Студентські організації – активні учасники профспілкового руху

Нещодавно відбулося засідання президії Чернігівської обласної організації Профспілки, яка розглянула діяльність первинних профспілкових організацій студентів закладів вищої, фахової  передвищої  освіти  з питань захисту соціально-економічних інтересів студентської молоді та мотивації профспілкового членства серед студентів.

Інформувала членів президії  з даного питання Ніна Дудка – заступник голови обласної організації. Вона відмітила, що сучасна молодь є активним учасником профспілкового руху, солідарних, протестних акцій профспілок і в той же час залишається однією з найбільш уразливих та безправних у соціально-правовому відношенні категорією осіб. Тому Профспілка працівників освіти і науки України  допомагає у вирішенні  проблемних питань  студентської  молоді.

В організаційну структуру Чернігівської  обласної організації входить 5 студентських первинних профспілкових організацій,  у трьох закладах вищої і фахової передвищої освіти діють об’єднані первинні профспілкові організації працівників і студентів.

Первинні профспілкові організації закладів вищої, фахової передвищої освіти зосереджують увагу на питаннях захисту соціально-економічних прав студентів, здійснення контролю за своєчасною виплатою стипендії та створенням належних умов для навчання та проживання в гуртожитках, організації харчування, оздоровлення.

Важливим інструментом забезпечення соціально-економічних прав та інтересів осіб, які навчаються, є угоди між ректорами та профспілковими комітетами первинних профспілкових організацій студентів.

У всіх угодах профспілкові комітети студентів визнаються повноважними представниками інтересів осіб, які навчаються, з питань організації навчального процесу, захисту їхніх соціально-економічних прав та інтересів. Голови та представники профкомів є членами стипендіальних комісій, комісій з вирішення конфліктних ситуацій.  З профкомами погоджується надання матеріальної допомоги студентам, преміювання, положення про студентський гуртожиток та правила внутрішнього розпорядку в гуртожитку,  погоджуються накази про відрахування студентів.

Адміністрації закладів забезпечують профспілкові комітети приміщеннями з усім необхідним обладнанням для роботи профкомів  та проведення профспілкових заходів. Профкоми володіють сучасною комп’ютерною технікою з доступом до мережі Інтернет. Усі профспілкові організації студентів мають або  власні сайти, або сторінки на сайтах закладів, або групи в соціальних мережах, що дозволяє більш ефективно довести необхідну інформацію до студентів.

Профкоми закладів вищої та фахової  передвищої освіти  опікуються умовами навчання та проживання студентів із числа соціально незахищених категорій . До таких категорій відносяться майже 1000 студентів.

 Профспілкові комітети тісно співпрацюють з структурними підрозділами, які створені у закладах вищої освіти  з метою працевлаштування своїх випускників.

Значна  увага  у діяльності профкомів приділяється організації відпочинку і дозвіллю. Профкоми є  ініціаторами різноманітних акції.  Проводиться безліч культурно-масових і спортивних заходів, адже для студентів – це один із важливих факторів мотивації профспілкового членства.

Обласний комітет Профспілки більше 20 років заохочує студентів-активістів стипендією, призначення якої кожного семестру розглядається на засіданні президії.

Водночас, як зазначила доповідачка, є ряд питань, над якими первинним профспілковим організаціям студентів треба працювати. Це  - залучення молоді у члени Профспілки,  навчання профактиву, покращення інформаційної роботи, дотримання статутних норм. Недостатньо  використовується профкомами така форма роботи, як звернення до керівників закладів з приводу порушень прав студентів.  

Члени президії, обговоривши дане питання, прийняли відповідну постанову.

Президія затвердила розподіл путівок на оздоровлення влітку членів Профспілки та їхніх дітей на кожну організаційну ланку. 

Наступним рішенням президія постановила надати безповоротну фінансову допомогу Львівській обласній організації Профспілки працівників освіти і науки України для продовження будівництва корпусу № 2 пансіонату «Пролісок» у м. Трускавець, де оздоровлюються члени Чернігівської обласної організації Профспілки.

Президія розглянула  інші  робочі  питання і прийняла відповідні постанови. 

 

Чернігівська обласна організація Профспілки

Схожі публікації


Догори