. Вдалося знайти оптимальне рішення. До спільних знаменників профспілка і профільний методист часто доходять завдяки конструктивній співпраці з головами місцевих рад, директорами закладів  дошкільної освіти, про трудові права яких, відпочинок і спілкування профспілка теж не забуває. А вони, відповідно, – з повагою до неї.

З Наталією Федорівною Магеровською ми розмовляли буквально на ходу: поспішала на святковий захід за участі первинної профорганізації в Добротвірський дитсадок №2. Цікаві тематичні заходи з початком осені відбуваються у кожному дошкільному закладі Кам’янеччини. Все місто обговорює, а містяни-батьки не тільки радо відвідують театральне дійство «Бал Попелюшки» в ЗДО №3 районного центру, але й беруть у ньому безпосередню участь. Після видовищної частини працівники, бува, й батьки, залишаються на потрібне їм професійне спілкування з районним профлідером: відповідає на правові, професійні запитання, інформує про роботу, проблеми і  непрості способи їх вирішення обласною організацією, Центральним Комітетом профспілки, розповідає над чим працює Федерація профспілок України. Все це вдається спрямувати в тепле людське русло і невимушену популяризацію громадської професійної організації.

Не скажеш, що немає тут проблем у профспілки, наприклад, з тим же розумінням працівників, що блага, доплати, не з неба падають, цього добивається, насамперед, їх громадська професійна організація, яку чує влада, роботодавці - поодинокі голоси пішли б у пісок...

Кам’янка-Бузька районна організація освітянської профспілки використовує всі доступні для цього важелі, інформаційні засоби переконання, про що свідчить така деталь: профспілкову газету «Життя і праця», Профвісники отримує кожен заклад дошкільної освіти, не кажучи про школи. Поінформований – озброєний і згуртований. Так і працюють нині у непростих умовах.

 

Ольга Лобарчук, Львів

Схожі публікації


Догори