Краще один раз побачити...

Пам’ятаєте народну мудрість: краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Цим керувалася голова Мостиської районної організації профспілки працівників освіти і науки Олександра Гнатівна Погуц, організувавши для свого активу і керівників освітніх закладів виїзний семінар-навчання у Львівському Будинку вчених. Ця будівля із розкішними залами цікава не лише тим, що є пам'яткою архітектури, яку зі 43 учасників семінару, добре, якщо четверта частина бачили, а й тим, що освітяни переконалися, що є майно збережене у власності профспілки. Якими зусиллями голови їх обласної галузевої організації, профспілкових юристів, можна собі у нинішній час лише слабо уявити…

Змістовну екскурсію Львовом, усередині історичної будівлі провела мостищанам заступнитк голови обласної галузевої профспілки на громадських засадах Галина Долішня. Словом, їх районний профлідер зуміла поєднати для свого  активу корисне з пізнавально-приємним. Дехто з присутніх переконаний: навіть дорога до Львова і процес спілкування додає освітянам інформативності, порозуміння, доброго настрою до праці та до непростої цьогорічної звітно-виборної кампанії в первинках. Збори, каже Олександра Гнатівна, пройшли у третині організацій шкіл, дошкільних та позашкільних установ.

Головна тенденція виборів: коли непросто тягнути громадський віз, «коней на переправі не змінюють». Освітяни первинок висловили довіру своїм профлідерам на наступні п’ять років. Що ж, їх, освітян, право. Тим паче, що присутні на навчальному семінарі, задаючи запитання обласному профлідерові Марії Григорівні Яцейко, профспілковим юристам, скаржилися: такого неналежного ставлення влади до освіти ще не було. Тож кожен розуміє, яка робота попереду, в захисті освітян профспілкою, зокрема.

Про відстоювання соціальної спрямованості  в проекті «Закону про загальну середню освіту», ситуацію з оплатою праці до кінця року, нюанси «Бюджету – 2020» говорив з освітянами Мостищини заступники голови обласної організації профспілки працівників освіти і науки України, заввідділом зарплати та соціального захисту Мар'ян Калин.

Про особливості і зміст колдоговору – юрисконсульт обласної організації профспілки Василь Корчинський. Він відповів на запитання про правомірність надання освітянам відпусток за сімейними обставинами, що є одним з важливих пунктів цього юридичного документу, а також про відповідальність за його порушення. У правовому полі обговорили ситуацію, що сталася в Судововишнянській ОТГ, де конкурс на директорську посаду в школі проводився з порушенням чинного законодавства.

 За словами учасників семінару, профспілка, їх районний профлідер комплексно дбають про своїх спілчан.

О. Подолян, Львів 

Схожі публікації


Догори