Тільки за гідного ставлення до вчителя – збудуємо державу

Ця провідна думка, висловлена головою Львівської облдержадміністрації Максимом Козицьким, актуально прозвучала в цій непростій нині в освіті і в державі соціальній ситуації. Прозвучала при поважній аудиторії на цьогорічній великій серпневій конференції в залі Франкового університету. Тут зібралися керівники освіти, профспілкові лідери, кращі з кращих педагогів області.

Символічно, що й сам поважний в освіті захід розпочався з нагороди керівниками виконавчої влади регіону і департаменту освіти ОДА семи учнів-переможців, які здобули срібні і бронзові нагороди міжнародних олімпіад з фізики, хімії, астрономії та трьох учителів зі спеціалізованого Львівського фізико-математичного ліцею, який є прикладом для створення подібних навчально-практичних і спеціалізованих центрів та закладів освіти для талановитих дітей.

У своєму святково-робочому виступі директор профільного департаменту Олег Паска наголосить: на фоні  реалізації програм гуманітаризації освіти тільки завдяки  вам, учителям, не втрачено рівень викладання точних наук.

Тож можемо вести мову про країну винахідників у майбутньому, успішне впровадження інноваційних технологій. Він наголосив на формуванні україноцентричності у викладанні всіх предметів у загальноосвітній школі.

Про це йшлося й у виступі голови експертної групи з питань розвитку освіти -громадського і політичного діяча Степана Давимуки, що відзначив особливу важливість національноцентричності, щоб не потонути у вирі «розхристаності і невизначеності», яку прогнозують експерти у найближчі десятиліття у світі. Освіту, культуру, свідомість треба прив’язати до національних коренів, як засіб успішного розвитку держави... І це місія вчителя.

Така проблема як здоров’я вчителя, була виділена поруч з новаціями, які впроваджуються в ракурсі втілення в реалії завдань Нової української школи і на яких наголосили головний роботодавець області Олег Паска та керівник Інституту післядипломної освіти Павло Хобзей.

Павло Кузьмович запевнив, що в громадах на місцях працюватимуть тренери-педагоги, підготовлені Інститутом, для допомоги і навчання керівників  та педагогів.

Директор профільного департаменту висловився за включення у програму Президента «Велике будівництво» довершення спорудження нового корпусу трускавецького профспілкового вчительського пансіонату «Пролісок». Це наближає до реальності  бажання соціальних партнерів, щоб кожен освітянин – член профспілки зміг відпочити, пройти навчальні курси, оздоровитись  у «Проліску» хоча б раз на кілька років. На цьому зосередила увагу у своєму виступі і голова Львівської обласної організації профспілки Марія Яцейко. А головне, підкреслила Марія Григорівна: не впроваджувати потрібні в освіті новації за рахунок належних учителю доплат за сумлінну працю і її престижність, виконувати зобов’язання  Угод між соціальними партнерами та колективних договорів, кампанія підписання яких стартувала в області.

«Якщо важкого освітянського воза тягнутимемо разом, як і досі було, в один соціально спрямований бік, то добрі зрушення забезпечені», – наголосила Марія Яцейко.

 Соціально спрямованим був і виступ депутатки облради, голови профільної комісії з питань освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради Іванни Герус. Вона не оминула животрепетне питання про штрафування пожежною службою керівників освітніх установ, яке неодноразово піднімала у владних структурах галузева профспілка і її керівництво. Не може бути належної охорони праці, відповідної пожежної сигналізації, якщо на це не виділяються кошти  державної субвенції, сказала депутатка.

Іванна Герус зупинилася на питанні підвищенні рівня розвитку професійної освіти, яка «має бути, і того добиватимуться, на рівні конкурентноспроможності у вищих навчальних закладах»,  висловилася за табу на закриття позашкільних закладів, на яких намагаються зекономити деякі місцеві керівники. А попри те, це освітні  установи, які «дозволяють молоді побачити себе завтра в обраній професії».

Про це у своїй програмі розвитку освіти наголосив і Олег Паска: там працюють гуртки, що навчають молодь від конструювання робототехніки до виготовлення цукерків з буряка». Розставлені акценти щодо важливості розвитку дошкілля, яке у свій час зазнало на Львівщині великих втрат, матеріальної бази зокрема.

Приземленим і конкретним, чого, як з’ясувалося із розмов з освітянами Городоччини, Дрогобиччини, Золочівщини вони, власне, чекають від великої серпневої Ради,  є питання щодо здорового харчування учня і вчителя, як складової якісного освітнього процесу. Ця теза прозвучала у виступі Валентини Загреви, начальника служби якості освіти, яка діє в регіоні другий рік.

Про інноваційні технології в освіті, освоєння цифрових технологій не лише вчителями і учнями, а й батьками, говорила доцент «Львівської політехніки», член експертної Ради ОДА Маргарита Носкова. Ректор національного університету імені Івана Франка Володимир Мельник подякував учителям за творчу співпрацю, від якої залежить якість виховання і навчання справжньої еліти держави.

Критичний виступ директора Жовтанецького загальноосвітнього закладу освіти,  срібної переможниці професійного конкурсу в номінації директорів Жанни Король додав креативу заходові. Чому передова в державі з питань освіти Львівщина не зайняла перше місце у цій номінації? – поставила запитання. Була й відповідь: на жаль, подаються на цей конкурс мало учасників з області. Цьогоріч – семеро, на фоні таких цифр як 39 – з Волині і 42 учасники, наприклад, з Хмельниччини...

Освітяни в кулуарах висловлювали побажання, щоб на серпневій обласній освітянській Раді піднімалися животрепетні «буденні» питання про недофінансування освіти з державної субвенції у низькоплатоспроможних ОТГ, про фінансування медоглядів учителів, навіть незважаючи на форму навчання, зокрема, в онлайн формі, бо так чи інакше, – це здоров’я вчителя. Хвилює освітян проблема так званої оптимізації,  при якій, як на Дрогобиччині, має місце невиплата зарплати працівникам внаслідок різних маніпуляцій, проблема скорочення техперсоналу й інше, яке практично може перекреслювати теоретичні напрацювання в українській освіті.

Очікували й конкретних виступів безпосередніх учасників навчального процесу з місць, де вже відбулися великі серпневі наради і означено  проблемні питання. Це, зрештою, доповнювало б головну тезу нинішнього дня, озвучену на нараді керівником виконавчої влади області Максимом Козицьким.

Поважне зібрання гідно прикрасили виступи Державної академічної чоловічої капели «Дударик» та вихованців Палацу творчості дітей і юнацтва з Погулянки.

 

Ольга Лобарчук, Львів 

 

Схожі публікації


Догори